Az újrahasznosítás mértéke Szlovákiában 23 százalékra emelkedett, de a növekedés tempója elmarad az elvárttól, ezért szükséges további óvintézkedések bevezetése. Ezek közül az egyik a hulladék lerakásáért fizetendő illeték megemelése, amely jelenleg Szlovákiában a legalacsonyabb az EU-s országok közül. 

 

„Szlovákiában ezért nagyon felkapott a hulladék lerakása ahelyett, hogy egy kicsivel nagyobb erőfeszítéssel szétválasztanánk és újrahasznosítanánk, mert az olcsóbb és egyszerűbb.” – nyilatkozta a SITA hírügynökségnek Solymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter.

 

Változtatni kell a szokásokon

 

A miniszter szerint szükséges a szlovákiai lakosság szokásainak megváltoztatása, ami edukációval és pénzügyi motiválással érhető el. Ha emelkednek az illetékek a nem osztályozott szemét lerakásáért, akkor az emberek jobban fogják szelektálni a hulladékot, ugyanis a szelektív hulladékért nem kell semmit fizetni.

 hirdetes_300x300  

 

„Ha nem akarunk hulladék között élni, akkor javulást kell elérnünk” – mondta Solymos hozzátéve, hogy a hulladék 67 százaléka Szlovákiában lerakatokban végzi, miközben Ausztriában ez mindössze 4 százalék, Norvégiában pedig a nullához közelít. A hulladék lerakásáért fizetendő illeték évről évre emelkedni fog, amíg Szlovákia el nem éri a környező országok szintjét. Az országban jelenleg 5 eurót kell fizetni egy tonna hulladék szemétlerakóba helyezéséért, Csehországban 20 eurót, Ausztriában 60 eurót.

 

„A környezetvédelmi tárca nem gondolkozik ilyen szinten. Az illetékek megemelésének hasznosnak kell lennie, és szükséges, hogy motiváljon is” – mondta Solymos, hozzátéve, hogy a minisztérium a jövő év során nyújtja be az erre vonatkozó törvényjavaslatot.

 

Több javaslat is készült

 

Két évvel ezelőtt fogadták el a hulladékgazdálkodásról szóló törvényt, amely egy évvel ezelőtt lépett érvénybe, de azóta több új javaslatot is jóváhagytak. „Bevezettünk egy új hulladékgyűjtő rendszert, leginkább az osztályozott hulladékoknál, és ha elindítunk valami teljesen újatt, akkor a piac mutatja meg, hol kell még változtatnuk” – magyarázta a miniszter.

 

Elmondása szerint Ausztriában például 20 évig tartott, míg az ottani hulladékgazdálkodási törvény hatékonyan elkezdett működni. Szerinte ez a folyamat Szlovákiában is évekig fog tartani, de mindent megtesznek annak érdekében, hogy teljesítsék az uniós előírásokat és az ország modern és tiszta legyen.

 

A hulladéktörvény alapvető elve, hogy a szennyező fizet, viszont változatlan marad. Az Európai Unió irányelve szerint az újrahasznosításra szánt hulladék mértékének 2030-ra 77 százalékra kellene emelkednie a jelenlegi 44 százalékról, az 50 százalékos határt 2020-ban szeretnék elérni.

 

Szlovákiában azonban közel sem rózsás a helyzet, ugyanis a sereghajtók közé tartozunk az újrahasznosított és zöld hulladék felhasználása terén. Az egy főre jutó háztartási hulladék is rendkívül magas, 475 kilogramm egy év alatt, miközben az EU-átlag 312 kg/fő/év.

 

 

SME
kép: odpady-portal.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!