Tegnapi összefoglaló cikkünk Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonyának brutális kivégzéséről alig egy nap alatt az elmúlt hónap legolvasottabb cikke lett a Körképen.

 

Mai összefoglalónkban az újságíró gyilkossággal kapcsolatos további aktuális történéseket foglaltuk össze, a bestiális cselekedet nyilvánosságra kerülését követő 24-48 órában. Szó lesz benne az olasz maffiáról, a szerveződő országos tüntetésről, a polip szlovák kormányhivatalig elérő csápjairól, és Robert Fico egymillió eurójáról is.

 

További cikkeink a témában:

 

Gašpar: Kuciakot oknyomozó tevékenysége miatt ölhették meg. Más újságírók is veszélyben lehetnek

Kuciak meggyilkolása: Fico egy millió eurót ígér a nyomravezetőnek

Így nyilatkoznak a szlovákiai politikusok az újságíró meggyilkolásáról

Matovič: Nem akarok maffiaállamban élni

Sokkoló részletek Ján Kuciak újságíró meggyilkolásával kapcsolatban – Körkép.sk összefoglaló

Újabb összefüggések Ján Kuciak meggyilkolásának hátteréről: Az olasz maffia politikai kapcsolatait tárta fel

Kuciak-gyilkosság: Érdemi válaszok helyett Fico egymillió eurót pakolt ki az asztalra

 

1 millió euró az asztalon

 hirdetes_810x300  

 

A láthatóan sarokba szorított kormányfő, belügyminiszter és rendőrfőkapitány keddi sajtótájékoztatójukon az újságírók szeme láttára, készpénzben tett ki az asztalra 1 millió eurót, ezzel is mutatva, mennyire elkötelezettek az ügy felderítésében. A szerencsétlen húzás a visszájára sült el és inkább az emberek felháborodását erősítette.

 

A sajtóban közben kedden is óráról órára újabb és újabb részletekre derült fény nemcsak a Szlovákia történetében példátlan gyilkosság, hanem annak lehetséges összefüggéseivel kapcsolatban is.

 

Az olasz szál

 

Hogy a ’Ndrangheta, a talán legbrutálisabb, leggazdagabb olasz maffia, a kalabriai klán keze lehet a kivégzésben, Tom Nicholson oknyomozó újságíró mondta ki először. A 17. századi visszanyúló, családi vonalon és hierarchikusan felépülő bűnszervezet elsősorban kokaincsempészetben és túlárazott, állami tenderekben utazik. Bevételét 2013-ban 60 milliárd dollárra becsülték, melynek nagy része, mintegy 80 százaléka külföldről származik.

 

Ivan Mego. Kép: Reprofoto TA3

 

Nicholson után jött Ivan Mego, a Plus 7 dní-től épp a napokban távozó oknyomozó riporter, és élő adásban, a TA3-on mondta el hétfőn, hogy min is dolgozott ő is és Ján Kuciak is. Ez pedig a Kelet-Szlovákiában gyökeret vert olasz maffia és a Smer politikusainak lehetséges kapcsolatáról szól az uniós pénzek szétlopásában.

 

Ján Kuciak utolsó cikke először teljes terjedelmében magyarul itt olvasható.

 

Mego anyagát a Penta tulajdonában levő hetilap leállította a témát (a Penta tulajdonában van egyébként az Új Szó napilap is, melytől tömegével fordulnak el az olvasók). Mego elmondása szerint átadta az információkat Kuciaknak, aki hónapokon keresztül dolgozott több más újságíróval együtt az ügyön, míg nem ismeretlenek a saját házában menyasszonya szeme láttára egyetlen, mellkasra irányított lövéssel meg nem gyilkolták.

 

Maffiakapcsolat a Kormányhivatalban

 

A sajtó arról is részletesen beszámol, hogy Fico személyi asszisztense, a korábban meztelenül, banánnal is fotózkodó Mária Trošková közös cégben ült az olasz maffia tagjának tartott, a Szlovákiában élő Antonin Vadalaval.

