Múlt hét hétfőtől nagy változásokon megy át a szlovákiai társadalom. Február 26-án reggel kiderült, hogy Ján Kuciak oknyomozó riportert és jegyesét, Martina Kušnírovát meggyilkolták nagymácsédi otthonukban, feltehetően Kuciak munkája miatt. Az Aktuality.sk újságírója az utóbbi hónapokban a szlovákiai olasz maffia, és annak politikai kötődései után nyomozott, cikke már csaknem teljesen elkészült. Egyik kollégája, a cseh Pavla Holcová szerint Kuciak pont meggyilkolása napján (feltételezések szerint február 21-én ölték meg őket – a szerk. megj.) bukkant egy újabb nyomra, mely a Smer regionális politikusához is hozzákötötte az olasz maffiát. 

 

A felröppenő hírek szerint az olasz maffia ismerettségi körébe tartozó emberek ülnek a kormányhivatalban, ráadásul közülük Mária Trošková, Fico asszisztense/titkárnője/vezető állami tanácsadója még csak hozzá sem férhetett volna titkos információkhoz, ennek ellenére a kormányfő folyamatosan magával vitte külföldi, magas beosztású politikusokkal való találkozóira is (pl. Angela Merkelhez is).

 

A közvélemény nem nézi jó szemmel, hogy senki sem vállal felelősséget a politikusok közül a történésekért, a legkisebb koalíciós partner Most-Híd minimum Robert Kaliňák távozását követeli, hogy hajlandó legyen a kormányban maradni. Robert Fico az elmúlt napokban megváltoztatta retorikáját, már Soros Györgyöt látja a történések mögött. A Körkép.sk csatlakozott a Trend szlovák gazdasági hetilap kezdeményezéséhez, ezért Robert Fico naponta többszöri sajtónyilatkozataiból csupán a releváns információknak adunk teret, a konspirációs teóriákról nem számolunk be, mivel ezek csak a figyelem elterelésére szolgálnak.

 

 hirdetes_810x300  

Andrej Kiska államfő szerdától fogadja a parlamenti pártok képviselőit, hogy megvitassa velük, miben látják a Szlovákiában fennálló helyzet megoldását. A szerdai nap történéseiről itt számoltunk be.  

 


18:03 – Kaliňák azzal védekezik, hogy az ő minisztersége (2010 előtt) megkezdett közbeszerzésekkel azért nem lehet probléma, mert az őt 2010-ben a miniszteri székben váltó Daniel Lipšic aligha fizette volna ki őket. 

 

17:55 – Robert Kaliňák sajtótájékoztatót tart. Špirko vádjaira reagálva azt mondta: „régóta vagyok a politikában, de ilyen abszurd vádakat már rég nem hallottam”.

 

17:05 – Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek a pénteki polgári megmozdulásokkal kapcsolatban:

 

Kérem azokat, akik kimennek az utcákra, hogy tartsák meg szívükben a megmozdulás üzenetét: Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért! A megmozdulások vegyék fel a hitet, hogy Szlovákiában az utolsó szó nem a fegyveré, hanem az igazságosságé lesz.

 

16:29 – Peter Pellegrini informatizációért felelős kormányfő-helyettes (és ideiglenes kulturális miniszter) és Peter Kažimír pénzügyminiszter már találkoztak az uniós delegációval, akik Kuciak cikke nyomán vizsgálódnak az uniós források szlovákiai felhasználásáról. Jelenleg épp Robert Fico és Robert Kaliňák ül velük szemben a tárgyalóasztalnál: 

 

Fotó forrása: DenníkN.sk, Fotó: TASR – Marko Erd

 

15:19 – Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány mai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy biztonsági intézkedéseket foganatosít a rendőrség a holnap, több városban is megrendezésre kerülő békés megmozdulásokon.

