A politikai pártok támogatásával több ismert személyiség is pályázik Pozsony polgármesteri székének megszerzésére.

 

A polgármester-jelöltséget hivatalosan eddig egy jelölt, Matúš Vallo zenész–építész erősítette meg, aki már a kampányát is megkezdte. Vallo ugyan polgári jelölt, de az együttműködéssel kapcsolatban a parlamenten kívüli Progresszív Szlovákiával és Miroslav Beblavý új pártjával, a Spoluval (Együtt) tárgyal.

 

Annak ellenére, hogy az RTVS egykori igazgatója, Václav Mika a Ján Kuciak újságíró és Martina Kušnírová gyilkossága után lezajlott események miatt a jelöltségét még mindig nem jelentette be, a SME információi szerint készen áll arra, hogy harcba szálljon Pozsony polgármesteri posztjáért.

 

 hirdetes_810x300  

Mivel a társadalom más elvi kérdésekkel van elfoglalva, ezért úgy gondolom, hogy ez az időpont nem alkalmas arra, hogy bármiféle fontos bejelentést tegyek“ – magyarázta a hallgatásának okát Mika.

 

Mika legnagyobb ellenfele a jelenlegi pozsonyi polgármester, Ivo Nesrovnal lehet (független). Mindketten jobboldali irányultságúak, a kampány során pedig a menedzseri tapasztalataikra támaszkodhatnak.

 

Nesrvonal még mindig habozik, a jelöltségét nem zárta ki, de nem is erősítette meg. „Jelenleg egyáltalán nem gondolkodom erről a kérdésről“ – mondta, majd hozzátette, hogy pillanatnyilag annak a programnak a teljesítésén munkálkodik, amivel négy évvel ezelőtt győzedelmeskedett.

 

Matúš Vallo. Fotó: Bratislava24.sk – Dnes24.sk

 

Az OĽaNO Mrvát csábítaná, de nem ő az egyetlen jelölt

 

A független jelöltek nemcsak az utolsó helyhatósági, de a megyei választásokon is jól szerepeltek. Mika elmondása szerint, ha indul is a polgármester-választáson, akkor csakis függetlenként.

 

A legerősebb ellenzéki párt, az SaS alelnöke, Ľubomír Galko szerint a pártjuknak sem okozna gondot Mika támogatása. A megyei választások idejéből azonban vagy egy egyezségük az OĽaNO-val: mivel az OĽaNO a megyei választások során az SaS-os Juraj Drobát támogatta, ezért polgármestert az OĽaNO fog javasolni.

 

A SME információi szerint az OĽaNO Pozsonyszőlős (Vajnory) városrész polgármesterét, Ján Mrvát jelölné a főváros polgármesteri posztjába. Mrva a megyei választások során negyedikként végzett, és az akkori megyefőnököt, Pavol Frešot is megelőzte.

 

Ján Mrva. Fotó: Bratislavské noviny

 

Szóba jöttek már különböző nevek, de még szeretnénk megtartani magunknak. Dzsentlmen egyezségünk van az OĽaNO-val arról, hogy ha a javasolt jelöltjük kivételesképpen nem felelne meg nekünk, akkor mást javaslunk“ – magyarázta Galko.

 

Neveket az OĽaNO vezére, Igor Matovič sem akart elárulni. „Három komoly jelöltünk van. Pár héten belül döntünk“ – mondta.

 

Ftáčnik még gondolkodik, Frešo tanítani megy

 

A pozsonyi megyefőnöki poszt megszerzéséért induló sikertelen jelöltek pillanatnyilag a polgármesteri székért szállnak „ringbe“. „Április folyamán már meglesz a válaszom“ – mondtam Milan Ftáčnik, aki a múltban azokat az állításokat is megerősítette, miszerint bekapcsolódik a helyhatósági választásokba is.

 

Az egykori megyefőnök, Pavol Frešo kizárta, hogy indulna a polgármesteri székét. „Azt tervezem, hogy főiskolai tanárként visszatérek a szakmámhoz, vagyis az alkalmazott informatikához és a magánszektor automatizálásához“ – mondta.

 

„A Smer támogatottsága csökkent, így nagyon rossz jel lenne, ha nem állítana saját jelöltet“ – mondta a Focus ügynökségtől Martin Slosiarik, majd hozzátette, hogy a választók ezt úgy vennék, mintha a Smernek nem lenne megfelelő embere erre a posztra, ez pedig rendkívüli módon ártana a pártnak.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Peter Mayer

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!