Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök ma délután röviddel 15 óra előtt jelent meg a sajtó előtt az elnöki palotában, ahol hivatalosan is átadta saját és kormánya lemondását Andrej Kiska államfőnek.

 

Andrej Kiska a sajtó előtt, ünnepélyes keretek között átvette Robert Ficotól a kormány lemondását alátámasztó dokumentumot, majd egyből meg is bízta Peter Pellegrinit (Smer-SD) az új kormány megalakításával, valamint megbízta a jelenlegi kabinetet a kormányzással addig, amíg fel nem áll az új kormány.

 

Peter Pellegrini átvette a megbízólevelet Andrej Kiska államfőtől, forrás: dennikn.sk/T. Benedikovic

 

A kormány hivatalos lemondása után Robert Fico és Peter Pellegrini sajtótájékoztatót tartott.

 hirdetes_810x300  

 

Robert Fico leköszönő miniszterelnök jelezte, hogy megnyugtatta az államfőt is lemondása átadásakor:

 

„Elnök úr, légy nyugodt, én sehova sem megyek, aktív pártelnök akarok lenni”

 

Fico tehát úgy tervezi, hogy aktív pártelnök lesz, és tartani fogja a hátát Peter Pellegrini mögött, normális kollegiális munkakapcsolatban lesz új kormányfővel.

 

A Smer elnöke kifejtette, hogy Peter Pellegrini messzemenőkig megfelelő ember a miniszterelnöki funkció betöltésére, valamint jelezte, hogy már hosszú évek óta személyes jó barátok.

 

„Mindent megteszünk a koalícióban azért, hogy az új kormányfővel közösen hozhassuk el a javaslatot, hogy ki mindenki lehet benne ebben a kormányban”

 

Érdemes megjegyezni, hogy bár Peter Pellegrini lesz elvileg az új kormányfő, Robert Fico nem hagyta őt szóhoz jutni, csak saját felszólalása után kiterelte a helyiségből.

 

Körkép.sk

Nyitókép: topky.sk/archív

 

Új szelek fújnak: Ki megy és ki marad az új kormányban?

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!