A kormányfőnek nem tetszenek a tüntetők, a mezőgazdasági minisztérium igyekszik lenyugtatni a kelet-szlovákiai gazdák kedélyeit, miközben a tegnapi országos megmozdulásokon még mindig több tízezer ember vett részt és követelte Tibor Gašpar országos rendőr-főkapitány távozását – amit azonban Tomáš Drucker belügyminiszter halogat.

 

Kassán a többezer tüntető mellett felvonultak a kelet-szlovákiai gazdák is. A Kuciak-Kušnírová-gyilkosság után másfél hónappal még mindig nem csillapodik a társadalom elégedetlensége. Hiába mondott le Robert Fico (Smer) korábbi kormányfő és alakult egy névleg új kormány, a hétköznapi emberek egy része úgy látja, nem történt valódi változás.

 

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, Tibor Gašpar országos-rendőrfőkapitányt az új belügyminiszter egyelőre nem hívja vissza, az ígért főkapitány-választásra vonatkozó törvénymódosítás beterjesztését pedig nyárra odázta el a kabinet.

 

 hirdetes_300x300  

Drucker húzza az időt, elhalasztotta az új rendőr-főkapitány kiválasztását

 

Kormány-erődemonstráció

 

Közben újabb és újabb mezőgazdasági visszaélésekre derül fény, amelyek komoly feladatot adnak Gabriela Matečná (SNS) miniszternek. Mai sajtótájékoztatóján Peter Pellegrini kormányfővel együtt bejelentették, hogy közös megbeszélést szerveznek a gazdákkal Kassán és Pozsonyban. A találkozón várhatóan jelen lesz a Szlovák Földalap, a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség, az országos rendőrfőkapitány, a kassai kerületi főkapitány, a kassai ügyészi hivatal vezetője és kassai kerületi bíróság képviselője.

 

„Azt akarjuk, hogy a találkozón részt vegyenek a mezőgazdászok kezdeményezését aláíró gazdák, akik a tegnapi (csütörtöki) tüntetést is életre hívták, hogy lehetőséget adhassunk nekik arra, hogy közvetlenül beszélhessenek minden releváns hivatal képviselőjével. Meg akarjuk tudni, hogy keletkezett hiba a láncban”

 

fogalmazott Pellegrini kormányfő.

 

Matečná szerint  a fő probléma, hogy a büntetőhatóságok nem cselekszenek.

 

„A mezőgazdasági tárca nem sokat tehet, ha a hatóságok nem lépnek”

 

fogalmazott. Hozzátette, hogy a termőföldek feletti vitákért nem lehet felelőssé tenni a mezőgazdasági minisztériumot, ha a rendőrség maradt tétlen.

 

Pellegrini a tüntetőket bírálja

 

Pellegrini kormányfő a sajtótájékoztatón élesen kritizálta a tegnapi tüntetések szervezőit. Nehezményezte, hogy azok elutasították a felajánlott találkozó lehetőségét Drucker belügyminiszterrel. A szervezők addig nem akarnak tárgyalóasztalhoz ülni, míg Gašpart nem mozdítják el hivatalából.

 

Pellegrini ezt a magatartást „nem tartja szerencsésnek“, ahogy azt sem, hogy „videókon keresztül adjanak ultimátumokat“ a kormánynak.

 

„Ez nem tisztességes Szlovákia“

 

jegyezte meg.

 

Pellegrinit bántja, hogy folytatódnak a tüntetések. Druckernek szabad kezet ad

 

Össztűz a szervezőkre

 

Pellegrini kritikáján kívül a szervezőknek más „kihívásokkal” is szembesülniük kellett. Tegnap még a tüntetések előtt több szlovákiai hírportál is közölte, hogy a Belügyminisztériumnál kezdeményezték a Za slušné Slovensko névű párt megalapítását. A megfelelő számú aláírás összegyűjtésére 180 napjuk van. Az új párt egyik értelmi szerzője a smeresek mindenese, Ľubomír Jahnátek egykori szóvivője, Magda Tóth Želeňáková.

 

Ugyanezen a napon később az is kiderült, hogy az Iparjogvédelmi Hivatalban március végén valaki kérvényezte a Za slušné Slovensko kifejezés levédését, mint védjegy (márkanév). Ha három hónapon belül senki nem emel kifogást a kérvény ellen, akkor a védjegy tulajdonosa kizárólagos használati jogot kap a kifejezésre. A levédetés kezdeményezője egy kassai ügyvéd vállalkozása.

 

A tüntetések szervezői mindkét esettől elhatárolódtak. Nyilatkozataikban kiemelték, hogy saját jogászaikkal vizsgálják a lehetőségeket.

 

Új párt van készülőben “Za slušné Slovensko” néven. A tüntetések szervezői nem tudnak róla, elhatárolódnak

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!