Kirobbant az első szavazatvásárlási botrány az idei megyei választásokkal kapcsolatban, ráadásul még a választások napja előtt. A Denník N számolt be arról, hogy az SaS megyei képviselőjelöltjének Milan Vrabeľnek több száz voksot kínáltak fel eladásra.

 

„Tudom, hogy nem milliomos és nem tud annyit fizetni, mint azok ott fenn. (…) Ha már bekerült, majd meglátjuk, mit tud értem tenni, ezt már magára bízom”

 

Ilyen és ehhez hasonló szöveggel környékezte meg Eperjes megyében az egyik liberális régiós politikust az az illető, aki a környékbeli romatelepeken élők szavazati jogát bocsátotta áruba. A Denník N stábja jelen volt, és végignézte a jelenetet.

 

Fotó: DenníkN.sk, Tomáš Benedikovič

 

 hirdetes_400x285  

Szavazatok ezrei

 

A férfi Bártfai járásbeli roma falvak szlovák neveit mutatja mobilán, mellettük pedig egy szám: Raszlavica (Raslavice) 200, Kurima 170, Lászó (Lascov) 100, Poštárka (Veľká Stráž helyi megnevezése) 1500, Margonya (Marhan) 90, Zboró (Zborov) 1800. Nyilván a megvehető szavazatok számát jelölték. Az SaS-es képviselő azt az ígéretet kapja, hogy különösebb kampány nélkül is be tud kerülni a megyei képviselőtestületbe, köszönhetően a férfi által garantált szavazatoknak.

 

A Denník N beszámolója szerint végül 2400 szavazat került felkínálásra, darabja három euróért. A mennyiség nem kevés: négy évvel ezelőtt az utolsóként bejutó képviselőnek elegendő volt 2978 voksot szerezni, vagyis egy valamiféle támogatottsággal már rendelkező jelölt 2400 vokssal szinte bizonyosan bejutna a testületbe.

 

A romatelepről érkezett férfi több száz voksot kínált fel darabját 3 euróért. Rossz emberrel kezdett, Vrabeľ választási csalás és korrupció miatt feljelentést tett a rendőrségen, majd a rendőrség megszervezte a leleplező pénzátadást, amely után a férfit letartóztatták. Ez még a hét elején történt.

 

Forrás: Foto N – Tomáš Benedikovič (DenníkN)

 

Egyesek szerint nem kivitelezhető

 

Mivel a megyei választásokon rendkívül alacsony a részvétel, a leadott szavazatok nagyobb súllyal esnek latba, mint az önkormányzati vagy parlamenti választásoknál. És ez remek táptalajt nyújt a választási csalásoknak.

 

Egyesek úgy vélik, hogy több ezer szavazat „biztosítása” valójában nem is megoldható. Ennyi embert elküldeni a szavazókörzetekbe és ellenőrizni, hogy kire adták le voksukat, nem kivitelezhető feladat.

 

DenníkN.sk, Körkép.sk

Nyitókép: DennikN./Roma lakótelep Poštárkán

Kapcsolódó cikkek:

Smeres politikusok szavazatvásárlása Kislomnicon: a rendőrség vádat emelt – a tanúk ellen

 

108 ezer eurós bírságot úszhat meg a Smer képviselője

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!