Szombaton több síelő is eltévedt a Chopok déli részén, a hegyimentőknek kellett kimenteni őket. A szlovákiai, magyarországi és lengyel kirándulókat vasárnap hajnalig sikerült megtalálni.

 

Szombaton a Jasná-i síközpont esti zárása előtt röviddel egy szlovák snowboardos telefonon vette fel a kapcsolatot a hegyimentőkkel, mivel a rossz látási viszonyok miatt eltévedt a Chopok déli részén, és nem tudta merre folytassa útját. Miután megadta feltételezett helyzetét, két hegyimentő sílécen, kettő pedig a hegy aljáról indult a férfi keresésére. Közben újabb bejelentés érkezett: egy fiatal nő jelezte, hogy barátját, aki ugyancsak a Chopok déli részén síelt, a délutáni óráktól nem tudja elérni.

 

forrás: a HZS facebook-oldala

 

Mindeközben a snowboardos szlovák férfi újra hívta a hegyimentőket, és jelezte, hogy további öt magyar nemzetiségű snowboardossal találkozott a völgyben, akik szintén eltévedtek. S ha nem lettek volna még elegen, két lengyel snowboardos is bejelentkezett, akiktől harmadik társuk szakadt el útközben, telefonja pedig elérhetetlen.

 hirdetes_810x300  

 

A mentésben résztvevő négy hegyimentőhöz a Chopok északi oldaláról további négy társuk csatlakozott. A szlovák és magyar snowboardosokat épségben levitték Sebesérre (Bystrá), a hegyimentők ottani bázisára – hozzájuk időközben sikeresen csatlakozott a másik elveszett szlovák is.

 

forrás: a HZS facebook-oldala

 

Az elveszett lengyel síelő helyzetét sikerült lokalizálni a telefonja alapján. Mentése órákig húzódott a nehéz terepviszonyok miatt. A 34 éves lengyelt végül éjszaka egy rögtönzött menedék alatt találták meg.

 

A hegyimentők felhívják minden síelő és snowboardos figyelmét arra, hogy körültekintően járjanak el, mivel ködös időben hátsó Déresről (Dereše) könnyen Vajszkó-völgyben (Vajskovská dolina) köthetnek ki.

 

forrás: a HZS facebook-oldala

 

forrás: a HZS facebook-oldala

 

forrás: a HZS facebook-oldala

 

forrás: a HZS facebook-oldala

 

forrás: a HZS facebook-oldala

 

forrás: a HZS facebook-oldala

 

hzs.sk

nyitókép: hzs.sk/archív felvétel

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!