A Kuciak-Kušnírová-gyilkosság 12. napján (a gyilkosság napvilágra kerülésétől számítva, mert a haláluk idejét még mindig nem lehet tudni) országos megmozdulások lesznek. A tüntető jellegű, de békésnek szánt „Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért” néven szervezett tömegdemonstráció a legtöbb szlovákiai városban ma délután 17:00-kor kezdődik (pontosabb információért lásd lenti képünket). 

 

Robert Fico a Smer Soros-kapcsolatokkal vádolta meg a szervezőket, Tibor Gašpar pedig bejelentette, hogy fokozott rendőri intézkedések várhatók a biztonság szavatolására. Saját bevallása szerint szigorúan kikötötte a rendőröknek, hogy „maximális mértékben legyenek toleránsak”, de azt is mondta, hogy rendbontó szándékú elemek is készülnek a megmozdulásokra. Tegnap késő este érkezett a hír, hogy Robert Fico összehívta a Biztonsági Tanácsot, amelynek tagjai:

 

Robert Fico (Smer) kormányfő, Robert Kaliňák (Smer) belügyminiszter, Peter Gajdoš (SNS) védelmi miniszter, Peter Kažimír (Smer) pénzügyminiszter, Miroslav Lajčák (Smer jel.) külügyminiszter, Peter Žiga (Smer) gazdasági miniszter, Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedési miniszter, Lucia Žitňanská (Most-Híd) igazságügyi miniszter és Tomáš Drucker egészségügyi miniszter.

 

A szervezők szerint ők is mindent megtesznek a rendbontás és a provokációk elkerülésére. „Nagyon köszönjük minden tisztességes rendőrnek, hogy segítenek nekünk”, mondták.

 hirdetes_300x300  

 

A tervezettől két nappal korábban, már ma hazatér a Maldív-szigeteken feleségével nyaraló Bugár Béla. Azt nem lehet tudni, hogy változott-e az álláspontja múlt csütörtök óta, illetve hogy milyen választ ad Fico sorosozó retorikájára, amellyel a kormányfő több most-hidas vezető politikusnál „átlépte a határt”.

 

A délelőtt folyamán Fico-sajtótájékoztató is várható, majd kora délután megkezdi tárgyalását a három legfőbb közjogi méltóság. Andrej Kiska államfő, Robert Fico kormányfő és Andrej Danko házelnök találkozójának furcsasága, hogy ezúttal Danko vállalta magára a közvetítő szerepét a két fél között.

 

Maradjon velünk, kövesse az eseményeket percről-percre a Körképen!

 


***


 

Élő hírfolyamunk befejeződött. Köszönjük, hogy velünk követték a nap eseményeit!

 

19:00 – Pozsonyban néhány száz fős tömeg a Kormányhivatal előtt tüntet. Ha Robert Fico az épületben tartózkodik, jó néhány neki címzett vulgáris kifejezést is hallhat. Egy kisebb csoport a parlament elé is elsétált, a rendőrség felügyeli mindenhol a kisebb nagyobb csoportok, eddig nem volt szükség a beavatkozásukra.

 

A Kormányhivatal előtt, forrás: aktuality.sk

 

18:36 – A legtöbb helyen véget értek a tüntetések. Az előzetes becslések szerint csak Pozsonyban körülbelül 40 ezer fő ment ki az utcákra. A szervezőket is meglepte a tömeg nagysága. Míg múlt héten körülbelül 20-ezren gyűltek össze, most kétszer annyian voltak. Katarína Nagy Pázmány, az egyik főszervező szerint Fico viselkedése és szavai aktivizálták az embereket.

 

17:15 – Nem találtak bombát egyik szlovákiai börtönben sem. Péntek reggel valaki e-mailben informálta a hatóságokat, hogy mind a 18 szlovákiai börtönben bomba van.

 

17:00 – Megkezdődött az „Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért” békés tüntetés Pozsonyban. Ott vagyunk a helyszínen

 

A bársonyos forradalom óta ilyet nem láttunk. Tisztességes Szlovákiáért – percről percre

 

15:56 – A békés tüntetés 17 órakor kezdődik Pozsonyban. A Kormányhivatal előtt és a Parlament mélygarázsában már gyülekeznek a rendőrautók. Egyelőre azonban csendes a környék, a rendfenntartók nem helyeztek el mobilkordonokat sem.

 

aktuality.sk

 

15:54 – Pénteken meg utána máskor is, ha kimegyünk tüntetni az utcára, terekre Fico és a Smer ellen, ne feledkezzünk meg arról, hogy nem csak ők sárosak! Koalícióban szorosan együttműködnek a kisebbik kormánypártokkal, a Most-Híddal és a SNS-vel, ezért közösen kell viselniük a felelősséget is! – Száraz Dénes véleménycikkét ajánljuk olvasóink figyelmébe

 

A tüntetéseken ne feledjük!

