Zsíros összegekért rendeli meg a Közlekedési Minisztérium a beruházásokkal kapcsolatos elemzéseket. Szerinte azért kell külső cégeknek kiadnia a munkát, mert nincs elég embere és kapacitása, hogy házon belül készítse el a szükséges elemzéseket.

 

Három évvel ezelőtt egy nappal Karácsony előtt jelent meg a szlovák Közbeszerzési Közlönyben annak a tendernek a győztese: a cseh AF Cityplan, aki a közlekedési tárcának 900 ezer euróért dolgozhatta ki az úgynevezett „közlekedési modellt” – írja az Trend hetilap internetes kiadása. A modell a problémás, felújításra vagy fejlesztésre szoruló infrastrukturális szakaszok és csomópontok meghatározására szolgál.

 

A cég 2016-ban le is szállította a modellt, Érsek Árpád (Most-Híd) minisztériuma állítja, hogy fel is használták azt többek között az eperjesi elkerülő hatástanulmányában. Épp ez a szakasz váltotta ki a legtöbb kritikát mind az INEKO intézet, mind az állami Árért értéket agytröszt részéről.

 

 hirdetes_300x300  

És bár a minisztérium szerint a modell jól működött, a nyáron újabb közbeszerzést írt ki rá. Ennek eredményeképpen a külső, Ing. Igor Ripka – IRDATA nevű cég 20 ezer euróért segíthet kidolgozni a modell gyakorlati használatához szükséges módszertant és a minimumszabványokat.

 

Érsek Árpád: Ha azt mondom Eperjesen, hogy nem lesz elkerülő, akkor engem elásnak

 

Több százezer eurós elemzői megbízások

 

Hiába tehát a rengeteg, adófizetők pénzéből fizetett alkalmazott, Érsek tárcájánál így sincs „szakmai kapacitás” az elemzések elkészítésére. Ráadásul nem is tesznek azért, hogy legyen, annak ellenére, hogy Peter Kažimír pénzügyminiszter és Peter Pellegrini kormányfő-helyettes már jó ideje erőlteti, hogy a Közlekedési Minisztérium saját elemzőgárdát állítson fel a külsősök helyére.

 

„Állandó szakmai csoport létrehozását javasoljuk a közlekedési modell kapcsán. Átmeneti megoldás lehet az alkalmazottak szakmai felkészítésére külső szakértőket bevonni.”

 

– fogalmaz az Árért értéket elemzőcsoport.

 

Érsekék azzal védekeznek, hogy bár meghirdették az elemzői állást, ámde „arra a feltételekkel, melyeket a minisztérium ajánlani tud, nem volt érdeklődő”.

 

Az INESS lefordította Érsek elszólását a sztrádamatricákról

 

Mindenestre érdekfeszítő lehet, milyen feltételeket szabtak meg: a külsős cégek ugyanis százezrekért dolgozhatnak a tárcának. Novemberben a Közlekedési Kutatóintézet (ne tévesszen meg senkit a név, egy zsolnai részvénytársaságról van szó, amelynek tavalyi bevétele meghaladta a 3 millió eurót) 641 ezer euró plusz áfáért kapott megbízást „elektronikus kommunikáció területén” nyújtott elemzői feladatokra 2017 és 2020 között.

 

Májusban a közlekedési tárca újabb szerződést kötött ugyanezzel a céggel közlekedési területen nyújtott elemzői munkára 330 ezer euró értékben, egy év elején köttetett megbízás (még mindig ugyanarról a részvénytársaságról van szó) 165 ezer euróról szólt, tavaly novemberben pedig 68 ezer euró értékben szerződtették a Ľubomír Palčák nevéhez köthető céget.

 

És mindez csak a közlekedéssel kapcsolatos elemzésekre vonatkozik, de vannak más területek is a minisztériumon belül. Szintén külső elemzőcégeknek adják ki például a postai szolgáltatások finanszírozási modelljének kidolgozását vagy aktualizálását.

 

Nem csoda hát, hogy az egész Közlekedési Minisztériumban csak két elemzői munkakörrel bíró személy dolgozik, ami egyértelműen külső szakértők bevonását (és megfizetését) teszi szükségessé. A kérdés már csak az, hogy eddig nem tudták, vagy nem is akarták megoldani, hogy ne legyen szükség külső megbízottakra…

 

Érsek több pénzt kér, az állami telekvásárlások nyilvánosságra hozatala milliókba kerülhet

 

eTrend.sk, Körkép.sk

Nyitókép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!