Javában zajlanak a tárgyalások Nyitra megyében az új megyei vezetés összetételét illetően. Az elfogadható eredményt elérő MKP nehéz helyzetben van. A párt saját megyefőnök-jelöltet állított Nyitra megyében, melyet képviselői mandátumok számában is díjaztak a választók. A Belicát támogató Most-Híd ellenben leszerepelt. Mégis, az alternatívák egyike, egy Belica – MKP lehetséges együttműködés.

 

A Körkép.sk Farkas Ivánt, az MKP nyitrai megyefőnök-jelöltjét és megválasztott megyei képviselőt kérdezte.   

 

Két héttel a választások után, látva a pontos számokat, erőviszonyokat, hogyan értékeli a megyei eredményeket?

 

 hirdetes_810x300  

Mindenképpen sikert értünk el. Nagy köszönet jár azon polgároknak, akik eljöttek választani és az MKP jelöltjeire voksoltak. Abszolút számokban a rám, megyeelnök-jelöltre leadott 21 084 szavazatot nagyra értékelem, noha sorrendben az 5. hely többeknél csalódást okozhatott. Ennek az az oka, hogy míg a megye északi részében a részvétel meghaladta a 30 százalékot, nálunk, délen nem érte el a 20 százalékot sem.

 

A képviselő-testületben 11 képviselővel leszünk jelen a korábbi 14 helyett (egy független képviselővel nőtt meg 15-re). Többekkel tárgyalunk, ami azt jelenti, hogy az MKP képviselőcsoportjában helyet foglalók száma egy-két képviselővel még bővülhet

 

Minek volt köszönhető mindaz, amit az MKP elért?

 

A becsületes munkának és az elért eredményeknek, különösen az előző választási időszak második felében. Ezen kívül a tömör, de kemény munkával körített választási kampánynak.

 

Volt valami, ami miatt hiányérzete volt?

 

Természetesen örülnék annak, ha Knirs Imre 20 szavazattal többet elért volna el, így megyei képviselő lenne és tagja lehetne a képviselőcsoportunknak. És hiányérzetem volt a rengeteg otthon maradt, a választásoktól távol maradó polgár láttán.

 

A Smer és a függetlenek után 11 mandátummal az MKP rendelkezik a harmadik legnagyobb frakcióval. Mire lehet ez elég? Milyen ambícióik vannak a megye irányítása terén és történtek-e már ez ügyben egyeztetések?

 

Az MKP megyei képviselőcsoportja eddig is a második legerősebb volt, ezután is a második legerősebb lesz. Ugyanis Nyitra megyében a független képviselőknek eddig sem volt frakciójuk, feltehetőleg ezután sem lesz. Mert a többségük landolni fog valamelyik képviselőcsoportban és a többiek nem lesznek annyian, hogy önálló képviselőcsoportot alkossanak.

 

Farkas Iván. Kép: archív

 

A Smer frakciója sem 17 tagú, hiszen a koalíción belül a Smernek 12 képviselőjelöltje lett megválasztva, az SNS-nek 4, a Most-Hídnak pedig 1. Lehet, hogy az utóbbiak külön frakciót alkotnak, mert az számukra előnyösebb lehet. Sőt, a függetlenektől eltávozók, akik valamelyik frakcióban landolhatnak, alaposan megváltoztathatják az erőviszonyokat.

 

Várható, hogy a függetlenek közül tovább bővülhet az MKP frakciója? Ott ül például Stubendek László Komárom polgármestere, aki bár függetlenként indult, az előző választási ciklusban még az MKP frakció tagja volt.

 

Vele és másokkal is tárgyalunk. Nem szeretnék elébe menni a dolgoknak, különösen azt követően, hogy Stubendek a napokban leváltotta Knirs Imrét, Komárom addigi alpolgármesterét. Nyilván ez bonyolulttá teszi a jövőbeni együttműködésünket. Lehet, hogy másokkal erősödik az MKP megyei frakciója.

 

Milyen tanulságokkal szolgált az MKP szempontjából a jövőre nézve országos viszonylatban (önkormányzati, EP, köztársasági elnök-választások jönnek) a mostani megyei választás?

 

Rengeteg tanulságot hordoz magában. Egy éve is tudtuk, hogy a választásokat követően a mérleg nyelve leszünk Nyitra megyében. Be is jött!  Komoly fejtörést okoz számunkra annak a dilemmának a megoldása Nyitra megyében, amelyet számunkra a választási eredmények okoztak. Jelesül, hogy az új politikai széljárás alapján a jobboldali koalícióval együttműködjünk, ami magában hordozza az eredménytelenséget sőt, az 5 évig tartó végtelen konfliktusokat, mint amilyeneket megéltünk az első választási időszakban.

 

Hiszen az egyik oldalon áll a megye megválasztott elnöke, aki maga mögött tudhatja a megyei hivatalt, szőröstül-bőröstül. Ellenében tevékenykedne az enyhe többség, a jobboldal és az MKP koalíciója a megyei képviselő-testületben. Ennek alternatívája, hogy ott folytatjuk, ahol 2,5 évnyi együttműködés után abbahagytuk, jelentős eredmények birtokában.

 

16 év után az MKP Nyitra megyében irányító koalícióba kerülhetne formálisan is, kényelmes többséget képezve a képviselő-testületben, jelentős erőt képviselve a megyei hivatalban és a megye irányításában. Viszont ez koalíció megkötését jelentené a Smerrel.

 

El kell döntenünk, mi a fontosabb: az elért eredmények, beruházások a megye déli részében, az iskolahálózat fenntartása és fejlesztése, vagy besorakozás a divatos politikai áramlatba, eredménytelenül és permanens konfliktusokkal övezve. Fel van adva számunkra a lecke. Meggyőződésem, hogy bölcs döntést hozunk. Régióink, szülőföldünk és közösségünk javára.

 

Király Zsolt

Nyitókép: archív

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!