A szlovákiai autógyáraknak az összes alkalmazottukért meg kell küzdeniük, hiszen az utóbbi időben egyre nagyobb mértékben kell szembesülniük a munkaerő hiányával.

 

A szlovákiai autógyárakban végzett munka lényegében hasonló, ám az alkalmazottak díjazásai között már találunk eltéréseket.

 

A pozsonyi Volkswagen, a nagyszombati PSA és a zsolnai Kia éves jelentése szerint a bérezés, a járulékok, a jutalékok, a bónuszok és a különböző szociális juttatások közötti különbségek több ezer eurósak lehetnek. A tavalyi adatok összehasonlításából egyértelműen kiderül, hogy a legbőkezűbb autógyár a pozsonyi Volkswagen. Utána, a második helyen a Kia áll, a dobogó harmadik helyét pedig a PSA szerezte meg.

 

 hirdetes_810x300  

Nagyok a különbségek

 

A német autógyár tavaly átlagosan egy alkalmazottra 32 ezer eurót áldozott.

 

A zsolnai Kia-gyárban az egy alkalmazottra fordított átlagos költségek elérték a 25,5 ezer eurót. A legrosszabb helyzetben a PSA alkalmazottai vannak. A nagyszombati gyárban az egy munkaerőre eső bérköltségek nem egész 18 ezer euróra rúgtak.

 

Ezek a különbségek az F. A. Hayek Alapítvány elemzőjét, Martin Regulit is meglepték. Egrészt a béreknek és a bónuszoknak nem kellene, hogy azonosak legyenek, hiszen különböző autógyárakról van szó, amelyek eltérő régiókban működnek. Másrészt a béreknek tükrözniük kellene a produktivitást, tehát azt, hogy az üzem évente milyen bevételre tesz szert.

 

Például a Volkswagenben a tavalyi személyi bérköltségek a teljes bevétel 5,3 százalékát tették ki. Az elmúlt öt éveben ez a részesedés Dévényújfaluban 4 százalékkal nőtt. A PSA üzemében tavaly a személyi bérköltségek a cég bevételének nem egész 3 százalékát tették ki, sőt, ez a szám 2012 óta még folyamatosan csökkent is.

 

Fotó: Aktuality.sk

 

A fizetés a lényeg

 

A PSA szóvivője, Peter Švec szerint az összehasonlítások során figyelembe kell venni a törzsállományba tartozó alkalmazottak, valamint az ügynökségi munkavállalók díjazását és a juttatásokról sem szabad megfeledkezni.

 

A 2016-os, ténylegesen kifizetett átlagbérek összehasonlíthatóak a többi autógyáréval” – mondja Švec.

 

A szóvivő azt is elmondta, hogy a francia autógyár idén kollektív szerződést kötött, ami 6,3 százalékos béremelést biztosít az alkalmazottaknak, így a nem kvalifikált munkaerők kezdő fizetése bruttó 890 euró lesz. Ehhez még szabadsági és karácsonyi jutalékot is kapnak, egy év után a gazdasági eredményekért szintén kapnak juttatást, a túlóráknak köszönhetően pedig lehetőségük van az előrelépésre. Tavaly a nagyszombati üzemben a gyártó munkás átlagos bére 1395 euró volt.

 

 

A VW magasabbak a fizetések

 

A Nagyszombattól mintegy 70 kilométerre található VW pozsonyi üzemében az alkalmazottak sokkal jobb helyzetben vannak.

 

Dévényújfaluban a kezdő fizetés száz euróval magasabb. Sőt, a munkásoknak lehetőségük van arra, hogy magasabb fizetési osztályba kerüljenek, ami fokozatosan 10 százalékkal magasabb béremelést jelent. A VW-ban az átlagos bér jelenleg 1790 euró körül mozog.

 

Forrás: Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Automagazin

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!