Solymos László környezetvédelmi miniszter (Most-Híd) szerint ha Szlovákia nem szeretné a kárpáti ősbükkös UNESCO besorolását elveszíteni, muszáj lépéseket tennie az ügyben.

 

Nyakunkon a kés

 

Solymos szerint a jelölési projekt egyik feltétele a védelem megfelelő fokú bebiztosítása 5700 hektárnyi területen.

 

 hirdetes_300x300  

„Nem tudom, miért nem történt ez meg 2007 óta. Most ott van a kés a nyakunkon. Ezt a kormány is megértette.”

 

Nyilatkozta Solymos, aki hozzátette, hogy tárcaközi problémáról van szó.

 

„Nem mi kezeljük a területet, a Földművelésügyi és a Védelmi minisztériumhoz tartozik, valamint magánszemélyek is birtokolják, akikkel igyekszünk megegyezni. Mindannyiunkat terhel a felelősség. Ha azt szeretnénk, hogy legyen védett területünk, ami azzal büszkélkedhet, hogy része az UNESCO világörökségnek, akkor egyszerűen teljesítenünk kell a feltételeket.”

 

2017 júliusában az UNESCO vonatkozó ülésén Krakkóban ismételten figyelmeztette Szlovákiát a hosszabb ideje fennálló problémákra. Akkor Szlovákia 2018. február 1-jéig kapott haladékot a szükséges intézkedések megtételére, ahogy a zónakialakításákról szóló terv elkészítésére is. Solymos kiemelte, hogy ha a terv kisebb területet foglal magába mint 5700 hektár, arra rámehet az UNESCO besorolás is.

 

Forrás: HNonline.sk

 

Nem csak itt van probléma

 

Solymos ezen felül szeretné, ha még idén sikerülne véghezvinni a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) zonációját.

 

A Tátra új működési modelljének szükségességéről már évek óta beszélnek. Solymos a TASR-nek nyilatkozva kifejezte abbéli reményét, hogy sikerül közelebb kerülniük a „különböző érdekek és elvárások teljesítéséhez” és a kompromisszumok megtalálásához.

 

Solymos elismerte, hogy aligha történhet előrelépés, ha nem sikerül megegyezni a Tátrában lévő magánbirtokosokkal.

 

„Tiszteletben tartjuk a magánterületet. Meg kell velük egyeznünk, olyan feltételeket kell ajánlanunk, amelyeket elfogadnak majd. Érezniük kell, hogy ebből valamilyen plussz is származik, hogy lesz ott egy nemzeti park és elkezdődik a régió másfajta kiépülése.”

 

A miniszter ugyanakkor elismerte, hogy a tárgyalások nem könnyűek, de a TANAP vezetősége intenzív megbeszéléseket folytat. Solymos értékeli, hogy a helyzet megoldásából a Földművelésügyi minisztérium is igyekszik kivenni a részét. Mint mondta, „nélkülük ez nem menne”.

 

A TANAP zonációja már évek óta vitatéma, mivel a földbirtokosok nem hajlandók megegyezni a minisztériummal, amíg nem kínálnak nekik megfelelő ellenszolgáltatást (elég magas árat) a védett övezetben elterülő földterületek kötött, nem teljeskörű használatának fejében.

 

Mi a zonáció?

 

Zonáció során az egyes területeket különböző típusú védettségűre osztják a legmagasabbtól kezdve a gazdasági és beépített területig. Habár a minisztérium elsősorban a nemzeti parkok kibővítésével és védelmével magyarázzák a zonáció szükségességét, természetvédők sokkal inkább a gazdasági lobbizmust, és a turisták idecsalogatását látják mögötte.

 

teraz.sk, Körkép.sk

nyitókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!