A szerződést, amit Vasil Špirko speciális ügyész fedezett fel, és amely Robert Kaliňák ex-belügyminiszterre nézve lehetett terhelő bizonyíték, egyszerűen ledarálták. A minisztériumnak törvény szerint 10 évig kellene megőriznie a szerződéseket – ez a dokumentum hat év után került az iratmegsemmisítőbe.

 

A Kaliňák nevéhez köthető és őt és közeli barátját, a szintén ex-miniszter Ján Počieteket komoly gyanúba keverő IT-tender szerződése hat év után eltűnt a minisztérium archívumából. Annak ellenére, hogy még legalább négy évig meg kellett volna őrizniük a dokumentumot, megsemmisítették.

 

Korábban a minisztérium azt is közölte, hogy a szerződéssel kapcsolatos közbeszerzésre vonatkozó iratok sincsenek már birtokában. A tender még 2010-ben zajlott, a törvény úgy szól, hogy a versenyeztetés dokumentumait legalább 5 évig kell megőrizni.

 

 hirdetes_300x300  

A tárca most már azt is elismerte, hogy már a győztes Tempest vállalattal kötött szerződés sincs már meg. Az Aktuality.sk az információs törvény alapján megszerezte a megsemmisítésről szóló határozat másolatát. Eszerint a dokumentum 2016. augusztus 12-én került az iratmegsemmisítőbe, egy nappal azelőtt, hogy a speciális ügyészség megerősítette, hogy elvette Špirkotól az ügyet.

 

Jano és Robo

 

Špirko idén márciusban, a Kuciak-Kušnírová-gyilkosság utáni napokban állt a sajtó elé és számolt be azokról a gyanúkról, melyek szerint a Belügyminisztérium kétes körülmények között kötött szerződést a Tempest vállalattal hálózati egységek és technológiák vásárlására.

 

Špirko Ľuboš Varga tanúvallomását felhasználva a következőképp vázolta fel az ügyet:

 

„A belügyi tárca 2010-ben vitt végbe egy közbeszerzést hálózati egységek és technológiák vásárlására. A tanú pontosan elmondta és megnevezte a közbeszerzésben részt vevő cégeket. Pontosan beszámolt a résztvevő konkrét természetes személyek szerepéről és a személyi kapcsolódásokról. A feljelentő két személyt nevezett meg kulcsemberekként. Az egyik Milan úr, aki megvalósította és önkényesen irányította a projektet illetve osztotta el a feladatokat. Milan úr közeli kapcsolatban áll Kaliňák belügymminiszterrel és Ján Počiatek egykori pénzügyminiszterrel”

 

Špirko beszámolója alapján Milan úr a kormányhivatallal is szoros kapcsolatban állt az állami ügyintézés informatizációja tekintetében.

 

A másik személyt Špirko csak Pénztárcaként emlegette. Az ő feladata volt az egész ügylet könyvelési alátámasztása, a közbeszerzésből származó pénzmozgás megszervezése, amit „Ján és Robo“ javára végzett.

 

„A Pénztárca feladata nem csak a pénzgazdálkodás felügyelete volt, hanem az ebből származó, a Kaliňákhoz és Počiatekhez jutó pénzek legalizálása. A Pénztárca, mint a minisztérium tanácsadója a províziókat kezelte”.

 

200 millió

 

A pénz legalizálása a speciális ügyész szerint cégek segítségével történt. A tanú szerint ő maga provízióként az ügyletből származó nyereségből öt részletben összesen 610 ezer eurót fizetett ki. A „legalizációs modell” bonyolult menete során a pénz végül olyan cégeknél kötött ki, mint a FoRest, amelybe Kaliňák és Počiatek 2 euróért vásárolta be magát, bár akkor a cég piaci értéke 37 ezer euró volt.

 

Špirko a tanú beszámolójára hivatkozva azt mondta márciusban, hogy közel 200 millió euró haladt át akkor a „legalizációs rendszeren”.

 

Špirkotól 2016-ban elvették az ügyet, nagyjából ugyanekkor semmisülhetett meg az ügyletről szóló szerződés is. Majd a fent vázolt bejelentése után a speciális ügyész ellen fegyelmi eljárást indítottak, mert megosztotta a nyilvánossággal az információit.

 

Ezek után már csak hab a tortán, hogy Denisa Saková, ma kinevezett belügyminiszterasszony a gyanús közbeszerzés idején a belügyi tárca informatikai részlegének vezetője volt…

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!