Szlovákia nehéz napokat él át. Még egy hét sem telt el azóta, hogy kiderült, Ján Kuciak oknyomozó riportert és jegyesét Martina Kušnírovát meggyilkolták saját otthonukban. A társadalom rendőrségbe vetett bizalma alapvetően megrendült az elmúlt napokban, a politikusok pedig, akiket közvetve, vagy közvetlenül gyanúba kevertek az események során, még mindig helyükön vannak.

 

Pénteken több mint 20 ezren vonultak ki Pozsony utcáira, hogy megemlékezzenek a meggyilkolt párról, ezután több ezren átvonultak a Kormányhivatal elé, ahol a vezetők lemondását követelték. Mindeközben Martina Kušnírovát már eltemették, Ján Kuciakot pedig ma helyezik örök nyugalomra.

 

A Körképen ma is egész nap követjük az eseményeket, és összegyűjtjük a releváns információkat a témában.

 

 hirdetes_810x300  

 

 

22:00 – Bugár Béla az RTVS-nek nyilatkozva kijelentette, hogy „nem lehet kizárni a kormány bukását sem”. 

 

„Az emberek is ezt követelik. Ez bizonyos szempontból kényelmetlen, de kötelező minimum”

 

fogalmazott.

 

 

20:08 – A Most-Híd védelmi államtitkára, Ondrejcsák Róbert is megszólalt. Facebook-bejegyzésében azt írja: 

 

„Még mindig szörnyen megrendült vagyok attól, ami történt és ami azt követően kibontakozott. Ez elképzelhetetlen. Azok, akik ismernek, tudják, hogy mindig az igazság és az értékek mellett álltam, és mindig kiálltam, még ha nehéz is volt – főleg az elmúlt egy és fél évben, mióta újra a Védelmi Minisztériumnál dolgozom. Az én gerincem most sem hajlik meg, március 11-én térek vissza szolgálati utamról, és szembenézek a helyzettel

 

Ondrejcsák saját bevallása szerint eddig csak azért nem reagált a kialakult helyzetre, mert korlátozott volt az internetelérése.

 

19:36 – Az RTVS szóvivője arról tájékoztatott, hogy vasárnap este 19:40-től az STV1-es csatornán először Kiska államfő szólal fel, majd Andrej Danko házelnök következik, végül pedig Robert Fico kormányfő.

 

18:54 – Kiska és Fico után Andrej Danko házelnök (SNS) is kérvényezte, hogy rendkívüli beszédet tarthasson a köztévében (RTVS) vasárnap, az esti híradó után.

 

18:30 – Iveta Plšeková a Denník N-nek: 

 

„Azt vártam, hogy a Most-Híd lesz az a párt, amely ebben a kormányban felelősen és morálisan fog viselkedni. (…) Nem pedig mérlegelni és kivárni, hogy mi történik. A nehéz időkben az erkölcs mutasson irányt a döntésekben, ne a politikai hovatartozás”

 

17:53 – Pozsony főpolgármester-helyettese, Iveta Plšeková facebook bejegyzése szerint távozik a Most-Hídból: 

 

Barátaim, ma levelet küldtem a Most-Híd kerületi szervezete elnökének, amelyben értesítettem őt azon döntésemről, hogy kilépek a pártból. Az okokkal, azt hiszem, mindenki tisztában van”

 

 

16.40 – Kiengedték az utolsó fogvatartott olaszt is.

Portálunkon reggel beszámoltunk arról, hogy a hétből legalább hat fogvatartottat elengedett a rendőrség. Most kiderült, hogy az utolsó olaszt, Sebastian Vadalát is elengedték. Vadalát mellkasi fájdalmakkal szállították kórházba, de az orvosok nem látták okát annak, hogy továbbra is kórházban tartsák, így Vadala is távozott.

 

A hétből legalább 6 olasz fogvatartottat elengedett a rendőrség

 

15.50 – Robert Fico kormányfő a törvény értelmében hivatalosan is rendkívüli felszólalási lehetőséget kért az RTVS adásában március 4-én, azaz vasárnap. Az RTVS szóvivője megerősítette, hogy Fico vasárnap, Andrej Kiska beszéde után szólal fel az RTVS-ben.

 

15:05 – Trencsénselmecen (Štiavnik) megkezdődött Ján Kuciak temetése.

A temetésen jelen van Stanislav Zvolenský érsek, a Szlovák Püspöki Konferencia (KBS) elnöke. „Nagyon sok kérdésünk van, de kevés a válasz” – mondta az érsek a temetésen, majd hozzátette: „Az ilyen pillanatokra nem lehet felkészülni. Az egész egyházunknak fáj ez„. (via DenníkN)

 

Foto N – Tomáš Benedikovič

 

15:10 –  A most-hidas környezetvédelmi miniszter, Solymos László szerint a jelenlegi kormánykoalíció csak akkor működhet tovább, ha határozott lépések kerülnek elfogadásra. „Azt mondtuk, hogy a smereseknek kell cselekedniük, de ma úgy tűnt, hogy ők nem fognak. Mi elmegyünk az egyes régiókba, ugyanis hallani akarjuk a tagok véleményét“ – mondta Sólymos a SITA-nak.

