Már a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi szervezet is tiltakozik az RTVS váratlanul meghozott döntése ellen, mellyel egy időre (vagy véglegesen) levették a közmédia programjáról a Reportéri című műsort. Sokan úgy vélik, az ország utolsó oknyomozó tévés műsorának az RTVS nemrég (a kormánykoalíció jóvoltából) megválasztott igazgatója, Jaroslav Rezník adta fel az utolsó kenetet.

 

Sötét, baljós háttér, komoly, hatásvadász tekintet, és olyan témák, amelyek már önmagukban is konfrontációt rejtenek. Nagyjából így kell elképzelni a Reportéri hangulatát, amely szlovákiai viszonylatban a csaknem teljesen kiirtott műfaj, az oknyomozás egyik utolsó képviselője. Csak a legutóbbi adásokból említve pár példát, foglalkoztak például a két Duna közé szorult három község (Vajka, Bodak, Doborgaz), problémájával és a kompmutyival, és novemberben a Matica Slovenskában zajló különös történésekkel is.

 

 

 hirdetes_810x300  

Nem hozta az elvárt minőséget?

 

Az RTVS a döntés kiszivárgása után elismerte a Reportéri átmeneti szüneteltetését. Azzal érvelt, több probléma is felmerült.

 

„Az egyik legfontosabb, hogy nem felelt meg azoknak a minőségi elvárásoknak, amelyeket egy műsornak teljesítenie kell – sem témaválasztásban, sem feldolgozásban”

 

fogalmazott Erika Rusnáková szóvivő. Elmondása szerint nem volt megfelelő a témakeret, hiszen polgári, vállalkozói, politikai és történelmi kérdéseket is feszegettek.

 

„A riportokban több tényleírási hibát is vétettek és jelentéktelen következtetéseket vontak le, ami számos jogos panasztételt eredményezett, melyek rendezése nem kis idejébe és erőfeszítésébe került az RTVS más munkatársainak”

 

mondta a szóvivő.

 

Jaroslav Rezník már a Mečiar-érában is a szakmában volt. Nem véletlen voltak fenntartásai még a Most-Hídnak is, de végül Bugár fejet hajtott Fico és Danko akarata előtt. Fotó: Sme.sk

 

Kényelmetlen témaválasztás

 

Elég nyilvánvaló azonban, hogy a műsor olyan témákhoz nyúlt hozzá, amelyek kényesek lehetnek a kormánypártok számára. A médiumok közül sokan már Jaroslav Rezník megválasztásakor úgy vélték, hogy a kormány megpróbálja majd visszaszegni a kormánnyal szemben kritikus hangvételű közmédia riportereinek szárnyait. És el is jött ez a pillanat.

 

A Reportéri stábja tavaly novemberben a Matica Slovenská háza táján kutakodott, amely botrányoktól és anyagi gondoktól fuldoklik. Mert hogy az alapszervezetek egy része nem tudja fenntartani magát, képtelen fizetni a számlákat – többek között például Komáromban.

 

A műsorból kiderült, hogy a Matica Slovenská közel évi 2 milliós költségvetésének több mint fele (nem egész 1,1 millió euró) fizetésekre megy el. A logika azt diktálná, hogy a fennmaradó rész ( cca. 900 ezer euró) a szlovák nemzeti kultúra ápolására megy el, azonban ez nem így van. Az alapszervezetek kénytelenek maguk összeszedni-kéregetni a pénzt az rendezvényeikre. Esetleg pályázhatnak a Matica Slovenská központi keretéhez. A probléma az, hogy tavaly a szervezetek számára meghirdetett keret mindössze 70 ezer eurót tett ki.

 

A Reportéri azonban azt is kiderítette, hogy a Matica kiadási tevékenységét végző Neografia kiadó elnökségében és felügyelőtanácsában épp a Matica vezetői ülnek, öt közülük összesen havi 10 ezer eurós kifizetést kap a kiadóban betöltött tisztségéért. Miközben spórolás okán 40 embert bocsátottak el az elmúlt évben. Maga a Neografia egyébként szintén veszteséges vállalat.

 

Eltűnt a szlovák nemzeti kincs aranytárgyainak egy része

 

Danko, Rezník és Rezník

 

Nem csak arról van szó, hogy Andrej Danko – leginkább ő támogatta Rezníket a közmédia igazgatóválasztásán – SNS-vezért kellemetlenül érinti a szlovák nemzeti ügyet felvállaló szervezet kínos ügyeinek bemutatása, hanem arról, hogy Rezník édesapja, id. Jaroslav Rezník író benne van a Matica elnökségében.

 

Még ha elfogadnánk is az RTVS hivatalos álláspontját, miszerint a műsor valóban gyenge minőséget produkált, az átmeneti megszüntetés akkor sem lenne indokolt – ha már egyszer az utolsó tévés oknyomozásról van szó.

 

És mi veszi át a helyét? A Reportéri stábja átkerült az Občan za dverami című műsorhoz, ami egyszerűbb, hétköznapi témákat dolgoz fel, például a polgárok nehézségeit a hivatalos ügyintézések során. A műsor könnyed hangulatú, játékos zenével, mosolygó riporterrel – szóval a Reportéri pontos ellentéte.

 

A Matica  viselt dolgairól készített adást ide kattintva tekintheti meg

 

A műsor archívumában pedig ide kattintva böngészhet

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!