Magyar szempontból reménykeltőnek látja az eredményeket, a jövőre nézve ugyanakkor nem minden szempontból optimista. Csáky Pál szólt a Most-Híd teljesítményéről és a jövőre vonatkozó tanulságokat is megfogalmazott. A Körkép.sk az MKP EP-képviselőjét kérdezte a megyei választási eredményekről.

 

Hogyan értékeli a megyei választási eredményeket országos szinten?

 

Országos szinten a megyei választások eredményei reményeket kelthetnek, hiszen a választáson részt vett polgárok szimpátiája tényleg elfordult a kormánypártoktól. Óvatosan kell azonban bánni ezzel a megállapítással, tekintettel a még mindig alacsony részvételre. Az országos választáson kb. kétszer ekkora lesz a részvétel, s egyelőre nem lehet bemérni, hogy milyen lesz a választói hangulat. Addig megvalósulnak még a helyhatósági és az EP-választások is, ráadásul kormányszinten újabb korrupciós ügyek bukhatnak ki.

 

 hirdetes_810x300  

Mindenki tudja, hogy ezt a koalíciót az érdekek és a nem tisztán megszerezhető pénz tartja össze. Ha az ellenzék egy picit is komolyan tudja venni magát, ez az eredmény új együttműködésre sarkallhatja.

 

 És a magyarlakta területek szempontjából hogy látja az eredményeket?

 

A magyarlakta területeken kialakult egy törésvonal kelet és nyugat között, a nyugati régió javára. Itt szerintem nagyon fontos volt az, hogy voltak megyei elnökjelöltjeink, akik összetartották a magyar nemzeti politikai közösséget. Kassán ilyen nem volt, szerintem ez a tény is hozzájárult az ottani gyenge eredményhez. Nekem személy szerint most furcsa hallani a magyar együttműködésről mondott szólamokat épp azok részéről, akik szétverték az egységes MKP-t.

 

A Most-Híd igyekezete elejétől hamis volt, csak arra szolgált (volna), hogy csökkentse az MKP esélyeit. Most tényleg megmutatták az igazi arcukat, nekik csak egy dolog szent: a saját érdekeik és a saját pénztárcájuk, ők fütyülnek a magyar közösség érdekeire.

 

Az MKP-nak azt is hangosabban ki kellene mondania, hogy Pozsony megyében épp a szlovák politikai pártok számára volt elfogadhatatlan a vegyespárt annak álnoksága miatt és elfogadható az MKP annak elvszerűsége miatt. Az MKP is meggyengült egy kicsit, erre oda kell figyelni. Ám egészében jól teljesített, országos szinten a megyék vonatkozásában a harmadik legerősebb párt. Erre építeni lehet, de még sok munka vár mindannyiunkra, hogy visszaszerezzük – illetve megtartsuk –  az emberek bizalmát.

 

Alacsonyabb volt a választási részvétel a magyarok körében, mint a szlovák területeken. Ez minek tudható be és mit lehet tenni ellene?

 

Szerintem két dologra kell odafigyelni ennek kapcsán, Az első: sok magyar dolgozik külföldön, nem jöttek haza választani. őket a jövőben hatékonyabban kell megszólítani. A másik, ez fájdalmasabb: csúszik lefelé a szlovákiai magyar társadalom. Ez egyébként világjelenség, de a kampánystratégiák kidolgozásánál ezt a tényt is figyelembe kell venni. Attól tartok, hogy az MKP túl konzervatív ilyen vonatkozásban.

 

Következnek a tárgyalások a megyei alelnöki helyekről. Mire számít és mire lenne szükség az erős magyar érdekképviselet szempontjából a megyei posztok terén?

 

A megszerzett képviselői helyek reményre adnak okot. Már ma világos viszont, hogy kevesebb alelnökünk lesz, mint volt. Az erős frakciókra kell koncentrálni, ebből a szempontból fontos az, ami Nagyszombat és Nyitra megyében történt. Van feje is a csapatnak.

 

  Jövőre önkormányzati választások, majd EP-voksolás. Lehet valamilyen következtetéseket levonni ezekre vonatkozóan a szombati eredményekből?

 

Szerintem csak óvatosan szabad extrapolálni. A helyi választásokat nagyban befolyásolják a személyes kapcsolatok, az EP választás pedig sokakat hidegen hagy majd. Ebből két dolog adódhat: helyi szinten nagyon hiteles embereket kell indítani jövőre, az EP választás alkalmával pedig át kell gondolni egy országos stratégiát: hogyan tud az MKP 5 százalék fölé kerülni.

 

S nem szabad kishitűnek lenni: 2014-ben párszáz szavazaton múlott, hogy az MKP-nak 2 EP képviselője legyen. Ha a volt EP-képviselők valamelyike ott lett volna a listán, most lehetne egy MKP-s kollégám Brüsszelben

 

Körkép.sk/KZS

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!