Bár a Pénzügyminisztérium mellett működő Pénzügypolitikai Intézet (IFP) munkatársai még mindig azért támadják az Érsek Árpád (Mot-Híd) vezette közlekedési tárcát, mert szerintük nem vizsgálta meg jobban, hogy valóban szükség van-e az R2-es gyorsforgalmi útra úgy, ahogy most tervezik, Érsek már bejelentette, hogy idén év végéig lezárulhat a Vámosfalva (Mýtna) és Lónyabánya közti szakasz közbeszerzése. Az IFP aktuális becslései szerint a projekt költségei 161,8 millió eurót tehetnek ki az eredetileg tervezett 205 millió helyett.

 

Gond lehet azonban a finanszírozással. Jelenleg a közlekedési tárca nem rendelkezik a szükséges pénzzel. Uniós forrásokra már nincs lehetőség, a külső tőkebevonással (PPP-projekttel) sem nagyon lehet számolni. Érsek e tekintetben tehát ki van szolgáltatva a smeres Pénzügyminisztériumnak.

 

Ez a körülmény nem csak az R2-es igaz, hanem összes készülő szlovákiai autópálya szakaszra. A vegyespárti közlekedési miniszter a közmédia O 5 minút 12 című vitaműsorában kijelentette:

 

 hirdetes_810x300  

„Nem hiszem, hogy a következő 10-15 évben képesek lennénk 1,5-2 milliárd eurónál többet költeni az autópályákra”

 

Elmondása szerint a szakértők most számolják, hogy az említett 2 milliárd euróhoz szükséges-e az adósságkorlát feloldása, vagy sem. Azok azonban egyelőre kitartanak amellett, hogy az államnak már most is rendelkezésére áll 9 milliárd euró erre a célra, tehát az adósságfék enyhítésére nincs szükség.

 

Fotó: Sme.sk

 

A Most-Híd még mindig feloldaná az adósságféket

 

Érsek szerint az adósságfék feloldása nem jelenti az ország eladósítását.

 

„Nem vagyunk képesek annyi pénzt elkölteni, amiről szó van az adósságkorlát esetében. Nekem arra van szükségem, hogy az össze be legyen biztosítva, mert a törvény azt mondja ki, hogy addig nem lehet megversenyeztetni a projektet, míg nincs meg hozzá a pénzügyi keret”

 

fogalmazott a minisztert. Hozzátette, hogy Robert Fico kormányfő megvizsgálja, hogyan állnak az egyes tárcák az uniós források merítésével és hogy mennyi pénzre lesz még szükségük az év végéig. Érsek állítása szerint azért, hogy amennyiben marad mozgástér, a többi tárcától csoportosítanának át az autópálya-építésre.

 

Elfogadta a parlament az adósságfék feloldásának előszobáját jelentő határozatot

 

SaS-es képviselő: Ezzel akarják összetartani a koalíciót

 

Érsek vitapartnere a közmédia műsorában Miroslav Ivan (SaS) parlamenti képviselő volt. Ő elmondta, hogy ellenzi az adósságfék feloldását, szerinte csak arról van szó, hogy ez az egyetlen pénzügyi kötődés, ami még összetarthatja a koalíciót.

 

Egyúttal figyelmeztetett, hogy ha egyszer feloldják a korlátozást az infrastrukturális beruházások miatt, más minisztériumok is részt követelhetnek a tortából.

 

Ivan szerint több pénznek kellene az úthálózatba fektetni – de nem az ország eladósítása árán. Szerinte nem csak az autópályákkal késlekedik a kormány, hanem elhanyagolta az első osztályú utak karbantartását. Szerinte 3300 kilométernyi I. osztályú útszakasz szorul felújításra, 40 százalékuk balesetveszélyes állapotú.

 

Érsek a felvetésre elmondta, hogy tárgyal a pénzügyminiszterrel a menetrendszerű útfelújítások finanszírozása érdekében. Elmondta, hogy uniós forrásokból 5 millió eurót költhetnek majd el ezen a területen. Ivan azonban figyelmeztetett, hogy évente csak a karbantartásra és esetleges felújításra 48 millióból gazdálkodik az állam. Ezt legalább évi 80 millióra kellene emelni.

 

Körkép.sk

Nyitókép: tyzdennikkoment.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!