Bugár Béla hétfőn este jelentette be, hogy pártja, a Most-Híd előrehozott választásokat akar. Bugár ugyanakkor meghagyta a lehetőséget a koalíciós tárgyalásokra is, minek során azt szeretné elérni, hogy partnereivel közösen tűzzék ki az előrehozott választások időpontját.

 

Bugár saját elmondása szerint Robert Fico kormányfő már hétfőn este elvetette az előrehozott választások ehetőségét. Az SNS bár végig azt hangoztatta hétfőn, hogy ha úgy alakul, nem gond számukra a lehető legrövidebb időn belül kiírt új választásokba belemenni, kedden már változtatott retorikáján.

 

Andrej Danko azt nyilatkozta a sajtónak, hogy arra kapott megbízást pártjától, hogy tárgyaljon az előrehozott választásokról, de csak abban az esetben, ha működésképtelenné válik a kormány vagy a koalíció.

 

 hirdetes_400x285  

Vége

 

Bugár mint miniszterelnök?

 

A szlovák sajtó több nem hivatalos információt is kapott arról, hogy a kulisszák mögött már Robert Fico leváltásáról beszélnek, ami akár a koalíció szétesését is megakadályozhatná.

 

A HNonline.sk információi szerint kedden egész nap a miniszterelnök személycseréje volt a koalíciós téma. A HN ugyanakkor azt is tudni véli, hogy Lucia Žitňanská, Maroš Šefčovič és Bugár Béla is felmerült a lehetséges utódok sorában.

 

Bugár hétfőn kijelentette, hogy a párt Országos Tanácsának döntése értelmében mindenképpen az előrehozott választásokat látják maguk előtt az egyetlen megoldásként. Azt is hozzátette, hogy ha nem sikerül dűlőre vinni a dolgot koalíciós partnereivel, akkor pártja kilép a koalícióból.

 

Kérdés, hogy ez után a nyilatkozat után belemenne-e egy másfajta egyezségbe.

 

Választások előtti és utáni együttműködés formálódik az MKP és az ellenzéki pártok között

 

Kotleba, mint alternatíva

 

Egyes értesülések szerint mindeközben Robert Fico úgy próbálja menteni a menthetőt, hogy már Bugár és a Most-Híd helyettesét keresi. Ennek kapcsán merült fel Kotleba és pártja neve, akik ha nem is hivatalosan, de csendben támogathatnák a Smer és az SNS javaslatait a parlamentben.

 

Egyelőre annyi biztos, hogy ahány koalíciós párt, annyiféle elképzelés és álláspont lát napvilágot. Nézzük, hogy nyilatkoznak a sajtónak az egyes képviselők a jelenlegi politikai helyzetről.

 

A Körkép sk. megkérdezi olvasóit az előrehozott választásokkal kapcsolatban

 

Akár már ma is születhet döntés

 

Ma is intenzíven tárgyalnak a Smer-en belül. Tomáš Drucker egészségügyi miniszter úgy gondolja, hogy már ma kiderül az eredmény, hogy lesznek-e előrehozott választások.

 

Erik Tomáš, Fico tanácsadója a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy

 

„A Smer mindent megtesz annak érdekében, hogy kibírja a jelenlegi kormány. Ha viszont nem sikerül és minden lehetőséget elvetnek, akkor az ország számára a legigazságosabb megoldás az előrehozott választások lesznek”

 

mondta Tomáš, aki azt is hozzátette, hogy szerinte még ezen a héten megszülethet a hivatalos állásfoglalás az ügyben. A Smer delegációja csak ezek után fog találkozni Andrej Kiska államfővel.

 

Dag Daniš: Fico rosszabbul végezte, mint Mečiar vagy Dzurinda

 

Miroslav Číž (Smer) azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a Smerben a Most-Híd állásfoglalását úgy értelmezik, hogy két lehetőség áll fenn: előrehozott választások vagy a kormány átfogó átalakítása.

 

„Az előrehozott választásokról már beszéltünk, ez egy komoly téma”

 

– ismerte el Číž azzal, hogy a koalíciós partnerek tízórákat tárgyalnak és szóba került a miniszterelnök cseréje is, de gyakran változnak a vélemények.

 

A hétfői bizalmatlansági szavazásról úgy nyilatkozott, hogy

 

„Nem lesz egyszerű helyzet. Vitáztunk róla, hogy miként álljunk hozzá, milyen intenzitással fogunk foglalkozni ezzel a tárgyalással”, ugyanakkor azt is jelezte, hogy a Smer nem támogatja a kormány elleni bizalmatlansági indítványt.

 

Číž kijelentésére a kormány átalakításáról František Šebej (Most-Híd) azzal reagált, hogy

 

„Ez a gond Szlovákiában, hogy nem megfelelő az oktatás, tehát nem értik amit olvasnak”

 

Hétfőn este Solymos László és Gál Gábor kísérték el Bugár Bélát a Kormányhivatalba, forrás: aktuality.sk

 

Solymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter szerint „a helyzet komoly, nem várható el, hogy egy óra alatt megoldódik”. Azt elismerte, hogy jelenleg is a helyzet megoldásáról tárgyalnak, bár szerinte a kormány átalakítása nem jöhet szóba.

 

Gál Gábor, a Most-Híd frakciójának vezetője szerint a miniszterek cseréje nem elegendő pártjának ahhoz, hogy változtassanak álláspontjukon.

 

„Vagy előrehozott választások lesznek, vagy megbuktatjuk a kormányt”

 

mondta Gál.

 

Zajlanak az események: Az SNS ultimátumot adna a Most-Hídnak. Percről percre

 

Az SNS frakcióvezetője, Tibor Bernaťák kiemelte, hogy a koalíciós vezetők szintjén folyamatosak a tárgyalások.

 

„Nem fogok előre spekulálni vagy fabulálni arról, mi a kormány átalakítása. Számunkra az a fontos, hogy a koalíció egyelőre működik. És mi tartjuk magunkat az álláspontunkhoz, hogy amíg a kormány működőképes, addig benne maradunk”

 

Bernaťák nem támogatja az ellenzék bizalmatlansági indítványát.

 

„El tudják képzelni, hogy valaki megbuktatná a saját kormányát? Megtörtént már, de az SNS a saját kormányát nem buktatja meg.”

 

A szlovák nemzetiek még kedden kijelentették, hogy nem akarnak a kormány bukását előidéző pártnak látszani.

 

Körkép.sk

Nyitókép: pravda.sk/archív

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!