A múlt héten egy szlovák hírportál arról közölt meglepő cikket, hogy a szlovákiai egyetemek diáklétszáma az elmúlt 10 évben a felére csökkent. Utánajártunk, hogy valóban így van-e és érdekes eredményre jutottunk.

 

Az említett cikk szerint például Szlovákia egyetlen magyar egyetemén, a Selye János Egyetemen a hallgatói létszám a felére csökkent 2008 és 2017 között, a rózsahegyi Katolikus Egyetemen pedig egyenesen a harmadára zuhant vissza a hallgatói létszám.

 

A meghökkentő adatok miatt átnéztük a Tudomány-technikai Információs Intézet (CVTI) oktatásügyi statisztikáit. Az általunk kihámozott adatok nem sokkal festenek jobb képet az aktuális helyzetről.

 

 hirdetes_300x300  

A CVTI szerint az össsz-szlovákiai felsőoktatási hallgatói létszám 2008-tól 2017-ig csaknem 40 százalékkal esett vissza. Elsősorban a levelezős hallgatók száma csökkent (68 százalékkal), ehhez képest a nappali tagozatokon „csak” 21 százalékos volt a visszaesés. Összességében 84 ezer diákkal kevesebben látogatják az egyetemeket és főiskolákat, mint 10 évvel ezelőtt.

 

A Selyén 40 százalékkal tanulnak kevesebben

 

A Selye János Egyetem diákjainak száma tíz év távlatában 37 százalékkal esett vissza, ám az igazán meglepő, hogy ez átlagosnak számít. Sőt, az egyetem nappali tagozatos hallgatói csak 5 százalékkal vannak kevesebben most, mint 2008-ban. Ez az eredmény egész „jó” ahhoz képest, hogy például a pozsonyi Műszaki Egyetem 31 százalékos zuhanást élt át.

 

A diáklétszám csökkenése kapcsán felvettük a kapcsolatot a magyar egyetemmel. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan értékelik az adatokat, és szerintük mi áll a drasztikus csökkenés hátterében.

 

„Sajnálatos tény, hogy a szlovákiai magyarok száma csökken, ez nyomon követhető a középiskolások számának és – ami a felsőoktatási intézményeinket, tehát a Selye János Egyetemet is érinti – a magyar anyanyelvű érettségizők számának alakulásában is.”

 

válaszolta kérdésünkre a Selye János Egyetem sajtóosztálya. Kiderült, az egyetem arra számít, hogy az elmúlt években bizonyos növekedést mutató magyar alapiskolai beiratkozások idővel megmutatkoznak a SJE diáklétszámában is.

 

„Szlovákia egyetlen állami fenntartású magyar felsőoktatási intézményeként versenyben vagyunk a magyarországi vagy más szlovákiai egyetemekre vágyó érettségizőkért.”

 

fogalmaz a SJE válaszában, utalva arra, hogy csak a nappali tagozatos diákok után jár az állami támogatás, mivel a távutasok tandíjkötelesek, ezért az egyetem számára kulcsfontosságú a nappalisok létszámának szinten tartása.

 

Az egyetemek az egyre csökkenő számú diákságért folytatott harcban csak arra az emberanyagra támaszkodhatnak, amelyet a gimnáziumok és a szakiskolák egy része kinevel. A felvett diákok csaknem pontosan fele gimnáziumokból érkezik.

 

Egyre kevesebb a gimnazista

 

A magyar gimnazisták számának csökkenése az elmúlt időszakban 41 százalékos volt. Míg 2008-ban országszerte 5117 kamasz érettségizett magyar gimnáziumban, 2017-ben már csak 3428. Ez a csökkenés egyelőre szinte pontosan követi a SJE diáklétszám-csökkenését. Fontos azonban megjegyezni, hogy országos szinten csak fele ekkora mértékben csökkent a gimnáziumba járók száma (19,98 százalék). Ezen a téren tehát megint a felvidéki magyar közösség került hátrányba.

 

Körkép.sk

 

Visszatérve az egyetemekre: a szlovákiai egyetemek jelentős része komoly létszámcsökkenést élt át. Nem csoda, hogy a politikusok közül többen is kifogásolták, hogy ennyi egyetem működik Szlovákiában (hozzátesszük, 2006-tól rövid megszakítással Robert Fico valamelyik kormánya van hatalmon).

 

A trencséni Alexander Dubček Egyetem a nappali tagozatos hallgatóinak 86 százalékát vesztette el tíz év alatt, a rózsahegyi Katolikus Egyetem 57 százalékát, a Bél Mátyás Egyetem 37 százalékát. A Cirill és Metód Egyetem viszonylag jobban áll a maga 9,85 százalékával. A legnagyobb vérveszteséget a Művészeti és Zeneakadémia szenvedte el: 2008-ban 996 hallgatója volt, tavaly már csak 28.

 

 

Komjáthy Lóránt

Nyitókép: Körkép.sk/KPA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!