 

15:39 – „Helyesen tettük, hogy eljöttünk” – mondta az EP-delegáció egyik képviselője, Claude Moraes mai sajtótájékoztatóján. Az EP-delegáció tagjai tegnap és ma több tárgyalást is lefolytattak, Nagymácsédra is elutaztak, hogy leróják kegyeletüket. Az EP-képviselők szerint a szlovákiai társadalomnak gondot okoz megbízni a kormányban, Robert Fico kabinetjét néhány szabálytalanság miatt rendreutasítják. A látogatásukról készült jelentésüket jövő héten bemutatják az EP-ben. (via aktuality)

 

aktuality.sk

 

15:21 – Jakub Huba restaurátor jelezte a sajtónak, hogy a Robert Fico mai sajtótájékoztatóján említett térkövek már augusztustól ott vannak a Kormányhivatal közelében található bokrok alatt, ő maga fokozatosan hazahordta őket, hogy ne a szemétben kössenek ki. Fico a Biztonsági Tanács mai ülését követően tájékoztatta arról a sajtót, hogy azért látta szükségesnek a tanács összehívását, mert úgy tudja, a mai tüntetés alatt/után néhányan a kormányépületek megtámadását tervezik – ehhez szolgált bizonyítékként az alábbi fotó, melynek kapcsán Huba jelentkezett. (via dennikn)

 

dennikn.sk

 

15:15 – A szlovákiai ultrák csoportjai nem mozgósítják tagjaikat a mai országos megmozdulásokra.

 

„Az országos rendőrfőkapitány kijelentései kitalációk, és nem tudjuk, hogy honnan jutott ezekhez az információkhoz”

 

A fentiekről Andrej Zajaček, az ultrák lapjának főszerkesztője tájékoztatta a sajtót, ezzel reagálva Tibor Gašpar azon kijelentéseire, hogy az ultrák részvétele miatt szükséges a fokozott rendőri jelenlét a mai békés tüntetéseken. (via dennikn)

 

15:08Robert Fico sajtótájékoztatóján jelezte, hogy hétvégén találkozik koalíciós partnereivel, és egyeztetésekbe kezdenek. A kormányfő a Pozsonyi várban megvalósuló hármastalálkozóval kapcsolatban elmondta, hogy mind a három közjogi méltóság egyetért abban, hogy az országnak nyugalomra van szüksége.

 

 

15:01 – Péntek délután az EP-delegáció tagjai ellátogattak Nagymácsédra Kuciakék házához, ahol a helyi polgármester társaságában fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.

 

forrás: dennikn.sk

 

14:46 – A művészek már nem akarnak apolitikusak lenni. A különböző generációkból származó művészek az elmúlt napokban feldolgozták a szolidaritásérzetüket, a bánatukat, haragjukat, a változás iránti vágyukat, valamint a demokráciába és az igazságba vetett hitüket.

 

A művészek már nem akarnak apolitikusak lenni. Egy speciális akcióval támogatják az országos megmozdulásokat

 

14:30 – Andrej Kiska államfő tanácskozásra hívta a kormánypártokat hétfőre.

 

14:20 – A mai békés tüntetés szervezői egész nap arra kérik az érdeklődőket, hogy tartsák magukat a megmozdulás békésségéhez, ne adjanak okot a rendőrségnek a beavatkozásra

 

Peter Bárdy: A rosszat csak a jóval győzhetjük le

 

14:01 – A Slovenská Sporiteľňa országszerte minden fiókjában engedélyezi, hogy alkalmazottai korábban fejezzék be a munkát, hogy részt vehessenek a tüntetéseken.

 

13:49 – Jaromír Čižnár főügyész arról számolt be a sajtónak, hogy már jövő héten létrejöhet az a nemzetközi nyomozócsoport, amely a nagymácsédi kettősgyilkosság kivizsgálásával fog foglalkozni.

 

dennikn.sk

 

A főügyész azt is megjegyezte, hogy habár történt némi előrelépés, nem elégedett a nyomozás eddigi menetével. A sajtótájékoztatón megerősítette, hogy több szálon is vizsgálódnak.

 

13:39 – Andrej Kiska államfő a sajtótájékoztatóján kritizálta Robert Fico kormányfőt, amiért saját nyilatkozat-javaslattal jelent meg mai találkozójukon, és azt is, hogy végül nem történt közös nyilatkozattétel. Újra elmondta, hogy „csak két lehetőséget” lát a kialakult politikai válság kezelésére: „fájdalmas de elkerülhetetlen” változásokat kell eszközölni a kormány szerkezetében, vagy előrehozott választásokat kell kiírni.