 

 

14:45A Most-Híd összehívja az Országos Tanácsot. A kormányban maradásról fognak dönteni 

 

A Most-Híd március 12-én, hétfőn délután fog dönteni a párt koalíciós sorsáról azután, hogy Robert Kaliňák belügyminiszter ma délután az RTVS Szombati párbeszédek (Sobotné dialógy) című vitaműsorában azt nyilatkozta, hogy nem szándékozik távozni a funkciójából. Az Országos Tanács összehívását a Most-Híd szóvivője, Debnár Klára is megerősítette.

 

13:26 – Kaliňák ennyire „halkan” még sosem beszélt a sajtóval: 

 

 

13:18 – Budapesten is lesz megemlékezés a Tilos Rádió Szlovák kapcsolat stábja szervezésében a budapesti szlovák nagykövetség épülete előtt. Bővebb infó ide kattintva

 

 

13:00 – Robert Kaliňák belügyminiszter nem látja okát, hogy lemondjon pozíciójáról. Szerinte „most a legfontosabb, hogy az ügyet (a kettős gyilkosságot – a szerk. medj) kivizsgáljuk. 

 

Braňo Dobšinský műsorvezető nem spórolt a kemény kérdésekkel:

 

„Hány embernek kell még meghalni, hogy azt érezze, amit a civilizált országokban politikai felelősségnek hívnak?”

 

„Ön leegyszerűsíti a két halott fiatal esetét” – válaszolt a belügyminiszter.

 

A Rádio Slovensko műsorvezetője többször is megpróbálta választ kicsikarni Kaliňákból arra vonatkozóan, hogy – mivel a belügyi tárcavezető úgy érzi hogy nem vesztette el az emberek bizalmát – Kaliňák szerint hatóságok nem hibáztak-e, és minden szabályosan történt-e.

 

Fontos momentuma volt a beszélgetésnek, mikor Dobšinský arról faggatta a belügyminisztert, hogy hogyan tudott a biztonsági átvilágításon átjutni két olyan ember, mint Viliam Jasaň és Mária Trošková (az előbbi a nemzetbiztonsági bizottsági vezető, minden titkos anyaghoz hozzáférése volt, az utóbbi pedig Robert Fico főtanácsadója, aki a kormányfő legtöbb hazai és külföldi találkozóján részt vett). Ráadásul Trošková  nem is esett át ilyen átvilágításon.

 

Kaliňák a kérdésre hosszan ecsetelte az átvilágítás folyamatot, azonban nyilvánvaló volt, hogy ki akarja kerülni a válaszadást. Szerint Trošková nem volt ott olyan találkozókon, ahol titkos információkhoz juthatott volna. „Meg kell vizsgálni, történt-e mulasztás” mondta.

 

11:40 – A Denník N videós összevágása a tegnapi békemenetről és az azt követő tiltakozásról. Ajánljuk figyelmükbe: a szlovák himnusz éneklése alatt több ezer mobiltelefont emeltek a magasba zseblámpa üzemmódban (3:12) Nem igényel kommentárt. 

 

 

11:24 – Ma 12:10-kor a közmédia Sobotné dialógy című műsorában (Rádio Slovensko) Robert Kaliňák (Smer) belügyminiszter és a Sme rodina mozgalom alalenöke, Milan Krajniak ül vitaasztalhoz. Kaliňák várhatóan az RTVS O5 minút 12 című vitaműsorában is szerepel majd a tévében vasárnap 11:55-kor.

 

A Körkép sk. megkérdezi olvasóit arról, hogy maradjon-e a Most-Híd a kormányban?

 

11:23 – Ami tegnap történt: A Ján Kuciak és Martina Kušnírová emlékére rendezett megemlékezés rendbontás nélkül lezajlott. A megemlékezés után a tömeg átvonult a Kormányhivatal elé, ahol a „Maffia!”, „Szégyen!” és „Mondjon le!” jelszavakat skandálták. Az önálló Szlovákia történetének legnagyobb, legtöbb embert megmozgató tiltakozóakciója volt a tegnapi. 

 

A kormányban még mindig hatalmas a feszültség. A közvélemény és a sajtó a Most-Hídtól várja, hogy kikényszerítse a politikai felelősségvállalást a legnagyobb kormánypárt, a Smer részéről. Közben Bugár Béla pártelnök főtanácsadója, Tomáš Meravý bejelentette, hogy megszakítja az együttműködést a vegyespárttal, nem elfogadhatatlannak tartja a Most-Híd reakcióit a kialakult helyzetre. Az este folyamán az is kiderült, hogy Robert Fico kormányfő kabinetfőnöke is a távozás mellett döntött, állítása szerint már akkor, amikor Tom Nicholson újságíró (egy nappal Ján Kuciak utolsó cikkének megjelenése előtt) a Denník N-nek adott interjújában elmondta, milyen témán dolgozott a fiatal oknyomozó újságíró.

 

A hétből legalább 6 olasz fogvatartottat elengedett a rendőrség

 

Körkép.sk

Nyitókép: DenníkN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!