A Minority SafePack – Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés közel áll a sikerhez, de továbbra is tenni kell azért, hogy azt el is érje – hangzott el hétfőn Budapesten, a Magyarság Házában tartott tájékoztatón.

 

Az egyik feltétel, hogy legalább hét Európa Uniós országban begyűjtsék az Európai Bizottság által korábban megállapított minimális számú támogatói aláírást, a napokban teljesült Dániával. Korábban ezt Romániában, Magyarországon, Szlovákiában, Lettországban, Spanyolországban és Horvátországban sikerült elérni.

 

A másik feltételhez is közel állunk, hiszen jelenleg már 900 ezer aláírás felett járunk, és a szervezők a következő napokban várják az összegyűjtött íveket, amelyeken az aláírások az előrejelzések alapján meghaladhatják a 100 ezret!

 

 hirdetes_810x300  

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár szerint a FUEN kongresszusán 2017 májusában meghirdetett aláírásgyűjtés az európai őshonos kisebbségek jogainak rendezésére mára egy sikertörténet lett, és a magyarságnak, különösen a határ túlsó oldalán szüksége is van erre a sikerélményre. Még nem kiabálhatjuk el a győzelmet, de már az is egy félgyőzelem, hogy Magyarországon mind a tizenhárom nemzetiség támogatta és bekapcsolódott az aláírások gyűjtésébe, és tavaly októberében az Országgyűlésben a parlamenti pártok képviselői is egyhangúlag kiálltak a meghirdetett aláírásgyűjtés mellett.

 

Forrás: Potápi Árpád János facebook-oldala, fotó: Novotni Adél

 

A FUEN (Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója) elnöke, Vincze Loránt elmondta, hogy ilyen jellegű tájékoztatóra már harmadik alkalommal került sor, de most sokkal jobb helyzetképről tud beszámolni, mint az előző kettőn. A Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés (Minority SafePack) nem csak magyarságügy, európai mozgalommá nőtte ki magát, amelyet mindhárom magyarországi közjogi méltóság is támogatott, aláírt. Szerinte jogos a kritika, hogy későn kezdtek kampányolni Magyarországon, de előbb meg kellett teremteni hozzá a feltételeket, és közrejátszott az az emberi tényező is, hogy mindent az utolsó pillanatban!

 

A magyarországi nemzetiségek is csatlakoztak az aláírásgyűjtéshez. A németek és szlovákok képviselői hangsúlyozták, hogy őket nem az elégedetlenség motiválta a részvételben. Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke elmondta, hogy az országban élő németeket két dolog tette érdekeltté az aláírásgyűjtésben. Az egyik, hogy az EU-nak nincs saját jogszabálya az őshonos kisebbségekre vonatkozóan. A másik ok pragmatikusabb, mert azt reméli ennek megvalósulásától, hogy a jövőben európai uniós források is hozzáférhetők lesznek az őshonos kisebbségek szervezetei számára, és nem lesznek rászorulva csupán az állami költségvetésére.

 

Forrás: Potápi Árpád János facebook-oldala, fotó: Novotni Adél

 

Az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, Hollerné Racskó Erzsébet szerint a kampányukban arra törekedtek, hogy az országban élő szlovákoknak elmagyarázzák, hogy a kezdeményezés nem egy magyar ügy, ahogyan ezt sokan vélték korábban. Elmondta, milyen felemelő volt részt venni a FUEN kolozsvári kongresszusán, ahol meghirdették a kisebbségvédelmi kezdeményezést, amely lendületet adott a népszerűsítéséhez. Szervezeteik nagy segítséget nyújtottak az aláírások gyűjtésében.

 

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára szerint nagy megtiszteltetést és ugyanakkor nagy feladatot jelentett a MAÉRT felkérése arra vonatkozóan, hogy a szövetség koordinálja az aláírásgyűjtés magyarországi kampányát. Azzal kezdték, hogy „magyarosították” a Minority SafePack nevet Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezésre, amely gyorsan bekerült a köztudatba. Diákhálózatokat, önkormányzatokat, egyházakat, civil szervezeteket szólítottak meg sikeresen, és fontos aláírásgyűjtő helyeket alakítottak ki.

 

Elmondta, hogy a hátralévő két hétben sem fognak tétlenkedni, nem szabad kicentizni az egymillió aláírást, mert könnyen előfordulhat, hogy lesznek hibásan vagy hiányosan megadott személyi adatok is az aláírások között, amelyeket az ellenőrzés során kiszűrnek. A Rákóczi Szövetség főtitkára is bízik a kezdeményezés sikerében, úgy gondolja, hogy a hátralévő időben további EU-s országok is csatlakozni fognak az eddigi hét eredményeshez, és legalább 11-12 országban teljesítik a minimális elvárást.

 

Forrás: Potápi Árpád János facebook-oldala, fotó: Novotni Adél

 

Mi fog történni április 3. után, amikor befejeződik az aláírásgyűjtés?

 

Addigra egy helyre össze kell gyűjteni az aláírás íveket, és leadni őket az illető ország nemzeti hatóságának ellenőrzésre. Magyarországon az Országos Választási Bizottságnak. Az illetékes szerveknek három hónap áll a rendelkezésükre, hogy ellenőrizzék az aláírások hitelességét, és eljuttassák az eredményt Brüsszelbe. Az Európa Bizottságnak további három hónapon belül kell kialakítania az ezzel kapcsolatos álláspontját. Kedvező esetben következhet a jogszabály alkotási folyamat, ami eltarthat akár két évig is, hangzott el a találkozón.

 

Zárószóként elhangzott, hogy az aláírásgyűjtés magyarországi kampányhajrája jól sikerült! Focinyelven szólva pedig a végeredmény szempontjából teljesen mindegy, hogy a 17. vagy a 90. percben születik meg a győztes gól.

 

Száraz Dénes helyszíni tudósítása

Nyitókép: Potápi Árpád János facebook-oldala/kormany.hu/Árvai Károly

 

Kapcsolódó tartalom:

 

Minority SafePack: Itt a második félidő, ideje belehúzni! Nagy a tét

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!