Az egyik oka, hogy sok fiatal távozik az országból, az a politikai akarat hiánya az egynemű párok jogállásának rendezése kapcsán. Az államnak ezért nyitottabbnak kellene lennie a szexuális kisebbségekkel – véli Mária Patakyová, Szlovákia jelenlegi ombudsmanja, aki a Most-Híd jelöltjeként szerezte meg a pozíciót.

 

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kapcsán nemzetközi hírré vált, hogy az EMA dolgozóinak három negyede felmondással fenyegetőzött, ha az ügynökség Londonból Pozsonyba költözik. Az indoklásuk szerint Szlovákiában megoldatlan az LGBTI-problematika, és ezért nem akarnak itt dolgozni.

 

Az EMA-t végül nem sikerült megszereznie Szlovákiának, és a jelek szerint az LGBTI-jogok kapcsán sem lesz elmozdulás. A Pravda napilap internetes kiadása mai cikkében azt írja, hogy az igazságügyi minisztérium nem tervez ezzel kapcsolatban törvényjavaslatot kidolgozni, mert „a társadalom erre még nem áll készen”.

 

 hirdetes_400x285  

Mária Patakyová az új ombudsman

 

Szociális és családjogok

 

Patakyová azonban ezt másképp látja. Szerinte a Szivárványos Pride tavalyi felvonulása bizonyította, hogy a „problémák valóban léteznek”, amely több embert is érint, de nem mernek velük előhozakodni a nyilvánosság előtt.

 

„A problémákat a szőnyeg alá söprik, és ezért számtalan ember nem érzi jól magát Szlovákiában és távozik az országból”

 

mondta Patakyová.

 

Az ombudsman – nem mintha nem lenne az országban egy jóval népesebb és jóval mélyebb gazdasági problémákkal küzdő kisebbség – azt hangoztatja, hogy a kormánynak olyan törvényeket kellene elfogadnia, amelyek biztosítanak a melegeknek (és az LGBTI betűszó többi megfelelőjének) bizonyos jogokat.

 

„Boldog lennék, ha a szexuális kisebbségek Európa más országaiban már elfogadott jogokat kapnának a család és a szociális élet területén Szlovákiában is”

 

A tavalyi, pozsonyi szivárványos felvonulás. Fotó: Sme.sk

 

Milyen jogokról van szó?

 

A melegjogi aktivisták szerint az egynemű párok olyan kötelességeket viselnek, mint a heteroszexuális párok, de a törvény nem biztosít számukra ugyanolyan jogokat. Ennek orvoslására 38 civil szervezet már felszólította a kormányt.

 

Amit hiányolnak, az többek között az oszthatatlan közös vagyon intézménye, bizonyos állami juttatások (pl. özvegyi nyugdíj) vagy a az élettárs/házastárs után járó adókedvezmények. A követelések között ott van az egynemű párok örökbefogadási joga, de egyelőre csak az egyik fél előző (hetero) házasságából született gyermekre vonatkozóan, természetesen a másik biológiai szülő jóváhagyásával.

 

Az igazságügyi tárca azonban egyelőre nem foglalkozik a javaslattal:

 

„Tekintettel a jelenlegi társadalmi és politikai hangulatra ezen a téren nyilván aligha kell változásokra számítani, de az igazságügyi miniszterasszony továbbra is fontosnak tartja a nyilvános vitát ebben a témában”

 

mondta Peter Bubla, a minisztérium szóvivője. Hozzátette, hogy az Európai Bizottság ajánlásai miatt a szlovák bíróságok, még ha az egyneműek regisztrált kapcsolatát nem is, de annak egyes folyományait elfogadhatják. Például egy regisztrált kapcsolatban élő külföldi pár esetén az örökösödési eljárásban figyelembe veszik a származási ország nyújtotta jogokat.

 

Az LGBTI-jogok egyébként elég kényes témának számítanak a kormánykoalícióban. Tavaly Andrej Danko (SNS) házelnök keményen bírálta a Most-Híd jelöltjeként ombudsmanná lett Patakyt, amiért az kiakasztotta a szivárványos zászlót hivatali épülete homlokzatára. Az SNS akkor úgy érvelt, hogy az ombudsman hivatalának semmi köze az LGBTI közösséghez, és hogy vegye le a zászlót, mert az SNS szavazatainak köszönhetően szerezte meg hivatalát.

 

Incidensek nélkül zajlott a 7. Szivárványos Pride Pozsonyban (fotók)

 

Pravda.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!