Klára
  • HUF: 394.91
  • USD: 1.03
  • 20 °C
  • 31 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Kuciak-emlékmenet a külföldi sajtóban: Tízezres nagyságrendű megemlékezés és kormányellenes tiltakozás

A külföldi sajtó is beszámolt a szlovákiai eseményekről köztük a tegnapi békemenetről a szlovák

 

A Bloomberg beszámolójában azt írja, több mint 10 ezer ember gyűlt össze Pozsonyban a nagy hideg ellenére. A mérvadó angol nyelvű gazdasági portál a békemenetet részben a kormány elleni tiltakozásként látta:

 

„A rendőrség visszautasította, hogy becsléseket adjon a tüntetésen résztvevők számáról, amelyet civil csoportok szerveztek a múlt héten történt gyilkosságra reagálva, amely az első ilyen jellegű leszámolás volt a kis posztkommunista országban”

 

A portál kiemelte, „Robert Fico évek óta támadta a médiát, amiért az az állami tisztviselők kétes ügyleteiről közölt írásokat. Egy alkalommal „mocskos prostituáltaknak” nevezte őket.

 

Forrás: Bloomberg.com

 

A Deutsche Welle angol nyelvű német hírportál azt hangsúlyozza, hogy az EU vizsgálóbizottságot akar küldeni Szlovákiába az uniós pénzek felhasználásának ellenőrzésére.

 

„Bár Robert Fico kormányfő nyomravezetői díjat ajánlott fel, a megfigyelők kételkednek abban, hogy a kormány meg akarja oldani az ügyet”

 

fogalmazott a portál. Hozzátette, hogy voltak figyelmeztető jelek az „újságírók munkakörülményinek romlására”, amit a „kormány a jogsértések ellenére elnézett”.

 

Forrás: DW.com

 

 

A The Washington Post az AP amerikai hírügynökség nyomán azt írja, hogy az olasz hatóságok figyelmeztették a szlovák rendőrséget az olasz maffia jelenlétére Szlovákiában, „ám sajnos nem hallgattak rájuk”.

 

Franco Roberti, a nemrég nyugdíjba vonult, volt maffiaellenes olasz ügyész szerint a ’ndrangheta azért ölhette meg Kuciakot, mert „nem láttak más lehetőséget, hogy elhallgattassák”

 

A BBC brit közmédia beszámolójában megszólaltatta a békemenet egyik résztvevőjét:

 

„Mocskos rendetlenség van itt… és nekünk hétköznapi embereknek kell lépnünk”

 

A BBC Martina Kušnírová temetéséről is beszálmolt:

 

„Martina Kušnírová esküvői ruhájában temették el egy olyan búcsúztatáson, amelyen több százan vettek részt“

 

Forrás: BBC.com

 

Körkép.sk

Nyitókép: Der Spiegel

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket