A magyarországi Rajkáról hamarosan újra indulnak a vonatjáratok Pozsony felé, közölte a közmédia. Ezzel nagyban javulnak a szlovák-magyar határ mentén élő szlovákiai lakosok közlekedési lehetőségei Magyarország és Ausztria felé. A hegyeshalmi határátkelő is elérhetőbb közelségbe kerül.

 

A tervek szerint öt-öt vonat járna a Pozsony-Rajka és a Rajka-Pozsony vonalon. A változások akár már a decemberi menetrend módosításba is bekerülhetnek. A vonatok Oroszváron is megállnának, a végállomás pedig Pozsonyligetfalu lenne. Itt a belváros felé igyekvők a városi tömegközlekedést igénybe véve utazhatnak tovább.

 

A ZSSK szóvivője, Tomáš Kováč elmondta, hogy egy magyar közlekedési vállalat vonatairól van szó, amelyeket a határig a magyar társaság, a határ szlovákiai oldalán pedig a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) üzemeltet majd.

 

 hirdetes_810x300  

A ZSSK 10 új villamos mozdonyt vásárol a Pozsony-Kassa vonalra

 

80 kilométernyi kihasználatlan vasúti sín

 

Ivo Nesrovnal pozsonyi főpolgármester szerint Pozsonyban 80 kilométernél is több olyan vasúti vonal van, amelyek kihasználatlanul állnak. Nem meglepő tehát, hogy nemcsak Nesrovnal, de a most megválasztott Pozsony megyei elnök, Juraj Droba is támogatja az ötletet. A téma egyébként a megyei választásokat megelőző kampány egyik kiemelt pontja volt.

 

„Nagyon komolyan fontolgatom a lehetőséget, ha a ZSSK-nak szándékában lesz ezt megoldani, akkor a Pozsony Megyei Önkormányzat teljes mértékben támogatni fogja”

 

A ZSSK még áprilisban tesztelte a vasúti sínek állapotát több másik vonalon is, és kidolgozott egy tervet a Pozsony felé menő vasúti vonalak nagyobb kihasználására. Vonatokat indítanának például Nagyszombat és Szenc irányából Pozsony-Újvároson át egészen Pozsonyligetfaluig.

 

A ZSSK már kérvényezte Érsek Árpád (Most-Híd) közeledésügyi minisztertől, hogy az új járatok anyagi hátterét biztosítsa be, ő azonban egyelőre nem talált forrásokat a kezdeményezéshez, ezért Peter Kažimír (Smer) pénzügyminiszternél próbál pénzt keríteni.

 

Még mindig tetemes a ZSSK Cargo adósságállománya

 

Leghamarább jövő márciusban

 

„Ha sikerül elérni a költségvetés megnövelését, akkor természetesen bővíthetjük a lehetőségeinket. Leghamarább erre jövő év márciusában kerülhet sor”

 

nyilatkozta Zuzana Viciaňová, a közlekedési tárca szóvivője.

 

Az utasok egyre növekvő száma miatt a ZSSK nem csak a fővárosnál próbál új vonalakat nyitni, hanem Kassa és Eperjes között is. Persze az adófizetők pénzéből: a ZSSK jelenleg veszteségesen működne, ha az állam nem támogatná évi több mint 200 millió euróval. Ezt az összeget a vasúttársaság most megpróbálja néhány tízmillióval megnövelni.

 

RTVS.sk, Körkép.sk

Nyitókép: vlaky.net

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!