A 2016-os parlamenti választások előtt már okoztak meglepetést a diákok, amikor a számukra létrehozott „szimulált” választáson Marian Kotleba pártját küldték volna be második legerősebb mozgalomként a parlamentbe.

 

Kotleba most is második helyen végzett, csak éppen a szimulált megyei választások során. A szlovákiai középiskolások 52 százaléka Besztercebánya megyében Ján Lunterre szavazna, Kotleba 16,4 százalékot szerzett. A diákok ráadásul minden megyében jobboldali jelöltet preferálnak, a jelenlegi megyefőnököket lecserélnék – Nyitrán Ján Greššo, Kassán Rastislav Trnka, Eperjesen Milan Majerský, Zsolnán Erika Jurinová, Trencsénben Štefan Škultéty, Nagyszombat megyében Jozef Viskupič, Pozsonyban Juraj Droba kapna tőlük bizalmat.

 

 

A megszólítottak közel fele szavazott

 hirdetes_300x300  

 

A diákválasztásokat október 25-27 között tartották meg 47 középiskolában, közel 20 ezer diák bevonásával, a szavazáson a különböző képzést nyújtó intézmények és valamennyi iskolafenntartó által működtetett középiskola is képviseltette magát.

 

A szervezők szerint a részvételi arány elérte a 47 százalékot, ami jóval több, mint az első választók becsült részvétele a hivatalos szavazáson. A szavazáson a 15 évnél idősebb diákok vehettek részt – ez az a szimbolikus kor, amikor a fiatalok megkapják személyazonosító igazolványukat.

 

Eredmények

 

A diákok Nyitra megyében nagyon aktívak voltak, a résztvevő iskolákban tanulók közel 63 százaléka adott le szavazólapot. A fiatalok 39,2 százaléka Ján Greššora adta a voksát, de szorosan követte őt Peter Oremus (30 százalék). Kassa megyében 61,4 százalékos volt a „részvételi arány”, a megyefőnöki székbe pedig Rastislav Trnka (36,8) ülhetne be, megelőzve Richard Rašit (23,9 százalék).

 

Ha csak a diákokon múlna, akkor Milan Majerský  eperjesi megyeelnök-jelölt nyugodtan hátradőlhetne, ugyanis 54,6 százalékkal fölényes győzelmet aratna Peter Chudík (8 százalék) előtt. Zsolna megyében az ügynökségek felmérései is nagyon szoros állást mutattak, a középiskolások esetében azonban egyértelmű a döntés: Erika Jurinová (37,7 százalék) győzedelmeskedne Juraj Blanárt (15,7 százalék) megelőzve, 48 százalékos részvétel mellett.

 

Trencsén környékén már jóval alacsonyabb (29,2 százalék) volt a részvételi arány, a diákok Štefan Škultéty személyében találták meg a megfelelő ispánt (25,7 százalék). Nagyszombat megyében Jozef Viskupič (46,2 százalék) örülhetne, a főváros kerületében pedig Juraj Drupa megyeelnök-jelölt (16,6 százalék). A magyar jelöltek nem szerepeltek túl jól a felmérésben, Farkas Iván (MKP) és Pataky Károly (Most-Híd) sem került öt százalék közelébe, de Nagyszombat megyében Berényi József (MKP) éppen csak alatta végzett, Rigó Konrád (Most-Híd)  viszont átlépte az öt százalékot.

 

Aktuality.sk 
borító: Branislav Račko/Aktuality.sk

 

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!