 

13:00 – A három közjogi méltóság találkozója írásbeli nyilatkozat nélkül ért véget. Sőt, maga az találkozójukat követő sajtótájékoztató is csak másfél perces volt, kizárólag Andrej Danko beszélt, és kérdések feltevésére nem volt lehetőség. A videón jól látható, hogy Ficonak nagyon sietős volt, Danko vállára tette a kezét, hogy rövidre zárja beszédét. Az Andrej Kiska államfő által javasolt írásbeli nyilatkozat többek között azt tartalmazta, hogy a mai megmozdulásokon részt vevő tömeget illetve a szervezőket a három közjogi méltóság egyike se hozza kapcsolatba „külföldről irányított államcsínnyel”.

 

 

12:15 – Fico már megérkezett a Pozsonyi várhoz, ahol találkozik Andrej Danko házelnökkel és Andrej Kiska kormányfővel. 

 

12:10 – Robert Fico rövid (ismét kérdések lehetősége nélküli) sajtótájékoztatót tartott a Biztonsági Tanács ülését követően, amelyet Fico maga hívott össze a ma késő délutáni és esti megmozdulások miatt. A kormányfő kijelentette, hogy nagy a valószínűsége a középületek ellen tervezett „támadásoknak”. Hozzátette, hogy az a célja a Biztonsági Tanácsnak, hogy a nyugodt keretek közt gyülekezni vágyók biztonsága szavatolva legyen. Kiemelte, hogy a Biztonsági Tanács ülésén az elnöki iroda képviselője is jelen volt. Ezúttal nem emlegetett külföldről irányított puccskísérletet.

 

 

11:07 – Sydney-ben már összegyűlt egy kisebb csoport, akik csatlakoztak a mai szlovákiai kezdeményezéshez

 

dennikn

 

10:39 – Andrej Kiska azt szeretné, hogy a három legfőbb közjogi méltóság közül senki se nevezze a mai országos megmozdulásokat puccsnak. (via dennikn)

 

10:28„A következő napokban, hetekben biztosan kormányfő marad. Fico és Kaliňák azonban már mindketten politikai hullák. Nem tudom, milyen hosszan lesznek még pozícióban” – Ivan Mikoš szavait szemléztük

 

Ivan Mikloš: Nincs jó és rossz megoldás, csak rossz és még rosszabb

 

10:06 – Az államfő szóvivője megerősítette, hogy Andrej Kiska résztvesz a házelnök által kezdeményezett hármastalálkozón ma délben a Pozsonyi várban. A találkozón a három legfőbb közjogi méltóság (Kiska, Fico, Danko) ül egy asztalhoz, és várhatóan egy közös nyilatkozatot is elfogadnak majd, melyet Kiska javasolt még tegnap. (via dennikn)

 

9:30 – Az “Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért” néven megszervezett tömegdemonstráció eperjesi békemenetén (Fő utca, 17.00 óra) az érzelmek sem fognak hiányozni, hiszen az összegyűlt tömeg előtt az ismert személyiségeken kívül a meggyilkolt Martina Kušnírová édesanyja is felszólal.

 

A megtört édesanya a politikusok undorító torzsalkodásáról, a tett helyszínéről, a nyomozással kapcsolatos információhiányról, az érzéseiről, valamint arról is beszélt, hogy miként vádolták meg azzal, hogy az OĽaNO-nak kapmányol.

 

Martina Kušnírová édesanyja: Nem tudom hogyan áll a nyomozás, és egyáltalán történik-e valami az ügy megoldásában

 

9:15 – A Főiskolák Diáktanácsa (Študentská rada vysokých škôl) elnöke, Lovász Bálint szerint mindegyik szlovákiai közegyetem rektori vagy dékáni szabadot adott a hallgatóknak ma délutánra. A dékáni/rektori szabadot azért kérvényezte a Diáktanács, hogy a hallgatók részt vehessenek a mai országos megmozdulásokon, tüntetéseken. Lovász elmondása szerint néhány magániskola is eleget tett a felhívásnak. (via teraz.sk)

 

Megmozdulások Szlovákiában:

 

forrás: dennikn

 

Megmozdulások a világban:

 

forrás: dennikn

 

Ami tegnap történt: 

 

Kormányválság Szlovákiában: Itt tartunk 10 nappal a Kuciak-gyilkosság nyilvánosságra kerülte után – Percről percre

 

Körkép.sk

Nyitókép: DenníkN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!