Idén év elején fogadta el a parlament azt a kormányjavaslatot, amely mindenki számára előírja a szennyvíz-csatornahálózathoz való csatlakozást, amennyiben van csatornázás. Solymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter azzal kommentálta a törvényt, hogy elsősorban azokról a falvakról van szó, amelyeknél uniós forrásokból finanszírozták a kanalizáció bevezetését, a kihasználtsága azonban elmarad a várttól. A törvény azonban nem tesz különbséget.

 

És ahogy az lenni szokott, a csatornahálózat építéséből remek üzletág lett. Erre utal az NKÚ legfrissebb jelentése a közelmúltban zajlott szúrópróbaszerű ellenőrzéseiről, amely elképesztő túlárazásokról számolt be. Csak a vizsgált projektek egy részénél legkevesebb 3,5 millió eurót lehetett volna spórolni, a teljes lista pedig még nem teljes. Ráadásul az elvégzett munka nem is teljesíti az uniós előírásokat.

 

Az NKÚ azt vizsgálta, hogy mennyire effektíven használták fel az 1 km csatornahálózatra eső támogatásokat. Összesen 26 projektet vizsgáltak át a támogatás kedvezményezettjei oldaláról – akik a települések és a vízgazdálkodási vállalatok.

 

 hirdetes_810x300  

A környezetvédelmi uniós támogatási programon belül a csatornahálózat-építés rendelkezett a 2007-2013-as programozási időszakban a legnagyobb kerettel – 1 milliárd euróval. Csak a csatornahálózat-építési projektekre 290 millió euró jutott, amit 63 kedvezményezett között osztódott el.

 

Csakhogy az egyes projektek egységárai között hatalmas különbségeket talált az NKÚ, az irányadó építési tételek árainál 20 százalékkal magasabb árakra derült fény – több mint 137 tétel esetében.

 

A legsúlyosabb túlárazást az NKÚ Ólublónál (Stará Ľubovňa), Kocsócnál (Kočovce) és a komáromi KOMVaK-nál szúrta ki (ők az uniós források kedvezményezettjei voltak). A legnagyobb árkülönbségeket pedig a Sevak, a.s. (Észak-szlovákiai Víz- és Csatornavállalat) produkálta, az általa kivitelezett projektek egyes építési tételei 327 – 1056 százalékkal voltak drágábbak az uniós irányadó áraknál.

 

A KOMVaK esetében több mint 100 száz százalékos túlárazást tapasztaltak az ellenőrök.

 

Hasonlóan nagyvonalúan lőtték túl az árakat Abaszéplakon (Koišice-Krásna), Ólublón, Csejtén (Čachtica), illetve a StVS, a. s. és a KOMVaK vízvállalatoknál. A leggyakrabban túlárazott tételek a PVC-U szennyvízcsatornacső, a PVC-U csatornakönyök és az aszfaltbeton.

 

Az NKÚ kiszámolta, mennyit lehett volna spórolni, ha az irányadó árakon szerezték volna be az egyes tételeket. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy nem mindent vizsgáltak, csak néhány tételt, és azokat is csak akkor, ha 20 százaléknál nagyobb mértékben tértek el az irányadó áraktól.

 

Így az összes támogatási összeg egy mindössze 9,14 millió eurós szeletén nem kevesebb, mint 3,57 millió eurót lehetett volna spórolni. Vagy más szavakkal: 39 százalékkal árazták túl az ide vonatkozó beszerzéseket.

 

Voda nad zlato – kauza KOMVaK

 

Körkép.sk, voda-portal.sk

Nyitókép: komaromonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!