A Védelmi Minisztérium közleménye szerint az Egyesült Államok ajánlatot Szlovákiának, hogy 46 millió dollár értékben felújítja két légibázisát, cserébe az pedig az USA rendelkezésére bocsátja ezeket a katonai repülőtereket.

 

Az információ csupán néhány nappal azután látott napvilágot, hogy Peter Pellegrini kormányfő Jens Stoltenberggel tárgyalt Brüsszelben, és csak egy nap telt el, hogy az oroszbarát irányultságáról közismert Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke jelezte, hogy bár tiszteletben tartja az ország atlanti irányultságát, de nem akar konfrontációt Oroszországgal. Bírálta Pellegrinit amiatt is, hogy a kormányfő „egyetértett a szíriai légicsapásokkal”.

 

Mit kérnek cserébe?

 

 hirdetes_300x300  

Az ajánlat szerint az Európai Elrettentési Kezdeményezés (EDI) keretében megvalósuló projekt a szliácsi (Sliač) és a konyhai (Kuchiňa, Malackai járás) reptereket bővítené és modernizálná 46 millió dollár (37 millió euró). Cserébe Szlovákia növelné az „operatív szintű együttműködést” az amerikaiakkal, amely a „kollektív védelem növelését” jelenti. Magyarul: az amerikai hadsereg használhatja majd két repteret.

 

Erre egyébként korábban is volt már példa. A konyhai bázist Amerika régebben gyakorlatok lebonyolítására használta.

 

A felkínált pénzösszeg merítésének feltétele egy „védelmi együttműködésről” szóló közös megállapodás aláírása lenne. A minisztérium közleménye úgy fogalmaz:

 

„A támogatás célja nem csak a katonai infrastruktúra modernizációja, hanem az operatív együttműködés megerősítése a többi NATO-tagállammal”.

 

Nincs összefüggés

 

A minisztérium hangsúlyozta, hogy a támogatás nem függ össze az amerikai vadászgépek esetleges megvásárlásával. Az USA kongresszusa április elején fogadta el a javaslatot F-16-os vadászgépek szlovákiai értékesítéséről. Pozsony azonban már korábban megkezdte a tárgyalásokat a svéd Saabbal Gripen JAS-39-es vadászgépek vásárlásáról. A beruházást azonban Peter Gajdoš (SNS) védelmi miniszter néhány hónappal ezelőtt váratlanul elhalasztotta, amivel kivívta a most-hidas Ondrejcsák Róbert védelmi államtitkár bírálatát, aki nehezményezte, hogy a miniszter nem is értesítette döntéséről.

 

Az USA először 2016-ban tett ilyen ajánlatot Barack Obama akkori elnök idején – nem csak Szlovákiának, de Magyarországnak, Lettországnak és Észtországnak is.

 

Andrej Danko, az SNS elnöke ma délután 15:00-kor találkozik Peter Pellegrini (Smer) kormányfővel. A munkajellegű tárgyalás Danko elmondása szerint a „se nem elhanyagolható, se nem súlyos, inkább súlyosabb” kommunikációs problémákat hivatott tisztázni. Danko nehezményezte, hogy Pellegrini helyeselte a szíriai bombázást, illetve hogy „ő is csak médiából értesült arról, hogy a távozik posztjáról az egyik miniszter (Drucker).

 

Körkép.sk, HNonline.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!