A szlovák közszolgálati televízió riportereinek és szerkesztőinek többsége, és a közszolgálati rádió szerkesztőségének egy része nyílt levélben fordult Jaroslav Rezník vezérigazgatóhoz. Felhívásukban munkájuk ellehetetlenítéséről, a vezetőség hozzáállásáról és a szerkesztőségben uralkodó negatív közegről beszélnek.

 

Frissítve 16:01

 

A nyílt levél egy nappal azután jelent meg, hogy az RTVS-nél felmondtak Oľga Baková újságírónőnek, akit a szakmabeliek az egyik legtapasztaltabb és leghozzáértőbb riporternek tartanak.

 

 hirdetes_810x300  

A levélben az újságírók reagálnak az RTVS új főszerkesztőjével való múlt heti vitára is, amikor Vahram Chuguryan megtiltotta a szerkesztőknek az #AllForJan kitűzők viselését a képernyőn.

 

Az RTVS új főszerkesztője nem látja szívesen riporterein az #AllForJan kitűzőket

 

Chuguryan később azzal vádolta meg a riportereket, hogy politikát csinálnak a kitűzők viselésével.

 

Indulatokkal telített légkör

 

Az RTVS újságírói nyílt levelükben hónapok óta tartó, túlfűtött munkahelyi légkörről beszélnek. „Egyelőre szabadon dolgozunk, de ellenséges légkörben.” – írják.

 

Szavazás az RTVS igazgatójáról: Bugár szabad kezet adott képviselőinek

 

Amióta augusztusban Václav Mika helyére Jaroslav Rezník érkezett, az RTVS-ben változások történtek. Rezníket a parlament szavazta meg a közmédia élére, és bár a szavazás titkos volt, a koalíció többsége támogatta megválasztását.

 

„Tanúi vagyunk azon szakemberek ellehetetlenítésének, megalázásának és áthelyezésének, akik kritikus véleményt fejtenek ki a menedzsmenttel szemben. Vártuk, hogy  az új főszerkesztő segít majd megnyugtatni a kedélyeket. Gyorsan kiderült, hogy pont a fordítottja történik”

 

írják az újságírók. Chuguryan márciusban érkezett az RTVS-hez, miután a Rezník által kiválasztott Juraj Rybanský, a közmédia hírszerkesztésért, sportért és publicisztikáért felelős igazgatója és Boris Chmel, a televíziós hírszerkesztés vezetője fél év után felmondtak. Hivatalosan személyes és egészségügyi okok miatt távoztak, a valóságban azonban a közmédia vezetése és a szerkesztőség közti konfliktus állhat döntésük hátterében.

 

Kernová: Rezník kormánypárti hivatalnokok kezébe adta a hírszerkesztést

 

A nyílt levelet aláírta többek között az O 5 minút 12 politikai vitaműsor műsorvezetője, Martin Strižinec, Kristián Čekovský, Pavol Kalinský, Matúš Baňovič, Michal Katuška televíziós riporterek, Zuzana Kovačič Hanzelová bemondó is.

 

forrás: dennikn.sk

 

Rezník reagált

 

„A szerkesztőség radikális fiatal magja ahelyett, hogy energiáit az önképzésre fordítaná és odafigyelne illetve részt vállalna az előttük álló kihívásokból, úgy döntött, hogy belső falat emel, ellenségeket keres és másokat kritizál – „aki nincs velünk, ellenünk van”.

 

Itt az RTVS vezetőségének válasza: A fiatal szerkesztők radikális magja ellenségképet keres

 

dennikn.sk/Körkép.sk

Nyitókép: dennikn.sk/Tomáš Benedikovič

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!