 

Kiemelte, hogy a rendőröknek kikötötte, „maximális mértékű toleranciát mutassanak” a tüntetőkkel szemben. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy olyan elemek is megjelenhetnek a megmozdulásokon, amelyek esetleg „meg akarják zavarni a békés rendezvényt”.

 

Arra, hogy Vasiľ Špirko ügyész feljelentést tett ellene, Gašpar érdemben reagált, mert még nem tudja, mi a feljelentés tárgya.

 

14:53 – Sajtóértesülések szerint Bugár Béla (Most-Híd) már holnap hazajön, hétvégén pedig tárgyalásokba kezd a fennálló politikai helyzetről (via dennikn.)

 

14:18 – Andrej Danko üdvözli Kiska államfő nyilatkozatát, ugyanakkor várja Robert Fico javaslatát is a Kiska által javasolt közös nyilatkozattal kapcsolatban

 

13:36 – Vasiľ Špirko ügyész a Speciális Ügyészség bazini épülete előtt tartott sajtójákoztatóján nyilvánosságra hozta, mit tartalmazott a Robert Kaliňák belügyminiszter és Ján Počiatek korábbi közlekedésügyi miniszter elleni feljentés.

 

A két miniszter 100 ezer eurós kenőpénzt kapott a feljenetés szerint. A pénzt, mint províziót kaphatták, amiért manipuláltak egy közbeszerzési eljárást. Špirko felügyelte a B A Haus néven emlegetett ügy nyomozását – ez a Bašternák-ügy egyik fejezete volt – ám a rendőrség hatalommal való visszaéléssel vádolta meg, és levették az ügyről, lakását és irodáját pedig a NAKA átkutatta.

 

Špirko azt is bejelentette, hogy büntetőfeljelentést tesz a rendőrségen Robert Kaliňák, Tibor Gašparés a NAKA igazgatója, Hraška ellen, illetve a NAKA korrupció-ellenes részlegének vezetője, Krajmer ellen. Špirko szerint Kaliňák rendelte az ő hiteltelenítését, csak azért, hogy megszerezze a büntetőfeljelentés szövegét, amely egyértelműen kompromittálja őt és Počiatekot egyaránt.

 

12:52 – Simon Zsolt volt most-hidas elnökségi tag szerint a Most-Híd csak Robert Kaliňák belügyminiszter, esetleg Tibor Gašpar országos rendőr-főkapitány lemondását fogja majd követelni. Úgy véli ugyanis, ha előrehozott választásokra kerül sor, azon a legtöbbet a Most-Híd veszítheti.

 

12:08 – A Smer néhány elnökségi tagja ma sajtótájékoztatót tartott a párt székházában. Ľuboš Blaha szerint nem szégyen, hogy Mária Trošková is képviselte Szlovákiát az Angela Merkellel való találkozón Robert Fico oldalán. A Smer frakcióvezetője, Martin Glváč szerint nem volt szükség arra, hogy Trošková átessen a biztonsági átvilágításon, ugyanis egy egyszerű titkárnő, asszisztens volt.

 

11:40 – Andrej Kiska találkozott a Szlovákiába érkező EP-delegációval az elnöki palotában

 

forrás: dennikn

 

Kiska a találkozót követő sajtótájékoztatóján azt javasolta, hogy közös nyilatkozatot fogadjon el pénteken a három legfőbb közjogi méltóság. Az ő javaslatát még ma délután elküldi a másik két félnek. Csak abban az esetben látja értelmét a találkozónak, amennyiben konkrét javaslat születik a „politikai válság megoldására”.

 

Az államfő felszólított mindenkit, hogy a Ján Kuciak és jegyese emlékére szervezett békés megmozdulásokat ne nevezzék külföldről irányított puccskísérletnek.

 

11:28 – Több szlovák diplomata egybehangzó véleménye szerint Robert Fico többször is magával vitte külföldi találkozóira azt a Mária Troškovát, akinek a jelek szerint kötődése volt Antonino Vadalához, ugyanakkor nem esett át biztonsági átvilágításon. Kérdéses, hogy ennek ellenére mennyi olyan titkos információ kerülhetett birtokába, melyekhez nem szabadott volna, hogy köze legyen.

