Miroslav Beblavý frakción kívüli parlamenti képviselő újabb javaslatot terjeszt a törvényhozás elé, amely a mikrovállalkozásként működő egyéni vállalkozók helyzetén kíván javítani. A most alakuló Spolu – občianska demokracia (Együtt – polgári demokrácia) nevű párt alapítója mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy ez csak az első a következő két évben tervezett javaslatok sora közül.

 

Jozef Mihál, az új párt társalapítója arról beszélt, hogy a Közép- és Kelet-Szlovákiában tevékenykedő, kisforgalmú egyéni vállalkozók már jó ideje panaszkodnak a minimális járulékok (szociális biztosítás és egészségügyi biztosítás) nagyságára.

 

„A minimális járulékok össznagysága idén eléri a havi 215 eurót, ami egy kis egyéni vállalkozó számára hatalmas teher, amit minden hónapban fizetnie kell, akár van megrendelése, akár nincs”

 

mondta Mihál. Hozzátette, hogy 2012-ben Ján Richter (Smer) munkaügyi miniszter átverte a vállalkozókat, mikor azzal érvelt, hogy azért kell minél több járulékot befizetniük, hogy magasabb nyugdíjat kapjanak. Azóta az egyéni vállalkozók járulékterheit a mindenkori átlagbér 50 százalékából számolják ki.

 hirdetes_400x285  

 

Jozef Mihál: Így néz ki Fico szociális csomagja a gyakorlatban

 

Richter játékai

 

Mihál szerint abban van az ellentmondás, hogy Richter bevezette a minimális nyugdíj intézményét is, amire azonban mindenki jogosult, aki legalább az átlagbér 25 százalékából fizetett járulékokat. Vagyis, az egyéni kisvállalkozók a dupláját fizetik be, mint amit a minimálnyugdíj előír.

 

„A mi elképzelésünk, hogy olyan mértékben csökkenjen a minimálisan befizetendő járulékok nagysága, hogy megmaradjon a minimálnyugdíjhoz való jog, de egyúttal a járulékok nagysága arányos legyen bevételeikkel. Itt elsősorban azokról az egyéni vállalkozókról beszélünk, akiknek havi bevétele 500-600 euróra tehető”

 

fogalmazott Mihál. Az ő javaslatuk az átlagbér 30 százalékából indulna ki, miközben ugyanakkora minimálnyugdíjra lesznek jogosultak a vállalkozók, mint most, mikor 50 százalékból számolt járulékokat fizetne be.

 

„Tehát a járulékok nagysága a három ötödükre csökkennek, de a nyugdíj nem változik”

 

foglalta össze.

 

140 ezer embert érint

 

Az elmúlt öt évben a szociális biztosítóba fizetendő minimális havi biztosítás nagysága az egyéni vállalkozók esetében 21 euróval emelkedett. A javaslat több mint 140 ezer egyéni vállalkozót érintene.

 

„A mostani javaslattal azokon az egyéni vállalkozókon szeretnénk segíteni, akiket a törvény diszkriminál: ugyanazt a nyugdíjat a járulékok kétszereséért biztosítja” – mondta a sajtótájékoztató végén Beblavý. Hozzátette, a napokban indítottak egy új tanácsadói weboldalt, a www.vyssiemzdy.sk-t, ahol elsősorban az alkalmazottaknak nyújtanak tanácsot, ötleteket a bevételeik növelésére.

 

Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!