Csupán pár nap telt el azóta, hogy beszámoltunk a 2019-es köztársasági elnökválasztás lehetséges jelöltjeiről, egyikük számára máris aláírásgyűjtés indult.

 

A Legfelsőbb Bíróság ellentmondásos bírójának, Štefan Harabinnak támogatói pár napja már közzétettek a szociális hálón egy képet a petíciós ívről. Ráadásul az Aktuality.sk szlovák hírportál információi szerint az egyik dunaszerdahelyi vendéglőben is gyűjtöttek aláírásokat.

 

„Minél több aláírás, annál több a nézeteimmel egyetértő ember, és annál könnyebb a döntés”

 

válaszolta Harabin arra kérdésre, hogy indul-e az államfőválasztáson.

 hirdetes_810x300  

 

forrás: aktuality.sk

 

15 ezer aláírás kell az induláshoz

 

A Szlovákiában hatályos törvények szerint ahhoz, hogy valaki polgári jelöltként induljon, 15 ezer aláírásra van szüksége. Ugyanakkor elnökjelölt lehet az is, akit legalább 15 parlamenti képviselő javasol.

 

Harabin állítja, hogy nem fűzi kapcsolat egyik párthoz sem, ha indul, akkor csak mint polgári jelölt.

 

„Normális, és standard jelenség – nem csak az EU-ban, de Afrikában is -, hogy a Legfelsőbb Bíróság elnökeiből, alkotmánybírókból köztársasági elnökök lesznek. Ez inkább logikus mint logikátlan.”

 

nyilatkozta Harabin.

 

Felkavarni az állóvizet

 

Ha másra nem is, a Harabin elnökjelöltségéért indított petíció arra jó, hogy felkavarja az állóvizet. Tudniillik, az európai gyakorlat szerint az államfő-jelöltek legalább egy évvel a választások előtt megkezdik a kampányt, nálunk pedig egyelőre senki sem vállalta fel nyíltan indulását.

 

Elnökválasztási körkép: Kik szállhatnak ringbe 2019-ben?

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

NYitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!