Egy Sztálinnak tulajdonított mondás szerint nem az számít, hogy az emberek kire szavaznak, hanem hogy ki számolja a voksokat. A tegnapi hírek után – miszerint az SaS egyik regionális politikusának szavazatok ezreit kínálták fel eladásra – az átlag választóban megfogalmazódik a kérdés, mennyire lehet megbízni a szavazatszámlálókban.  

 

A szavazatvásárlások problémája lényegében egyidős a demokráciával: a nép szegényebb rétegei már az ókori Rómában is áruba bocsátották szavazataikat, számukra ez volt az egyetlen lehetőség, hogy némi többletjövedelemre tegyenek szert választási ciklusról választási ciklusra.

 

Nehéz elképzelni

 

 hirdetes_810x300  

A szavazatszámláláskor elkövetett csalások azonban más lapra tartoznak. Leginkább azért, mert ebben az esetben nem a rendszer kiskapuival élnek vissza, hanem magát a rendszert kérdőjelezik meg és ássák alá. Nem véletlen, hogy a szakértők úgy vélik, Szlovákiában az egyetlen dolog, amit valóban sikeresen működtetnek a rendszerváltás óta, az a választási rendszer.

 

„Még Vladimír Mečiarnak sem sikerült elcsalnia a választásokat, pedig 1998-ban neki ez létkérdés volt”

 

mondta Peter Osuský SaS-es parlamenti képviselő a HNonline.sk-nak. A szakértők is egyetértenek vele. Legtöbben ugyanis nehezen tudják elképzelni, hogy olyan kiélezett kormány-ellenzék szembenállás mellett, mint ami ma uralja a politikát, meg lehetne játszani egy szavazatszámlálási csúsztatást – történjen az bárkinek a javára.

 

Boris Kollár (Sme rodina) sem gyanakszik, elmondása szerint ezzel kapcsolatban nem akar semmilyen összeesküvéselméletbe bocsátkozni. A most-hidas Peter Kresák szerint a választási rendszer egyik biztosítéka a szavazólapok száma. Még maga a választási bizottság sem tud „több szavazólapot előhúzni a kalapból”, hogy befolyásolja az eredményt.

 

Egyedül az ĽSNS kételkedik

 

Megkérdőjelezni a rendszer működését szerintük alapjaiban ássa alá a demokráciába vetett lakossági bizalmat. Jelenleg tehát sem az ellenzék, sem a kormánypártok nem vonják kétségbe a szavazatok eloszlását. Kivételt csak az ĽSNS képez. Az ő álláspontjuk szerint a legtöbb csalás az idősgondozási intézményekben történik, ezért felszólították híveiket, hogy mozgóurnás szavazásnál vállaljanak szerepet az ellenőrző-bizottságokban.

 

A nemzetközi szervezetek Szlovákiában eddig még nem kérdőjelezték meg a választások eredményét, bár az már előfordult, hogy vitatták a kampány szabályosságát vagy a szavazás titkosságának megsértésére figyelmeztettek.

 

A Belügyminisztérium arra hívja fel a figyelmet, hogy az urnazárás után a választási helyiségekben nem csak a megfigyelők és választási bizottság tagjai lehetnek jelen, hanem maguk a jelöltek is. Aligha történhet tehát visszaélés anélkül, hogy valaki ne venné észre.

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!