Minden szükséges felmérést befejeztek, az eredmények pedig zöld utat adtak a Vajka és Keszölcés közti, Duna alatt húzódó alagút átépítésének – írja a Környezetvédelmi Minisztérium hivatalos közleményében.

 

A kompjáratot tehermentesítő alternatív megoldás megvizsgálásáról még tavasszal határozott, és úgy néz ki, a projekt kivitelezhető. A Duna alatti karbantartási vízáteresztő öt, párhuzamos alagútból kettőt megnyitnának az autóforgalom, a kerékpárosok és a gyalogosok előtt.

 

„Májusban jeleztük ennek a lehetőségét, ma néhány lépéssel már előrébb vagyunk. A Vízgazdálkodási Építővállalat és a Szlovák Műszaki Egyetem munkatársai elemezték az áteresztők állapotát, és az eredményeik szerint egy ilyen megoldás kivitelezhető lenne”

 

mondta Solymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter mai sajtótájékoztatóján Vajkán.

 hirdetes_810x300  

 

forrás: teraz.sk

 

Hozzátette, hogy az alagutak még 60 évig mindenképp használhatók lesznek. Elmondása szerint a projekt újabb fázisba léphet: kidolgozzák a technikai megoldások terveit és a környezetvédelmi hatástanulmányt.

 

„Ha minden jól megy, akkor 2019 elejére minden engedélyt megkapunk, vagyis elkezdhetjük az építkezést. Az előzetes költségkalkulációk szerint a projekt 20 millió euróba fog kerülni”

 

folytatta a miniszter.

 

Komp helyett csalagút jelenthet megoldást a bősi csatorna alatt – Helyszíni képriportunk

 

Daniel Kvocer, a VV vezérigazgatója elmondta, hogy a két tervezett alagútból az egyiket az autós forgalom, a másikat a gyalogos és kerékpáros forgalom előtt nyitnák meg.

 

A vízáteresztők a csurgalékvíz elvezetésére szolgálnak. A hatástanulmányok szerint az öt alagútból három is képes hibátlanul elvégezni ezt a feladatot. Az alagutak felett 11 méteres vízoszlop tornyosul.

 

Elkészült a felmérés: így válnának járhatóvá az alagutak Vajkánál. Nagy érvágás lesz a kompnak

 

Jelenleg azért is lenne fontos az új útvonal, mert a vízerőmű megépítésével a külvilágtól elvágott három, magyar többségű falu (Vajka, Doborgaz, Nagybodak) lakói számára jelenleg csak egy komp áll rendelkezésére, amely azonban kapacitásban nem képes eleget tenni az igényeknek, ráadásul használata nagyban függ az időjárástól. A komp tavaly 194 ezer járművet szállított át egyik partról a másikra, ám ennél többre lenne szükség.

 

Feleslegessé válhat a kompozás, a minisztérium járhatóvá tenné az alagutat Vajkánál

 

Érdekes azonban az is, ahogy az alagutak kihasználásának lehetősége felmerült: a kompmutyi miatti botrány kirobbanása után (2015) dobta fel az ötletet Nagy József most-hidas politikus, korábbi környezetvédelmi miniszter, akkor természetesen még ellenzékből. Akkor még arról volt szó, hogy az egyik alagút átépítése mindössze 2,3 millió euróba kerülne.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!