Robert Kaliňák (Smer-SD) volt belügyminiszter még márciusban jelentette be lemondását miniszteri posztjáról, miután a Most-Híd kilátásba helyezte, hogy kilép a kormányból. Kaliňák már a bejelentését követően elmondta, hogy vannak még elintézetlen ügyei, és csak ezek rendezése után nyújtja be hivatalosan is lemondását.

 

Közben Robert Fico (Smer-SD) is lemondott, hogy megalakulhasson a Pellegrini-kormány. Úgy látszik, hogy Robert Kaliňáknak többféleképpen is sikerül megmaradni az emberek emlékezetében. Alkalmazottai és a rendőrök valószínűleg sosem felejtik majd el, hogy lemondását komoly pénzbeli jutalmak követték.

 

Búcsú Kaliňáktól

 

 hirdetes_810x300  

Búcsú Kaliňáktól. Így hívják a rendőrök és a belügyminisztérium dolgozói azt a 400 eurót, melyet április fizetésükkel együtt kapnak meg. A jutalomban részesül minden rendőr és a minisztérium alkalmazottai. Erről Kaliňák pontosan azelőtt döntött, hogy kilépett funkciójából. A Denník N információi szerint a rendőrök nem emlékeznek arra, hogy valaha egységesen kaptak volna ekkora jutalmat.

 

Kaliňák nem tett a jutalomosztásról hivatalos bejelentést, úgy látszik, hogy utódja, Tomáš Drucker sem tudott róla.

 

„A minisztérium alkalmazottai a miniszter döntése értelmében évente kétszer kapnak jutalmat. Így volt ez akkor is, mikor a tanárok kivételével minden alkalmazott kapott bruttó 400 eurós jutalmat.”

 

reagált a helyzetre a minisztérium. A rendőrök általában nyáron és karácsony előtt kapják meg ezeket a bónuszokat.

 

A minisztérium sajtóosztálya szerint körülbelül 15 millió euró kerül kifizetésre. Összehasonlításképpen tavaly a belügyminisztérium éves szinten összesen 25 milliót fizetett ki az alkalmazottaknak jutalom formájában. 2014 nyarán például mintegy 5 millió eurót osztott szét Kaliňák. Akkor a rendőrök 145 és 380 euró közötti pénzjutalmakban részesültek, a tűzoltók és hegyimentők azonban semmit sem kaptak.

 

A teljesítmény alapján 2016-ban például a legjobb rendőr 700 eurót kapott, a míg a magasabb beosztású rendőrfőkapitány-helyettesek 1819 eurót.

 

A rendőrfőkapitányság a sajtó érdeklődésére nem válaszolt. Kaliňák külföldön tartózkodik, nem vett részt Pavol Paška keddi temetésén sem.

 

Körkép.sk, dennikn.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!