Hatalmas pénzek áramlanak a vasúti közlekedésbe. Többnyire az ország északi részébe, ahol gyorsabban és jobb körülmények között utazhatnak a vonatokon az emberek. És mint a legtöbb beruházásnak, ennek is illik megtérülnie. Épp ezért különböző kampányokkal és reklámfogásokkal próbálja magához édesgetni az utasokat az Államvasút.

 

Többek között a S Hodbou Vermírnou csapatának kampányfilmjével, vagy Sajfával az étkezőkocsin. Ezen túl azonban, ha valamelyik szolgáltatás nem működik, aligha számíthatunk kártérítésre – ellentétben a légitársaságokkal. Ha mégis kártalanítanak valakit, nem nagy összeggel.

 

Az állami vasúttársaságnál nem egyszer fordult elő, hogy bár eladták az első osztályra szóló jegyeket, végül nem is indítottak azon a napon az adott vonalon első osztályú szerelvényt. Pozsony és Kassa közt a RegioJet távozása óta a vasúttársaságnak nincs konkurenciája, ha nincs verseny, nincs kihez átpártolnia az utasoknak.

 

 hirdetes_300x300  

Északon milliárdos vasúti beruházások valósultak meg, délen alig tudnak közlekedni a vonatok

 

A jegy semmire sem garancia

 

A fenti eseteket alátámasztó, Denník N szlovák napilap által összegyűjtött példák tanúsága szerint nem egyszer fordul elő, hogy valaki helyre szóló, ablak melletti jegyet vásárol a 10. vagy a 11. személykocsira, az állomáson pedig azzal szembesül, hogy a mozdony mögül hiányzik a 10. és a 11. szerelvény.

 

Még ha máshol biztosítanak is helyet a pórul járt ügyfélnek, ő ablak melletti helyért fizetett nagyobb felárat, amit így elvesztett. Hasonló a helyzet a wifi szolgáltatással. Van olyan jegy, amelynek ára magába foglalja az internetelérést és áramszolgáltatást is, de nincs garancia, hogy a kettő közül bármelyik is működik az adott pillanatban.

 

Annak sincs könnyű dolga, aki esetleg reklamálni szeretne hasonló esetben. A vasúttársaság ugyanis igazolást kér arról, hogy az illető kocsihiány vagy helyszűke miatt nem kapott helyet, vagy nem olyat kapott, mint amiért fizetett. Aki hátizsákkal utazik, még megoldja, hogy elkapja valamelyik szerelvényen a kalauzt, és kiállíttatja a papírt. Akinek viszont több csomagja is van, aligha fogja őrizetlenül hagyni a pár eurós kártérítését.

 

Jó hír! Újraindul a vasúti személyszállítás Pozsony-Győr vonalon

 

Pitiáner kártérítés

 

Mert hogy a kárpótlás nagysága 5 euró, amennyiben nem találnak helyet a pórult járt utasnak. A múlt év első tíz hónapjában 77 ezer reklamációt fogadott a sokmilliós utasforgalommal rendelkező társaság. Mindössze 38 ezer eurót fizetett ki kárpótlásként. Ez azt jelenti, egy reklamációra mindössze 50 eurocentet költött – elfogultság nélkül állíthatjuk, nevetséges összeg.

 

Arról nem is beszélve, hogy az olyan alapszolgáltatások, mint a fűtés vagy klimatizáció egy hagyományos, alapszínvonalú szerelvényen nem számítanak kötelező elemnek. Ha egy nemzetközi vagy egy InterCity járaton nem működik a fűtés, az utas igényelhet kártérítést. Az állami vasúttársaság szerelvényeinél ilyen lehetőség van, de garancia, hogy meg is kapjuk, nincs.

 

Az IC vonatok esetében a fűtés- vagy klímahiány miatt a jegy árának negyedét fizetik vissza a károsultnak. Ez azonban a belföldi járatokra vagy a nem IC járatokra nem vonatkozik. A fűtés hiánya miatt eddig 800 kártérítési igényt fogadott el a társaság – amely tavaly 61 milliós utasforgalmat bonyolított.

 

Két hét alatt Pozsonyba – újraindul a kínai teherszállító vasúti próbajárat

 

Mi van, ha késik a vonat?

 

A legalapvetőbb probléma azonban a késés. Ezért is járna kárpótlás, de minden esetben igazolás kell a kalauztól. Például, ha a vonat legalább 5 percet késik, vagy egyáltalán nem jön, vagy kihagyja a megállót, a jegy árát vagy annak egy részét térítik meg. Vagyis csak akkor, ha nem tudtunk felszállni a vonatra, vagy úgy szálltunk fel rá, hogy nem tudhattuk, hogy késik.

 

Ha a vonat késése vagy más körülmény miatt nem jutunk el az úticélunkhoz, akkor a vasúttársaság 20 euró kárpótlást ad szállásra, vagy 10 eurót (!) egy másik tömegközlekedési eszköz költségeire. Ugyanakkor a kártérítés nem lehet nagyobb a jegy áránál.

 

Dennikn.sk, Körkép.sk

Nyitókép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!