Az újonnan alakult párt, mely már túl van egy együttműködési szerződés aláírásán Emmanuel Macron francia államfő pártjával, ringbe száll a kormányzásért. Ha ez nem is jönne össze számukra, arra minden esélyük megvan, hogy alaposan átrajzolják a szlovákiai politika térképet.

 

A Progresszív Szlovákia hétvégén teljes mellszélességgel belép a politika ringjébe. A tervezett zsolnai közgyűlésén az újonc párt megválasztja vezetését, melynek első feladata az őszi önkormányzati választásokon való helytállás lesz.

 

Várhatóan a párt élére Ivan Štefunko vállalkozó áll majd – egyes sajtóértesülések szerint egyedüli jelölt lesz.  Štefunko már az ezredfordulón szerzett némi politikai tapasztalatot, mikor a Fiatal Szociáldemokraták (MSD) vezetője volt. Ez még az az időszak volt, mikor az MSD nem az Smer-SD ifjúsági szervezete volt.

 

 hirdetes_300x300  

Egy 2009-es, a .tyzden-nek adott interjúban önmagát az új baloldal követőjeként jellemezte, amely különös hangsúlyt fektet az ökológiai kérdésekre vagy a különböző típusú kisebbségek problémáira.

 

Ismerős arcok az új pártban

 

A Progresszív Szlovákia sorait Štefunkon kívül olyan már ismert személyek színesítik, mint például az egykori SaS-es Martin Poliačik, vagy éppen Martin Dubéci, aki először a #Sieť létrejötténél bábáskodott, majd a Most-Híd színeiben indult. Az a hír járja, hogy ők valószínűleg ott lesznek majd a Progresszív Szlovákia vezetőségében is.

 

Új (bal)liberális párt alakul Szlovákiában, leváltanák a Smert

 

Rajtuk kívül a párt tagjai még például Irene Biháriová, az extrémizmus elleni harc szakértője, Zora Jaurová dramaturg és Michal Truban, kinek neve a startup környezetben ismert.

 

Nem csak a környezetvédők körében ismert Martin Hojsík, vagy Zuzana Čaputová ügyvédnő, aki korábban a bazini hulladéklerakat elleni harcban is részt vett, később pedig a Via Iuris kapcsán hallhattunk róla.

 

Megszereznék Pozsonyt

 

Štefunkoék első komoly megmérettetése az önkormányzati választások lesznek, és a fővárosban szeretnék besöpörni első jelentős választási győzelmüket Matúš Vallo polgármesterjelölt, építész és helyi aktivista támogatásával.

 

Polgármester lenne Pozsonyban az RTVS volt igazgatója

 

Mi közük Macronhoz?

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Emmanuel Macron francia államfő igyekszik az EU élére törni, míg Angela Merkel el van foglalva a kormányalakítással. Ehhez pedig még ősszel szövetségeseket keresett.

 

Macron EP-beli befolyásának kiterjesztéséhez hozzá közel álló, többnyire balliberális pártokat szólított meg, akik közül az egyik a pártalapítási kérelmét most leadó Progresszív Szlovákia (Progresívne Slovensko) és az Együtt – Polgári Demokrácia (Spolu – Občianska Demokracia). Közülük csak a Progresszív Szlovákia kötött együttműködést a magyarországi Momentummal amely a közép-európai macronista szárny szervezőjének is tekinthető.

 

Egyébkéntés Beblavýék pártjával való hasonlósága miatt bírálják a Progresszív Szlovákiát. Hasonló üzenettel hasonló szavazói kört szeretnének megszólítani, ráadásul egyszerre alapították a két pártot.

 

Bővebben háttércikkünkben:

 

Balliberális pártcsalád-alapítás: Szlovák pártok is asszisztálnak Macron nagyratörő európai terveihez

 

Körkép.sk, aktuality.sk

Nyitókép: tvnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!