A Most-Híd bejelentése után sorra érkeztek a facebookon és a sajtóban a politikai pártok és képviselőik reakciói az előrehozott választások hírére. Hogyan látják ők a kormány várható bukását?

 

Frissítve 10:10

 

Menyhárt József, Magyar Közösség Pártja

 

 hirdetes_810x300  

Mostantól semmilyen legitimitása sincs a kormánynak. Vége a Smer, az SNS és a Híd koalíciójának. Az egyedüli megoldás az előrehozott parlamenti választás. A Hídnak két hétbe telt, mire meghallotta azt, amit a tömegek az utcán követelnek. (…)

 

A következő választás arról is fog szólni, hogy visszaállítsuk a felvidéki magyar politika becsületét. A magyar pártok 25 éven át a jó oldalon álltak, 2016-ban viszont a maffiának és Hedvig elüldözőinek nyújtottak kezet. A szlovákok jogállamot akarnak, a magyarok csatornákat – mondta ma egy őszinte pillanatában a Híd egyik szlovák alapítója a magyar hidasokról.

 

Ha legközelebb nem fogunk össze és nem szavazunk a jó oldalra, nem csak a maffiakormányt alkotó hidasokról, az egész magyarságról olyan kép alakulhat ki, hogy harminc ezüstért, egy tál lencséért bárkinek eladjuk magunk…

 

…én ezért szégyelleném magam… és Ti is, tudom… Készüljünk, hogy jól dönthessünk!

 

Menyhárt József: Vissza kell állítanunk a felvidéki magyar politika becsületét

 

Richard Sulík, SaS

 

Az SaS pártelnöke a Most-Híd tegnap esti döntését a koalíció széteséseként értelmezi. „Készek vagyunk mi is tárgyalni” – mondta Sulík a TA3-nak még hétfő este, valamint hozzátette, hogy pártja támogatja az előrehozott választásokat, és azt szeretné, ha mielőbb sor kerülne rá.

 

Sulík azt is kifejtette, hogy Bugárék lépése, miszerint egyhangú döntést szeretnének kicsikarni koalíciós partnereikből „időkeret nélküli nyomáskifejtés”.  Sulík ezért azt mondja, hogy a vegyespárt képviselői konfrontálódni fognak a kormányfő elleni bizalmatlanság kinyilvánítása kapcsán is – ellenzéki javaslat alapján, melyet az SaS még hétfőn benyújtott a parlamentbe, és melyről 7 napon belül tárgyalnia kell a törvényhozásnak. (via Denník N)

 

Forrás: HNonline.sk

 

Igor Matovič, OľaNO

 

Az OľaNO üdvözölte a Most-Híd döntését.

 

„Nagyon szomorú, hogy csak a tereket megtöltő elszánt embertömegeknek sikerült közelebb hozniuk Szlovákia legkorruptabb kormányának végét” – írta Matovič.

 

„A kormány közelgő bukása minden tisztességes szlovákiai polgár számára elégedettségre ad okot, és nyilvános ígéretet teszünk, hogy mindent megteszünk azért, hogy az előrehozott választásokkor ne vesszen el ismét több százezer demokratikus választó szavazata, úgy, mint ahogy az történt 2016-ban.”

 

Igor Matovič: Ján és Martina esélyt adtak nekünk

 

Anton Hrnko, SNS hétfő esti reakciója

 

Anton Hrnok pártalelnök szerint az SNS nem áll az előrehozott választások útjába, bár nem örülnek neki.

 

„Fontos, hogy a jelenlegi kormány a választásokig tudjon kormányozni, még akkor is, hogy előrehozott választások lesznek. Ez jelenleg az alapvető célunk” – mondta Hrnko.

 

„Ez a kormány valami rendkívül fontos dolgot ért el Szlovákia modernkori történetében, mégpedig azt, hogy képes volt összekapcsolni a látszólag nem összeillőt a polgárok javára”

 

Hrnko hozzátette, hogy megvan a politikai programjuk és mennek tovább. (via Denník N)

 

Az SNS keddi nyilatkozata

 

A szlovák nemzetiek kedd délelőtti nyilatkozata már konkrétan fogalmaz:

 

Az SNS elnöksége megbízta Andrej Danko pártelnököt, hogy tárgyaljon az előrehozott választásokról, de csak akkor, ha megbukik a kormány, vagy működésképtelenné válik a kormány vagy a koalíció. (via Dennik N)

 

SPOLU – ˇobčianska demokracia

 

Mirsolav Beblavý nemrégiben bejegyzett pártja, a Spolu is üdvözli a Most-Híd döntését és támogatja az előrehozott választásokat.

 

„Szlovákia számára ma a bizonytalan út is jobb, mint ez eddigi. A Spolu tisztességes és szakértő lehetőség lesz minden szlovákiai polgár számára” – áll a párt közleményében. (via Denník N)

 

Boris Kollár, Sme rodina

 

A Smer rodina az előrehozott választások a legtisztességesebb megoldásnak tartják. Boris Kollár szerint az előrehozott választások és a kormány bukása egy és ugyanaz.

 

„A mi politikai pártunk a kezdetektől pragmatikusan állt ki ebben a konfliktusban, nem szítottuk a feszültséget, de azt mondtuk, hogy ez a helyzet olyan kiélezett és az államban való bizalom annyira alacsony szintű, hogy ha valamerre el akarunk mozdulni, akkor úgy helyes, ha az emberek dönthetnek” – mondta Kollár, aki szerint az előrehozott választások legkorábban ősszel lehetnek.

 

Progresívne Slovensko

 

A PS is az előrehozott választásokkal számol, melyet egyfajta „restart”-nak, az új szelek lehetőségeként értékel.

 

„Az egész szituációt meg lehetett volna oldani már korábban, az állami hivatalokba vetett bizalom ilyen nagymértékű sérülése nélkül. A közvélemény nyomása rákényszerítette a jelenlegi kormányt, hogy felelősséget vállaljon a maffiához való köthetőség és az újságíró és menyasszonya halála miatt.” – áll a párt állásfoglalásában.

 

Smer

 

Robert Fico pártja hétfőn este már nem akart reagálni a Most-Híd döntésére. A sajtó képviselőit arról értesítették, hogy kedden reggel adnak hivatalos tájékoztatást az ügyben.

 

Andrej Kiska államfő

 

Az államfő szóvivője szintén arról tájékoztatta a sajtót, hogy Andrej Kiska kedden értékeli a helyzetet.

 

Körkép.sk

Nyitókép:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!