Robert Fico kormányfő hétfői sajtótájékoztatóján felrótta a médiának, hogy nem tájékoztattak arról, milyen nagyra értékelték a nagykövetségek a kormányt a korrupció ellen folytatott küzdelem miatt – USA, Belgium, Kanada, Hollandia és Nagy-Britannia közös nyilatkozatban értékelte a kormány intézkedéseit és azt, hogy Szlovákia 10 helyet javított a Transparency International rangsorában.

 

Igén ám, de a korrupció csökkenését Szlovákia lakosai nem vették észre – ez derült ki az Eurobarometer októberi felméréséből. A megkérdezettek 48 százaléka szerint a korrupció mértéke az utóbbi három évben nőtt, ez pedig öt százalékponttal magasabb, mint az európai átlag. Szlovákia mögött nyolc ország végzett, köztük Magyarország, Spanyolország és Ciprus. A szlovákiai megkérdezettek harmada állította, hogy a korrupció mértéke nem változott és csak 9 százalék szerint csökkent az utóbbi három évben.

 

Az utóbbi három évben a korrupció mértéke:

 

Az emberek elégedetlenek az intézkedésekkel

 hirdetes_810x300  

 

Az EU lakosságának nagy része úgy véli, hogy nem tesznek eleget a korrupció felszámolásáért. Tény azonban, hogy a Szlovákiában élők sem látják pozitívan a kormány intézkedéseit. Az európai átlag szerint a megkéredezettek 33 százaléka véli úgy, hogy hatásosak a korrupció ellen hozott intézkedések – Szlovákiában ez az arány még rosszabb, a megkérdezettek csa 28 százaléka vélekedik így, 63 százalék sikertelennek tartja a lépéseket.

 

A szlovákiai válaszadók 74 százaléka vélekedett úgy, hogy a legmagasabb szinteken nem foglalkoznak a korrupcióval (az európai országok átlaga 5 százalékponttal alacsonyabb), 83 százalék szerint pedig a korrupció a közintézményekben történik (az európai átlag 73 százalék). Az EU-átlaghoz hasonlóan Szlovákiában is az emberek harmada vélekedett úgy, hogy a politikai pártok finanszírozása transzparens és áttekinthető.

 

Ismer valakit, aki kenőpénzt fogadott el? piros – igen, kék – nem, szürkel – nem tudom

 

Jelentsük be – de kinek? 

 

A nagykövetségek levelében arról is írtak, hogy üdvözlik a kormány, a vállalkozók és a polgári közösségek közötti nagyobb kommunikációt. A felmérésben megkérdezettek közel fele viszont azt állította, hogy nem tudja, hol kellene bejelentenie a korrupciót, ha találkozik vele – harmaduk viszont biztos volt abban, kihez kell fordulnia.

 

Az EU 28 tagállama közül 21-ben vélték úgy, hogy az emberek a nehéz bizonyíthatóság miatt nem jelentik be a korrupciót. 15 országban a második leggyakoribb indok az volt, hogy feleslegesnek tartják jelenteni, ugyanis senkit nem büntetnek meg. Szlovákiában az emberek 72 százaléka gondolja úgy, hogy csak akkor lehet sikeres az életben, ha politikai kapcsolatai vannak – az EU-átlag mindössze 52 százalék. A felmérésből kiderült, hogy a lakosság 81 százaléka egyetért azzal, hogy a korrupció az üzleti élet része.

 

Nem ítéljük el 

 

Találkozik korrupcióval a mindennapi életben?

 

A válaszadók mindössze 44 százaléka vélte úgy, hogy elfogadhatatlan extra pénz, ajándék, vagy szolgáltatás nyújtása annak érdekében, hogy közszolgáltatást kapjunk – ennél csak a magyarországi és lett eredmények rosszabbak, az uniós átlag 70 százalék. A szlovákiai lakosság 85 százaléka gondolja úgy, hogy a korrupció elterjedt, ami jóval magasabb, mint az európai átlag (68 százalék). A válaszadók 42 százaléka vélekedett úgy, hogy a mindennapi életben is találkozik a korrupcióval (EU-átlag: 25 százalék), valamint azok közé az országok közé tartozunk, ahol a legtöbben ismernek olyanokat, akiket megvesztegettek vagy kenőpénzt kínálnak.

 

szöveg és grafikonok: Denník N
borító: lasprovincias.es

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!