Az olasz oknyomozó újságíró szerint Vadalánál más esettel kapcsolatban tartottak razziát, nem a Kuciak–Kušnírová-gyilkosság miatt.

 

Mária Troškovát maga az olasz gyökerekkel származó vállalkozó, Anotnino Vadala mutatta be Robert Fico kormányfőnek – állítja a Lidové novinynek adott interjújában Antonino Papaleo olasz oknyomozó újságíró, aki a délolasz ’Ndrangheta maffiaklán tevékenységei után kutat.

 

A Lidové noviny írása szerint Papaleo az elmúlt években részt vett a csehországi és a szlovákiai bűnöző csoportok leleplezésében.

 

 hirdetes_400x285  

 „Három szemtanú azt mondta nekem, hogy maga Vadala mutatta be Troškovát Robert Fico kormányfőnek. Hivatalosan azután történt, hogy egy bizonyos Denisa nevezetű hölgy bevezette Antonino Vadalát a magas társadalmi körökbe, és bemutatta őt Fico smeres embereinek. Nem szeretném ezt az egészet értékelni, olyan, mintha egy filmet néznék“

 

– mondta Papaleo.

 

A razziát már korábban előkészítették

 

Az olasz oknyomozó mindemellett azt is elmondta, hogy a rendőrség négy nappal azután, hogy Ján Kuciak újságírót és menyasszonyát, Martina Kušnírovát meggyilkolták, Vadalát egy más eset miatt tartóztatták le.

 

„Az egész eset kirobbanása előtt egy nemzetközi rendőri akció készült Vadala és a környezete ellen. Nem hinném, hogy abban a pillanatban bármiféle kemény és világos bizonyítékkal rendelkeztek volna azzal kapcsolatban, hogy Vadalának köze van a gyilkossághoz“

 

– vélekedik Papaleo.

 

Magáról Antonino Vadaláról azt állítja, hogy Givoanni „cappiddazzu“ Vadala fia, aki Domenico „Micu U lupu“ Vadala unokaöccse. Az olasz újságíró szerint a kalábriai klán egyik történelmi személyiségéről és híres maffiavezéréről van szó.

 

Magáról a ’Ndranghetáról azt mondja, hogy az összes olasz maffiaklán közül ez a legkozmopolitább, s főként a nemzetközi kábítószer biznisz és a fegyvervásárlás terén aktívak.

 

A fegyvereik közé olyan gépfegyverek és RPG-k tartoznak (kézi páncéltörő gránátvető), amelyekkel egy páncélozott autót is könnyen el lehet találni. A kalábriai találkozók ezért gyakran vérontással végződnek, melyet a helyi nyelven faidának neveznek” – kommentálja az újságíró.

 

Papaleo szerint a ’Ndranghetának sikerült beférkőznie a német gazdaságba, de erős befolyása van a közép- és kelet-európai országokban is. Az olasz újságíró azt is megjegyzi, hogy a ’Ndrangheta kerüli a nyilvánosságot, ezért számukra olyan helyeken előnyös vállalkozni, ahol könnyen elbújhatnak a kíváncsi szemek elől.

 

Lidovky.cz/Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: novinky.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!