Szerdán  életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte Róbert Okoličányt, a kelet-szlovákiai alvilág fejét a legfelsőbb bíróság. Több társával együtt gyilkosság, bűnszervezet működtetése, zsarolás, lopás és rablás vádjai miatt állt bíróság elé.

 

A bírósági határozat megszületésének napján azonban külföldre szökött, ráadásul úgy, hogy közben a rendőrség állandó megfigyelés alatt tartotta – írta szerdán a Denník N napilap. A történet ezzel azonban nem ért véget, a legutóbbi hírek szerint az európai elfogatóparancs kiadására is heteket kell várni a bürokratikus késlekedés miatt.

 

A Legfelsőbb Bíróság az ítélethozatal után utasította a rendőrséget Okoličány őrizetbe vételére, ám akkor a rendőrség már nem találta meg. Jog szerint, ha a hatóságok az elítéltet nem tudják „begyűjteni” állandó vagy ideiglenes lakhelyén, a Speciális Büntetőbíróság európai elfogatóparancsot adhat ki Okoličány ellen.

 

 hirdetes_400x285  

De csak azután, hogy a Legfelsőbb Bíróságtól megkapta a 20 ezer oldalas peranyagot, illetve a ítéletről szóló határozatot.

 

A TASR szlovák hírügynökség információi szerint ez a procedúra hetekig is eltarthat.

 

A Denník N még szerdán cikkezett arról, hogy Okoličány külföldre menekült, hasonlóan korábbi állítólag jobbkezéhez, Róbert Niguthoz, akit már 2013 óta köröz a rendőrség.

 

A Speciális Ügyészi Hivatal azzal védekezett, hogy nem adhatott utasítást Okoličány őrizetbe vételére az ítélethirdetés előtt. A rendőrség hasonlóan nyilatkozott, bár az állítólagos megfigyeléssel kapcsolatban egyelőre nem foglaltak állást.Sőt, hivatalosan azt sem ismerték el, hogy Okoličány külföldre szökött volna.

 

A nyaki lemez problémái miatt gyenélkedő Tomáš Drucker belügyminiszter reményét fejezte ki a rendőrségnek sikerül kézre keríteni a Kelet-Szlovákiai alvilág egykori vezérét. Az ellenzék más véleményen van. Ľubomír Galko (SaS) szerint a mostani eset is azt jelzi, hogy a rendőrségben megvetette a lábát a maffia.

 

Okoličányt hétrendbeli gyilkosság miatt vonták felelősségre, hat előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés volt, egy áldozat pedig egy, a leszámolásokkor épp arra járó kívülálló személy volt.

 

Alább a rendőrség hivatalos állásfoglalása:

 

 

Teraz.sk, Webnoviny.sk, Körkép.sk

Nyitókép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!