Ma tartotta ülését a Magyar Állandó Értekezlet, melyen a Magyar Közösség Pártjának elnöke is felszólalt. Menyhárt József helyzetelemzésében szólt a megyei választási eredményekről, a szlovák kormánykoalíció politikájáról, a nemzetpolitikai és az anyaországi támogatáspolitikai kézzelfogható eredményeiről.

 

„A megyei választások eredményéből leszűrhető: hiteles, felkészült és tapasztalt jelöltjeink révén képesek vagyunk megtartani eddigi mozgásterünket“

 

– fogalmazott Menyhárt.

 

Mozgalmas idők a Felvidéken

 hirdetes_300x300  

 

Az MKP elnöke beszédében elmondta, a felvidéki magyar nemzeti közösség mozgalmas időket él. A 2016-os parlamenti választások után felállt kormány, amelynek a Most-Híd vegyes párt is tagja, legfőbb feladatának azt tekinti, hogy a nem létező, vagy alig észrevehető eredményeket, változásokat is szuperlatívuszi jelzőkkel lássa el. Különösen igaz ez a nemzetiségi politikát illetően.

 

„A nem rég felállított Kisebbségi Kulturális Alapot például a testet öltött kulturális autonómiaként próbálják eladni, miközben távolról sem jelenti annak bevezetését.”

 

– mutatott rá.

 

 

Menyhárt József szerint a Smer – SNS – Most-Híd koalíció egyedüli közös nevezője a gazdasági érdek, ez tartja össze a koalíciót, ezt a választók is érzik. Úgy látja, a Most-Híd korábbi magyar választói nem tudják, és nem is kívánják megbocsátani, hogy a párt összeállt a magyargyűlölő Szlovák Nemzeti Párttal, amelynek korábban olyan hírhedt elnökei voltak, mint Ján Slota.

 

“Kutyából nem lesz szalonna, a kezdeti nagy barátkozás lufija a nyár közepén komoly kormányválságba torkolt, amelyet a nemzetiek korrupciós botránya okozott”

 

– tette hozzá.

 

A megyei választások eredménye kecsegtető

 

A MÁÉRT-on elhangzott beszédében külön szólt a múlt heti megyei választásokról is. A Magyar Közösség Pártja ezen öt megyében állított jelölteket, Nagyszombat és Nyitra megyében pedig megyeelnökjelölteket is Berényi József, illetve Farkas Iván személyében.

 

„Az eredményeket értékelve elmondhatjuk: az MKP továbbra is regionálisan erős párt, komoly beágyazottsággal és hiteles emberekkel. Összesen 33 képviselőnk lesz a következő öt évben, idén ugyanis ez törvénymódosítás következtében 5 övre szereztek mandátumot a megyei képviselők. Ennek oka, hogy öt év múlva a megyei és helyi önkormányzati választásokra egy időben kerül majd sor, ami komoly feladat elé állít bennünket. A megyei választásokon ugyanis hagyományosan a legalacsonyabb volt eddig részvétel, így a magyar jelöltek hathatós mozgósítással felülprezentáltak lehettek. Ez az előnyünk öt év múlva megszűnik, erre már mostantól készülnünk kell”

 

– fogalmazott Menyhárt József.

 

A megyei választások eredménye sok helyütt átrajzolta az erőviszonyokat. A kormánypártok mindegyike jócskán meggyengült, több helyen, köztük a számunkra kiemelten fontos Nagyszombat megyében új megyeelnököt választottak meg. Ez az országos politikára is hatással lehet, hiszen regionális szinten megindultak a tárgyalások a parlamenti ellenzéki pártokkal.

 

Nemzetpolitikai támogatások

 

Ami a nemzetpolitika révén érkező anyaországi támogatásokat illeti, az MKP elnöke két programról számolt be. Az egyik a Kárpát-medencei Óvodaprogram, amelynek keretében 58 települési önkormányzat által működtetett óvoda kaphatott fejlesztési támogatást. Mint elmondta, a felvidéki magyar közösség hosszú távú megmaradása szempontjából kulcsfontosságú a magyar oktatásügy. Ezen belül a magyar óvodák jelentik azt az alapot, amelyre a teljes nemzetiségi oktatási rendszer épül.

 

A program a jövőben folytatódni fog, hála az anyaországi támogatásnak. Idén először a Felvidéken is megvalósul az a gazdaságélénkítő támogatás, amely a Vajdaságban és Kárpátalján már korábban futott. Szlovákiában a Baross Gábor Terv nyomán halad a program, amely lényegében Felvidék integrált gazdaságfejlesztési terve, és amely így tényleges igényekhez rendel anyagi forrásokat.

 

Az MKP vezetése örömmel tapasztalta, hogy jelentős igény mutatkozott a kis- és középvállalkozók részéről a pályázatok iránt – a felvidéki magyar régiókból szépszámú pályázat érkezett be.

 

A vegyespárt gáncsoskodása

 

A szlovákiai politikai viszonyok miatt – a Most-Híd vegyes párt gáncsoskodása – a pályáztatást a Széchenyi programirodák hálózata végzi. „A pályázatok kiírása és benyújtása során értékes tapasztalatokat szereztünk, ezeket a későbbiekben mindenképpen beépítenénk rendszerbe annak zavartalan működési érdekében. 2018-ban újabb megmérettetés vár ránk, várhatóan 2018 novemberében kerül sor a helyi önkormányzati választásokra” – hangzott el Menyhárt József részéről.

 

 

Az MKP országos elnöke szerint a megyei választások eredményéből leszűrhető: hiteles, felkészült és tapasztalt jelöltjeink révén képesek vagyunk megtartani eddigi mozgásterünket. Ugyanakkor a jelöltek kiválasztására az eddigieknél is nagyobb figyelmet kell fordítanunk. A modern, ütőképes, a felvidéki magyarság érdekeiért tenni képes MKP-hoz a pártnak változtatnia kell a párton belüli döntéshozatali mechanizmuson.

 

Körkép.sk

Nyitókép: archív

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!