Szívinfarktus, súlyos agyvérzés vagy szívroham esetén minden perc számít. Miközben az OECD tagállamai közül Szlovákiában az egyik legnagyobb az elkerülhető halálesetek száma, az egészségügyi minisztérium okostelefonra telepíthető applikációban látja a megoldást a problémára. A programot már tesztelték is.

 

A minisztérium szeretné csökkenteni a mentő kihívása és a kezelés megkezdése közti időt (a két időpont között történik a szállítás, a diagnosztika és a beteg megfelelő osztályra történő helyezése). Tomáš Drucker tárcavezető szerint a mentősöket elsősorban a megfelelő diagnózis felállítása akadályozza – az összes riasztás harmadánál áll fenn ez a probléma.

 

A mentős mégsem szakorvos…

 

 hirdetes_810x300  

Az új intézkedés lehetővé teszi, hogy a mentősök mobilapplikáció segítségével kommunikálhatnak az ideg- vagy szívorvossal, vagy az adott specialistával, sőt a kórházak felszereltségé, eszközeiről is szolgál információval. A szóban forgó alkalmazást már két hónapja rendelkezésére áll az ország összes elsősegélyközpontjának.

 

„Ha a mentős nem biztos a dolgában, elküldi például az EKG eredményét a szakorvosnak, és az eldönti, hogy a beteget kell-e kardiológiai diagnosztikai központba szállítani”

 

fogalmazott Drucker, hozzátéve, hogy a mentősök nyilván kevésbé gyakorlottak az EKG értelmezésében, mint a szakorvos.

 

Az miniszter azt is elismerte, hogy a beteget gyakran szállítják a pontos diagnózis hiányában egy kevésbé vagy az adott esetre nem felszerelt kórházba, ami súlyos bonyodalmakat okoztat.

 

Félrediagnosztizálták a beteget, a kórház nevetséges összegű bírságot kapott

 

Az eredmény: négy óra helyett csak három

 

Az applikációt a gyakorlatban az eperjesi kórházban tesztelték. Az eddigi eredmények szerint

 

a mentő kihívásától a megfelelő kezelés elkezdéséig eltelt időt sikerült 241 percről 181 percre csökkenteni.

 

Hogy ez mennyire tekinthető jó eredménynek, az egy másik kérdés, mindenesetre a fenti két adat remekül illusztrálja a szlovákiai egészségügy állapotát. Három óra alatt ugyanis rengeteg minden történhet.

 

A rendszer bevezetése havi 4700 euróba került, ez éves szinten 55 ezer eurós költséget jelent. A 2015-ös OECD adatok szerint, ha a szlovákiai egészségügy olyan színvonalon állna, mint a cseh, akkor évente 3000-rel kevesebben halnának meg. Más szavakkal: évente 3000 elkerülhető haláleset történik a diagnózis helytelen van kései felállítása miatt.

 

Persze, némi javulás is elmondható: 2007-ben azok aránya, akik szívinfarktus miatt kerültek kórházba és 30 napon belül meghalta 13,4 szűzalék volt, két éve már „csak” 9,2 százalék.

 

OECD-felmérés: Van mit javítani az egészségügyön

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: azet.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!