Ahogy arról a Körkép.sk-n többször is beszámoltunk, ma Kassán kellene találkoznia a gazdák képviselőinek és Gabriela Matečná mezőgazdasági miniszternek.

 

Frissítve: 14:01 – A TASR közlése szerint a mezőgazdasági minisztérium jelezte, hogy a találkozó a előre megegyezett módon meg fog történni. Michal Felik a minisztérium munkatársa úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy „ahogy meg volt beszélve”, mint gazdával közösen kerül sor a tárgyalásra a sajtó jelenlétében.

 

Az eredetileg 9 órára tervezett találkozót a miniszterasszony először lemondta (lásd lejjebb), délután kettőre a zempléni gazdákkal zajlott volna különegyeztetés. 

 

 hirdetes_300x300  

A minisztérium most azt állítja, hogy épp a közös nyilvános találkozó délután megtartva, és a Zemplénit mondják le. Mindezt azután, hogy a szlovák média jelen lévő képviselői közölték, hogy Gabriela Matečná (SNS) mezőgazdasági miniszter kihátrált a találkozóról. 

 

10:38 – A minisztérium szerdán még sajtóközleményt adott ki a mai találkozóval kapcsolatban, felsorolta, hogy mely állami szervek képviselői vesznek részt a mai találkozón. A kassai tárgyalásra az Élő Vidék Polgári Platform két képviselője, Molnár Zsolt és Pikáli Róbert gazdák is megérkeztek, őket saját kérésükre elkísérte a Körkép.sk tudósítója is.

 

A találkozó helyszínén mintegy 40-50 gazda várakozik a miniszterasszonyra az egész országból, úgy néz ki, egyelőre hiába.

 

körkép.sk/kzs

 

A találkozónak eredetileg 9 órakor kellett volna kezdődnie – a miniszterasszony jelenlétében. A találkozót szervező gazdák úgy informálták az összegyűlteket, hogy Matečná csak 11 személyt akart beengedni a találkozóra, velük is egyenként beszélt volna, miközben csak egy, a gazdák által kiválasztott sajtós vehetett volna részt a megbeszélésen.

 

A gazdák ezt elutasították, mivel országos problémáról van szó, és több tucatnyian voltak jelen. Szerették volna továbbá, ha széles sajtónyilvánosság előtt kerül sor a találkozóra.

 

Körkép.sk/kzs

 

Matečná elutasította a gazdák kérését, amit a tárca úgy kommunikált, hogy így maguk a gazdák mondták le a találkozót. Délután 2 órakor elvileg egy másik találkozóra kerül sor a megkárosított zempléni gazdák képviselőivel – ez a találkozó eleve külön szerveződött.

 

Pikáli: Matečná próbál kötélen rángatni bennünket

 

A Körkép.sk kérdésére Pikáli Róbert felvidéki magyar gazda Gútáról elmondta, hogy

 

Matečná miniszter asszony próbál kötélen rángatni bennünket, de számunkra elfogadhatatlan az ilyen eljárás.

 

A nyékvárkonyi Molnár Zsolt hozzátette, hogy a gazdák jogaik érvényesítése érdekében akár keményebb nyomásgyakorló eszközökhöz is fordulhatnak.

 

körkép.sk/kzs

 

Amennyiben a délutáni találkozóra sor kerül, a gazdák szeretnék átadni a miniszter asszonynak a Kassai Kiáltványt, mely tartalmazza legfőbb követeléseiket és álláspontjukat a jelenlegi helyzetet illetően.

 

A mezőgazdászok felhívták a figyelmet arra is, hogy bár médiafigyelmet a kelet-szlovákiai esetek kaptak, országos problémáról van szó. Ezért széleskörű tárgyalást követelnek.

 

Kiemelték továbbá, hogy szükségesnek érzik jogi képviselőik jelenlétét is a tárgyalásokon, a minisztérium és a miniszter asszony hozzáállását pedif elfogadhatatlannak tartják.

 

Ott van Kassán a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség igazgatója, Juraj Kožuch

 

Az elmúlt hetekben több gazda is konkrét sérelemmel kereste fel a sajtót. Legtöbbször azt nehezményezték, hogy az állam nem engedi őket földjeiken gazdálkodni, sokszor fizikai atrocitásoknak vannak kitéve, valamint sokszor smeres politikusok és azokhoz közelálló emberek vesznek fel támogatásokat mások földjeire is.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Körkép.sk/kzs

 

A keleti Grófasszony még a betonparkolóra is felvette az agrártámogatást

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!