Tibor Gašpar Országos Rendőrfőkapitány elmondása szerint nem kizárt, hogy további újságírók is veszélyben lehetnek, akik rendőrségi védelmet kapnak. Ezt Ján Kuciak oknyomozó újságíró halála ügyében tartott mai sajtótájékoztatón jelentette ki.

 

Ahogy arról beszámoltunk, az Aktuality.sk 27 éves oknyomozó riporterét, Ján Kuciakot  lőtt sebbel holtan találták lakásában.

 

Tibor Gašpar elmondta, hogy Ján Kuciak és élettársa, Martina holttestét találta meg a rendőrség, miután a hölgy édesanyja jelezte a rendőrségnek, hogy csütörtök óta nem tudja felvenni a kapcsolatot lányával. A kiérkező járőrök az ablakon keresztül két személyt láttak a földön feküdni. Hívták a mentőket, ellenőrizték, hogy nem gázszivárgásról van-e szó.

 

 hirdetes_810x300  
Tibor Gašpar. Kép: Pravda.sk

 

Oknyomozásai miatt ölhették meg

 

A helyszínelés jelenlegi állása szerint Tibor Gašpar többször elmondta, hogy a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy az újságírót oknyomozó tevékenysége miatt gyilkolták meg, de egyelőre még semmit sem zárnak ki. Az előbbi eshetőségre utaló körülmény, hogy Kuciakot a mellkasán érte találat, élettársával pedig fejlövés végzett.

 

További cikkeink a témában:

 

Kuciak meggyilkolása: Fico egy millió eurót ígér a nyomravezetőnek

Így nyilatkoznak a szlovákiai politikusok az újságíró meggyilkolásáról

Matovič: Nem akarok maffiaállamban élni

 

A rendőrfőkapitány elmondása alapján a jelek szerint előre megfontolt szándékkal gyilkolták meg a két fiatalt. Újságírói kérdésre adott válaszában kifejtette, hogy nem feltétlenül kell bérgyilkosról beszélni, de az elkövető tudatosan felkészült tettére, el kellett tervezni, hogyan jut be a lakásba, ki kellett kutatnia, mikor követheti el tettét a lebukás veszélye nélkül.

 

Egyúttal azt is elmondta, hogy az eset körülményeire való tekintettel egyes újságírókat és szerkesztőket saját biztonságuk érdekében védőőrizetbe helyeztek, ez a jelen helyzetben annyit tesz, hogy minimum az esti órákban lakásuknál rendőrök fognak őrködni.

 

Újságírógyilkosság Szlovákiában: Megölték Ján Kuciak oknyomozó riportert

 

Átlátható nyomozást ígért a rendőrfőkapitány

 

A rendőrfőkapitány kijelentette, hogy precedens nélküli esetről lévén szó, a rendőrség „igyekszik a legátláthatóbban” és nyilvánosan kivizsgálni az ügyet, és minden lehetséges eszközzel igyekeznek eredményt felmutatni.

 

A sajtótájékoztatón Gašpar számos kritikát kapott. Többen azt rótták fel neki, hogy az újságírók végzik a rendőrség feladatát, amikor kikutatják a bűntényeket, amelyekkel a rendőrség nem foglalkozik, vagy épp eltussolja azokat. A rendőrfőkapitány láthatóan kerülte a konfliktust.

 

Kuciak és élettársa nemrégiben vásárolta meg a nagymácsédi házat, melyet önerőből újítottak fel, és melyben megölték őket. A közeljövőben tervezték az esküvőt.

Egymillió euró a nyomravezetőnek

 

Robert Fico kormányfő és Robert Kaliňák belügyminiszter szerint amennyiben bebizonyosodik, hogy újságírói tevékenysége miatt kellett meghalnia Ján Kuciaknak, az a demokrácia és a sajtószabadság elleni támadást jelenti. Fico egymillió eurót ajánl fel a nyomravezetőnek és speciális csoport felállítását jelentette be a tettes, vagy tettesek mielőbbi kézrekerítése érdekében.

 

Körkép.sk

Nyitókép: pravda.sk

 

További ajánlott írások:

 

Kuciak meggyilkolása: Fico egymillió eurós jutalmat ígér a nyomravezetőnek

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!