Az “Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért” néven megszervezett tömegdemonstráció eperjesi békemenetén (Fő utca, 17.00 óra) az érzelmek sem fognak hiányozni, hiszen az összegyűlt tömeg előtt az ismert személyiségeken kívül a meggyilkolt Martina Kušnírová édesanyja is felszólal.

 

Nagy nyomás nehezedik rá

 

A megtört édesanya, Zlatica Kušnírová úgy döntött, hogy nem marad csendben, és a rá nehezedő hatalmas nyomás ellenére is beszélni fog.

 

 hirdetes_300x300  

 „Nagyon sok embert – főleg az interneten – zavar, hogy nem maradok csöndben. Szerintük feleslegesen irányítom magamra a figyelmet, ezért a legközelebbi rokonaim is megpróbáltak lebeszélni a nyilvános szereplésről. Azt azonban senki sem tudja, hogy mit élek át a tragédia óta. Úgy érzem, hogy ezt végig kell csinálnom. Tudom, hogy Martina és Janko is ezt szeretné. Ők kezdték el ezt az egészet, feltették rá az életüket, én pedig nem fogom hagyni, hogy a vérontás hasztalan maradjon“.

 

Támogatja Fico és Kaliňák leváltását

 

Kušnírová nem bátorkodik neveket mondani arra vonatkozóan, hogy ki állhat Martina és Janko brutális meggyilkolásának hátterében, de annyi biztos, hogy Robert Fico kormányfőben és Robert Kaliňák belügyminiszterben nem bízik. Szerinte mindkettejüknek távozni kellene a posztjából.

 

 „Amikor Martina és Janko eljött hozzám keletre, én pedig a tévében éppen a politikusokat néztem, akkor mindig azt mondták nekem, hogy ne hallgassam őket. Tavaly a barátnőimmel részt vettem a Smer nőnapi ünnepségén Kisszebenben, hogy egy kicsikét kiszabaduljak otthonról. Martina ezt megtudta, majd megkérdezte, hogy kaptam-e rózsát és megvan-e még. Mondtam neki, hogy igen. Azt mondta nekem, hogy azonnal dobjam ki, inkább vesznek nekem egy egész ölnyi rózsát, ha Jankoval keletre jönnek. Janko képes volt arra, hogy rájöjjön olyan dolgokra, amit senki más nem tudott felfedezni. Ezért gondolom úgy, hogyha nekik ilyen véleményük volt ezekről a politikusokról, akkor az helyes meglátás volt“

 

– mondta Martina Kušnírová édesanyja.

 

Azokat a csetepatékat, amelyeket a politikusok folytatnak a médiában, nagyon negatívan értékeli.

 

„Hányingerem van attól, amit a tévében látok. A politikusok két fiatal halálát használják fel a politikai céljaikra. Már azzal is megvádoltak, hogy az OĽaNO fizet nekem azért, hogy kampányoljak nekik. Mindeközben én nem szeretnék mást csak azt, hogy mindent kiviszgáljanak, és végre nyugalom legyen a lekemben“.

 

Az édesanyja tanúvallomása a tett helyszínéről

 

Martina édesanyja a Korzárnak azt is elmesélte, hogyan nézett ki a tett helyszíne három nappal azután, hogy kiderült a gyilkosság.

 

„Először minket szülőket sem akartak beengedni a házba, de nekem látnom kellett, muszáj volt bemennem. Rögtön a lépcsőfokon ott volt Jano vére. Biztos attól, ahogy a hátára esett. A lányom a konyhában halt meg. Ott volt a konyhaasztal és egy nagy vértócsa. Borzalmas volt“

 

– kezdte a leírást az édesanya.

 

Zlatica Kušnírová úgy gondolja, hogy a lányát brutálisan kivégezték. Szerint erről tanúskodik az is, ahogy a gyilkos eltalálta a lányát.

 

„Felülről lőtték le. Körülbelül két centiméterre attól, ahonnét a haja nő. Ezért úgy gondolom, hogy valaki vagy lefogta, vagy akkor lőtték le, amikor megpróbált elmenekülni a gyilkos elől. Brutális kivégzés lehetett. Inkább nem is akarok arra gondolni, hogy mit élhetett át a lányom“.

 

Nincs semmi információjuk

 

Az édesanya szerint a házban minden szét volt dobálva.

 

„Nem tudom, hogy amikor a rendőrség kiérkezett a tett helyszínére, akkor is minden így volt-e. Úgy vélem, hogy a rendőrök csináltak ilyen rendetlenséget, amikor a bizonyítékokat, valamint azokat az anyagokat keresték, amelyeken Janko dolgozott. Szerintem a gyilkosoknak erre nem volt idejük. De semmi közelebbi információt nem tudok. Senki semmiről nem tájékoztatott. Azt sem tudom, hogy jelenleg hogyan áll a nyomozás, és egyáltalán történik-e valami az ügy megoldásában”

 

– panaszkodott az édesanya.

 

Vannak kételyei

 

Zlatica Kušnírová úgy véli, hogy a gyilkos vagy az elkövetők az udvaron elrejtőzködve várhattak arra, amíg megérkezik a pár Galántáról, ahol Martina felvette Jankot.

 

„A házba ezután már könnyen bejuthattak, hiszen Martinának és Jankonak is szokása volt nem bezárni az ajtót. A médiában már azt is említették, hogy biztosan meglátogatta őket valaki, mert több pohár volt előkészítve. Nekik viszont az volt a szokásuk, hogy egyszerre készítettek teát is, és kávét is. Soha az életben nem engedtek volna maguk közé egy olyan embert, akit nem ismertek jól”

 

– tette hozzá Zlatica.

 

Az édesanya szerint az is felettébb érdekes, hogy a testeket a felülvizsgáló orvos miért nem vizsgálta meg. Az édesanya így a mai napig nem tudja, hogy mikor halt meg Martina és Janko.

 

„Nem tudom, hogyan fordulhat elő az, hogy valaki két napot téved még akkor is, ha azok a testek hosszabb ideig feküdtek ott. A folyosón, ahol Janko feküdt nincs radiátor, tehát ott még hidegebb is volt. Ez alapján meg lehetne állapítani azt, hogy körülbelül mikor halhattak meg”

 

– zárta le Zlatica Kušnírová.

 

Korzár-Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: expres.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!