A jövő feletti sötét gondolatokat elsősorban a terrorveszély, a társadalmi egyenlőtlenség elmélyülése, valamint a szlovák oktatásügy hanyatlása váltja ki Szlovákia állampolgáraiból – derült ki a Nyilvános Kérdések Intézetének (IVO) reprezentatív felméréséből.

 

A terrorveszéllyel kapcsolatban a válaszadók 73 százalékának vannak aggályai, a társadalmi egyenlőtlenségektől a megkérdezettek 71 százaléka fél, míg az oktatásügy stagnációját és hanyatlását a válaszadók 65 százaléka tartja súlyos problémának a jövőre nézve” – tájékoztatott az IVO-ból Zora Bútorová.

 

A felmérés továbbá azt is kimutatta, hogy a válaszadók 56 százaléka veszélyesnek vélte Marián Kotleba esetleges győzelmére a megyei választásokon” – tette hozzá Bútorová. A felmérést 2017 szeptemberének második felében végezték el.

 

 hirdetes_300x300  

A „hazai fenyegetettség” mellett Szlovákia lakossága a külföldi helyzet alakulásával kapcsolatban is aggodalmát fejezte ki. „Az EU meggyengülésétől a válaszadók 52 százaléka tart, míg a megkérdezettek 47 százaléka az Oroszország és Ukrajna között folytatódó konfliktusban lát veszélyt, míg a válaszadók 41 százaléka szerint Oroszországnak a Nyugat ellen folytatott félretájékoztatásaiból származhatnak problémák” – mondta Bútorová.

 

Hogyan tekint Szlovákia lakossága Kotlebára?

 

Az EU meggyengülését az SaS, az OľaNO, az SNS, a Most-Híd és a Sme Rodina híveinek többsége veszélyesnek vélte Szlovákia számára. Ezzel szemben a Smer-SD és a KDH híveinek csupán a fele volt hasonló véleményen. Az Európa-ellenes ĽSNS követői természetesen alig rendelkeznek bármiféle félelemmel ezzel az üggyel kapcsolatban” – magyarázza Bútorová.

 

A legtöbb politikai párt híve Marián Kotleba Besztercebánya esetleges további megyefőnöki tevékenységét veszélyesnek vélte a társadalom további sikeres fejlődésére való tekintettel. „A legkritikusabb Most-Híd hívektől a legkevésbé kritikus Sme Rodina hívekig” – pontosította a szociológus.

 

Paradox, hogy az ĽSNS híveinek 11 százaléka szintén nem tartotta hasznosnak Szlovákia számára azt, hogy ismét Kotleba legyen Besztercebánya megyefőnöke” – tette hozzá Bútorová.

 

Az adatok felgyűjtését a Focus ügynökség végezte 1005 válaszadó bevonásával 2017. szeptember 11-től 18-ig.

 

Forrás: Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Zabelin/Getty

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!