 

Antonin Vadala. Kép: Facebook

 

Vadala a céget később egy másik olasznak, Pietro Catroppanak adta el, aki a Prodest nevű vállalat tulajdonosaként  Viliam Jasaňnyal, a Smer korábbi parlamenti képviselőjével – ma az Állambiztonsági Tanács titkára (a pozíció azért érdekes, mert a Szlovák Titkosszolgálat adataihoz, jelentéseihez is hozzáfér) és a Kormányhivatal Állambiztonsági és Krízismenedzsmenttel foglalkozó osztályának vezetője- tulajdonában volt.

 

Sokkoló részletek Ján Kuciak újságíró meggyilkolásával kapcsolatban – Körkép.sk összefoglaló

 

Vadala ellen bűncselekmény elkövetése miatt (úgynevezett fehér lovon keresztül, másokat átverve jutott pozsonyi ingatlanokhoz) Szlovákiában elfogatóparancs is volt érvényben, melyet (véletlen vagy sem), de Trošková Kormányhivatalba lépése után röviddel leállítottak, az ellene folyó eljárást pedig bizonyítékok hiányában megszüntették.

 

Fico és az 1 millió euró. Kép: reprofoto

 

Fico mai sajtótájékoztatóján teátrálisan egymillió eurót terített ki az asztalra az újságírók szeme láttára, ezzel próbálva nyomatékosítani, hogy érdeke a gyilkos és az esetleges felbujtó mielőbbi kézre kerítése. Ugyanakkor arra kérte az újságírókat, hogy kétszer is gondolják meg, bizonyítékok hiányában kiről és mit írnak le. A Trošková asszisztensére vonatkozó kérdésekre nem válaszolt.

 

Kigyulladt adóhivatal

 

A nap folyamán kigyulladt a kassai adóhivatal épülete is. Azonnal felmerült a gyanú, hogy az olasz mafia próbálja eltüntetni a nyomokat, melynek sejtjei épp Kelet-Szlovákiában tevélenykednek.

 

A közelmúltban szintén korrupciós ügyeken, uniós támogatások és a politikusok összefonódásán dolgozó szintén meggyilkolt máltai újságírónő, akit autóba rejtet bombával repítettek a levegőbe, fia is megszólalt. A DenníkN-nek nyilatkozva arra kérte az áldozatok hozzátartozóit és a szlovákiai újságírókat, hogy határozottan utasítsák vissza a Fico által felajánlott 1 millió eurós jutalmat. „Ehhez a pénzhez vér tapad“, fogalmazott Matthew Caruana Galizia.

 

Gašpar rendőrfőkapitány elmondta, hogy egy nap alatt 23 bejelentés érkezett a forró dróton keresztül és néhány email. A rendőrség 4-5 szálon nyomoz, köztük a legvalószínűbb feltételezés, hogy Kuciakot oknyomozó tevékenysége miatt gyilkolták meg.

 

Kuciakék háza Nagymácsédon, Kép: DenníkN

 

Nagymácsédon egyébként a DenníkN információi szerint 30 kamera  van, de könnyen lehet, hogy a tettes ,tettesek kijátszották azokat. Kuciakék házához ugyanis a kerten keresztül is el lehetett jutni, ami nincs bekamerázva.

 

Óriási a felháborodás

 

Itt tartunk most. Az biztos, hogy ez az eddigi legkomolyabb ügy, amivel a Fico-kormánynak szembesülnie kell. Az újságíró gyilkosság más második napja minden más témát teljesen kiszorított a közbeszédből, az ellenzék szintén minden követ megmozgat, hogy ráirányítsa a figyelmet a feltételezett felelősökre.

 

Holnap, azaz szerdán az Igor Matovič vezette OĽaNO tart emlékező felvonulást, pénteken, 17.00 órától pedig nagy, közös országos megmozdulás lesz a Kuciak és menyasszonya melletti szolidaritás kifejezéseként. A tüntetésen újságírók is felszólalnak.

 

Az egész ügy politikailag alapjaiban rázhatja meg Szlovákiát, és végső esetben akár a teljes kormány, de legalábbis a fő felelősöknek tartott Robert Kaliňák és Gašpar rendőrfőnök lemondásához vezethet.

 

Minden, amit Ján Kuciak meggyilkolásáról tudni kell.

 

Körkép.sk/KZS

További ajánlott írások:

 

Sokkoló részletek Ján Kuciak újságíró meggyilkolásával kapcsolatban – Körkép.sk összefoglaló

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!