(…) A Dél-Szlovákiában, konkrétan Gútán élő szlovákok visszahúzódtak a csigaházaikba. Hogy miért? Mert már nem képesek tovább nézni a rossz helyzetüket. A kulturális igényeik figyelmen kívüli hagyásából adódó apátia miatt inkább betagozódnak a többségbe (magyar nemzetiségű polgárok), így az MKP, már egyébként is erős hatását erősítik tovább a városban.

 

Míg évente 20-25 magyar nyelvű kulturális esemény van a városban, a helyi szlovákok számára marad egy, azért is utaznunk kell a kultúra után Komáromba, Újvárba, Nyitrára, Nagyszombatba vagy Pozsonyba. A gútai városi hivatal van olyan gavallér, és inkább autóbuszt biztosít számunkra ingyen, csak hogy ne kelljen drága fellépőket idehozniuk a számunkra. A busz talán alacsonyabb tétel a városkasszában.

 

(…)

 

 hirdetes_400x285  

Többet igénylünk. Csakhogy a város úgy viselkedik, mint az ismert három majom: nem látok, nem beszélek, nem hallok semmit!!! Amikor megszólított az SNS járási tanácsa Komáromban 2015-2016-ban, hittem, hogy változik valami e téren. Az ellenkezője történt, ahogy az a politikában megszokott…ahol nincs lehetőség, ott lehetetlen megfelelni a polgárok igényeinek. Két év eltelt, míg megszólított a Matica, konkrétan a Matica slovenská Kerületi Tanácsának elnöke Nyitrán. Szóba elegyedtünk, mígnem a Matica slovenská gútai elnöke és a kerületi tanács elnökségének tagja lettem.

 

Kép: mo-sns-kolarovo.sk

 

(…)

 

jancer.blog.pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!