 

Robert Fico folytat megbeszélést Donald Tuskkal. A fotón látható Mária Trošková is. forrás: dennikn

 

Rastislav Mojto, egykori diplomata, megerősítette, hogy Trošková Budapesten is jelenvolt a legtöbb V4-es megbeszélésen.

 

Soha senki nem tudta, hogy milyen feladata volt. Legtöbbször csak ült, figyelt, de nem kapcsolódott be.

 

nyilatkozta Mojto.

 

Hasonlókról számolt be Ondrej Gažovič, egykori szlovák diplomata, aki elmondta, hogy kikövetelte a Kormányhivatal, hogy Berlínben is ott lehessen Trošková, mikor Angela Merkel kancellárral és Frank Walter Steinmeier elnökkel találkozott Robert Fico.

 

„Nem kellemes a telefon túloldalán lenni, mikor a német diplomaták szóvá teszik, hogy a delegációjának összetételével gondjuk van. Nem kellemes, főleg ha tudja, hogy igazuk van. Még kevésbé kellemes, ha tudja, hogy a Kormányhivatal nem engedi meghátrálni.”

 

nyilatkozta Gažovič. (via dennikn)

 

11:03 – „Rendkívül nagy felelőtlenség Robert Fico részéről, hogy ebben a tragikus helyzetben a közte és az államfő között kialakult személyes ellentétekkel foglalkozik. Szlovákia nagyon nehéz válsággal áll szemben. A miniszterelnök a személyes ügyeit oldja a köztársasági elnökkel, miközben emberi életekről van szó.” – szemlénkben Veronika Remišová (OĽaNO)

 

Remišová: Annál nagyobb destabilizációt, mint amit Fico hoz erre az országra, nem tudok elképzelni

 

10:48 – Az Európai Parlament hat tagú ellenőrző delegációja ma kezdi meg a kétnapos munkaútját Szlovákiában. Ahogy a SITA-t az EP szlovákiai sajtóattaséja, Soňa Mellak tájékoztatott, a delegáció az oknyomozó újságíró, Ján Kuciak és menyasszony gyilkossága miatt érkezik az országba.

 

A delegáció tagjai Nagymácsédra is ellátogatnak, hogy leróják kegyeletüket Ján Kuciak és menyasszonya emléke előtt. Az egyes találkozók után pénteken az EP pozsonyi Információs Irodájában kerül sor a delegáció tagjainak sajtókonferenciájára.

 

Kuciak–Kušnírová-gyilkosság: Megérkezett Szlovákiába az EP ellenőrző delegációja

 

10:43 – Már több mint egy hete követeli az ellenzék és a Most-Híd, hogy mondjon le a belügyminiszter, azonban a Smer és Robert Fico egészen eddig teljes mellszélességgel kiállt Kaliňák mellett. A kormánykoalíció megtartása miatt azonban hamarosan kihátrálhatnak a belügyminiszter mögül, sajtóértesülések szerint már utódját keresik.

 

Kaliňák hétfőn távozhat a posztjából. Már az utódjáról beszélnek

 

10:02 – Andrej Danko (SNS) házelnök kezdeményezésére pénteken egy asztalhoz ülhet a három legfőbb közjogi méltóság. Miközben Fico nap mint nap támadja az államfőt, addig Kiska sorra fogadja az ellenzéki pártok képviselőit az elnöki palotában.

 

Fico továbbra is mellébeszél, pénteken leül tárgyalni a három legfőbb közjogi méltóság

 

9:51 – A parlament épületét bombariadó miatt kiürítették

 

Politikai maraton: Kiska megkezdte a tárgyalásokat az ellenzékkel, lesz bizalmatlansági indítvány. Percről percre

 

Körkép.sk

Nyitókép: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!