A külföldi sajtó általában véve a szlovák kormányzat és az olasz maffia kapcsolatáról cikkez. Az írások többsége nem tartja véletlennek, hogy Ján Kuciakot és jegyesét akkor ölték meg, mikor az olasz maffia egy befolyásos szindikátusa és a kormány szintén befolyásos tisztviselői közti kapcsolatot kutatta. A BBC szürreálisnak nevezte Fico kijelentéseit. 

 

„Ján Kuciak posztumusz megjelent cikke Robert Fico szlovák miniszterelnök közeli munkatársait hozza kapcsolatba az olasz maffiával”- írta a BBC tegnap megjelent cikkében.

 

A brit közszolgálati média leírja a Kuciak által feltárt tényeket és kapcsolatokat, illetve hogy az ügy két fő érintettje, Viliam Jasaň és Mária Trošková lemondta pozíciójukról.

 

 hirdetes_810x300  

„Cikkünk írásakor Fico miniszterelnök úr nem válaszolt a BBC kérésére, hogy kommentálja az ügyet, de kedden egy szürreális sajtótájékoztató alkalmával az asztalra készpénzben kiterített egymillió eurós nyomravezetői díj mellett keményen lépett fel: ’Ne kössenek össze bizonyítékok nélkül ártatlan embereket egy kettős gyilkossággal’ – mondta az újságíróknak”

 

fogalmazott a portál, hozzátéve, hogy a jelenlegi kormány könnyen egy újabb demonstrációs hullámmal nézhet szembe.

 

„Legnagyobb szövetségesük jelenleg talán az időjárás: péntekre, mikor a diákok a fővárosi felvonulást tervezik, napközben -4 fokot jósolnak”

 

Fotó: Körkép.sk/KZS

 

Robbanásveszélyes írás

 

„A meggyilkolt szlovák újságíró, Ján Kuciak kiadója szerdán éjfélkor tette közzé a fiatal szerző utolsó, ’robbanásveszélyes’ írását. A sztori feltárja az olasz maffia és Robert Fico miniszterelnök belső körének kapcsolatát”

 

írta a Deutsche Welle angol nyelvű német hírportál, kiemelve, hogy Fico már korábban is rossz kapcsolatban állt a sajtóval, hiénáknak és prostituáltaknak nevezte őket.

 

Forrás: Dailymail.co.uk

 

Az újságírót megölhetitek, a sztorit nem

 

Az oknyomozó újságírók által alapított szervezett bűnözés és korrupció feltárásával foglalkozó OCCRP a twitteren a következő feliratot tette közzé:

 

„Megölhettek egy újságírót, de nem ölhetitek meg a történetet. Az OCCRP most közzé teszi Jan Kuciak utolsó oknyomozását”

 

Kuciak cikkét a szlovák média, az OCCRP és az Oknyomozó Újságírók Szövetsége egyidőben tették közzé. Szerdán sorra közölték teljes terjedelmében a nagyobb angol és német nyelvű lapok és internetes kiadásaik, köztük az Aktuality kiadójához, a német Axel Springerhez tartozó Die Welt és a brüsszeli Politico Europe is.

 

 

A máltai EP-képviselő Maďarič tettét a politikai felelősségvállalás példájának tekinti

 

A brit The Independent lap máltai kiadása idézi a máltai nacionalista párt EP-képviselőjét, David Casát, aki Marek Maďarič szlovák kulturális miniszter lemondására a következőképp reagált:

 

„Az a tény, hogy Kuciak az adócsalást, a korrupciót valamint a politikusok és üzletemberek közötti kapcsolatot vizsgálta, azt jelzi, hogy szorosan figyelemmel kell kísérnünk a szlovákiai helyzetet. Ugyanakkor a szlovák miniszter lemondása a helyzet súlyos voltára utal, és tagadhatatlanul annak a jele, hogy vállalni kell a politikai felelősséget”

 

Marek Maďarič kulturális miniszter, aki nem tudja túltenni magát, hogy az ő tárcavezetősége idején történt egy ilyen tragédia. Hétfőn várhatóan benyújtja hivatalos lemondását. Forrás: 24.hu

 

Titokzatos állami főtanácsadó

 

A The New York Times azt hangsúlyozza, hogy Kuciak cikke magasrangú kormánytisztviselőket kényszerített távozásra.

 

„Kuciak feltáró cikkét azzal kezdi, hogy leírja, Mária Trošková a kormánypárt egy befolyásos személyisége, Viliam Jasaň asszisztensévé, majd Robert Fico miniszterelnök segédjévé vált. A kormányzat azonban sosem tette egyértelművé mi Trošková feladata és képesítése“

 

Hundreds of candles have been placed in front of a portrait of Slovak investigative journalist Jan Kuciak and his girlfriend Martina Kusnirova in the center of Bratislava in the night of February 27, 2018.
The body of Jan Kuciak, a 27-year-old reporter for the aktuality.sk news portal owned by Axel Springer and Ringier, was discovered alongside that of Martina Kusnirova at their home in Velka Maca, 65 kilometres (40 miles) east of the Slovak capital Bratislava on February 26, 2018. / AFP PHOTO / VLADIMIR SIMICEK (Photo credit should read VLADIMIR SIMICEK/AFP/Getty Images)

 

Körkép.sk

Nyitókép: post-gazette.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!