Ha egy-két héttel ezelőtt, ha valaki azt a nevet mondja nekünk, hogy Antonino Vadala, akkor valószínűleg csak értetlenül pislogunk, s nem tudjuk kiről is van szó. Azonban a Kuciak–Kušnírová-gyilkosság után tíz nappal minden bizonnyal Antonino Vadala lett a leghíresebb Szlovákiában élő olasz.

 

Antonino Vadala neve azután került a nyilvánosságra, hogy Ján Kuciak oknyomozó újságírót hidegvérrel meggyilkolták. Ján Kuciak több mint egy évig azon az írásán dolgozott, amellyel lerántotta a leplet a Szlovákiában ténykedő olasz maffiáról s annak csápjairól, melyek egészen a legfelsőbb politikáig hatolnak.

 

A történet egyik főszereplője nem más, mint a kelet-szlovákiai vállalkozó, Antonino Vadala. Vadala volt az a személy, aki szoros összeköttetésben állt Viliam Jasaňnyal (Smer), a Nemzetbiztonsági Tanács titkárával, valamint a kormányfő tanácsadójával, Mária Troškovával. Ján Kuciak nyilvánosságra hozott cikke szerint Vadala közeli kapcsolatban áll az olasz maffiával.

 

 hirdetes_300x300  

A kalábriai születésű férfit múlt héten tartóztatta le a rendőrség, ám pár napon belül szabadlábra helyezték. Az olasz férfi ezután döntött úgy, hogy egy terjedelmes interjút ad a Korzárnak. Hogy szándékosan-e vagy tudatlanságból, de az interjú során többször is hazudott.

 

Az Aktuality.sk a hazugságokon alapuló állításait közelebbről is megvizsgálta. Íme:

 

  1. „Számomra ez teljes sokk, hiszen soha az életben se Olaszországban, se Szlovákiában nem említettek minket úgy, mintha valamiféle maffiák lennénk“.

 

Lehet, hogy Vadala nem tud róla, de az illetékes szervek Olaszországban és Szlovákiában is a maffiával összefüggésben említik Vadala nevét.

 

Az Aktuality.sk-t hétfőn értesítették arról a 2013-as levelezésről, ami a Rómába kihelyezett szlovák rendőrségi attasé és az olasz maffiaellenes hatóság, a DIA (Direzione Investigativa Antimafia) között ment végbe.

 

A szlovák rendőrség azt feltételezi, hogy Vadala Szlovákia területén ‘ndrinát (a ‘Ndrangheta klánja – szerk. megj.) alapított“ – írta az attasé.

 

A hivatalos feljegyzésekből kiderül, hogy Antonino Vadala a Bova Marinában tett látogatásai során nemcsak kétes alakokkal, de a szervezett bűnözés azon képviselőivel találkozott, akik összeköttetésben állnak a Bova Marina-i Vadala–Talia, valamint a Reggio Calabriából származó Libri–Zindato maffiacsoport tagjaival“ – írta az attasénak a DIA.

 

  1. „A kihallgatás során a rendőrségnek is elmondtam, hogy Róbert Madejt (smeres parlamenti képviselő – szerk. megj.) azokból az időkből ismerem, amikor még nem politizált. Az ügyvédi irodája közreműködött a cégeim megalapításában, és más jogi ügyekben is segített, amikor az erőművekkel foglalkoztam“

 

Vadala ezen állításában egy valami nem stimmel. Róbert Madej ugyanis egy elsőbbséggel mindenképpen büszkélkedhet. 2002-ben a pozsonyi Comenius Egyetem Jogi Karának 21 éves hallgatójaként a történelem legfiatalabb parlamenti képviselője lett.

 

Ebből mire következtethetünk? Arra, hogy Madej ügyvédi irodája nem alapíthatott Vadalának vállalatokat abban az időben, amikor a fiatal smeres srác nemcsak hogy politikus nem volt, de még ügyvéd sem. Tehát ha Madej valóban segített Vadalának a bizniszei felfuttatásában, akkor az abban az időben kellett, hogy történjen, amikor Madej már politikus volt.

 

 

  1. „Én Pietro Cinnantet egyáltalán nem ismerem, csupán most olvastam róla. Ezután tudtuk meg, hogy Carmino Cinnante Kalábriából származik, mintegy 300 kilométerre tőlünk. Tehát nincs közöttünk semmilyen kapcsolat, nem vagyunk egy család, és azt sem tudjuk, hogy ők ketten milyen rokoni kapcsolatban vannak egymással“:

 

Pietro Cinnante egyike volt annak a hét olasznak, akit a rendőrség múlt héten letartóztatott. Vadala lényegében azt állítja, hogy sem Pietro, sem Carmino Cinnantet nem ismeri. Ezzel ellentétben 2013-ban a szlovák rendőrség mindkét olaszt aközé a 12 férfi közé sorolta, akik a Vadala-klánba tartoznak.

 

  1. „Tessék, itt van az olaszországi speciális ügyészségről származó lista, amelyen a Vadala-klán tagjai szerepelnek. Nézze meg, itt van közöttük egy Bova Marinában született Antonino Vadala, mint én, de ő 1952. május 25-én született. Én 1975. árpilis 20-án születtem. (…) Ez azt jelenti, hogy minden, amiről mostanság írnak, az nem ránk, hanem egy másik Vadala családra vonatkozik.“

 

Egy nagyon fontos kijelentésről van szó. Amennyiben igaz lenne az, amit Vadala állít, akkor az azt jelentené, hogy az újságírók nagyon nagy hibát követtek el, és több mint egy hete egy más Vadaláról írnak.

 

Csakhogy Vadala ezen állítását sem a szlovák rendőrség, sem a DIA maffiaellenes hatóság információi nem támasztják alá. Amikor a szlovák rendőrségi attasé 2013-ban az olasz kollégákhoz fordult segítségért, akkor arra az Antonino Vadalára kérdezett rá, aki 1975. április 20-án született.

 

Amikor a DIA válaszolt, akkor szintén az 1975. április 20-án született Antonino Vadaláról beszélt. Tehát még mindig a Kelet-Szlovákiában vállalkozó Vadaláról van szó, nem pedig arról, aki 1952-ben született.

 

  1. „Velem, Sebastian Vadalával és Bruno Vadalával kapcsolatban az olasz szervek sosem küldtek figyelmeztetést Szlovákiába. Informálódtam az olaszok között és megtudtam, hogy csupán az egyes emberek pénzügyeivel kapcsolatban küldtek figyelmeztetéseket – tehát arról, hogy honnét van ennyi pénzük és mit csinálnak. De az olasz oldalról soha nem küldtek semmi olyasmit, ami arra figyelmeztetett volna, hogy vigyázz, ezek maffiák, és ellenőrizni kellene őket“.

 

Már csak az a tény, hogy a szlovák rendőrségi attasé az olasz maffiaellenes hivatalokkal Vadaláról kommunikált, arról tanúskodik, hogy a Szlovákiában élő olaszok tévedésben élnek.

 

A DIA három oldalon részletesen kidolgozta a Vadala-klán tagjait, valamint a maffiával kapcsolatos összeköttetéseiket. A jelentés szerint többüknek problémája akadt a törvénnyel – alkoholos befolyás alatt vezettek, sikkasztottak, gyilkosságot próbáltak el elkövetni, vagy droggal kereskedtek.

 

Az anyagban részletesen írnak Vadala múltjáról is. A DIA többek között arról is említést tesz, hogy Vadala segített Domenico Ventura maffiafőnök elrejtésében.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Korzár/Judita Čermáková

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!