Andrej Kiska köztársasági elnök, habár még nem jelezte, hogy szeretné-e újra jelöltetni magát, a lakosság körülbelül 43 százalékának támogatását élvezni. A jelenlegi államfőnek az sns-es és smer-es szavazók között is vannak támogatói, ám összességében legalább annyian nem szeretnék már őt az elnöki palotában látni, mind amennyien támogatják.

 

Mindezt a Focus ügynökség felmérése támasztja alá, melyet a Denník N szlovák napilap megbízásából készített. Az ügynökség által közzétett eredmények nem csak azon polgárok válaszait foglalja össze, akik szeretnének választani, hanem azokét is, akik nem érdeklődnek a majd’ egy év múlva esedékes választások iránt.

 

reprofoto/dennikn.sk

 

A felmérésből az is kiderült, hogy az egyes pártok szavazói miként vélekednek Kiska újraválasztásáról. Ahogy az alábbi grafikonon is látszik, a jobboldali pártok választóinak többsége továbbra is szívesen látná elnökként Kiskát, míg a legkevésbé a Kotleba féle LSNS, a Smer és az SNS támogatói örülnének győzelmének.

 hirdetes_300x300  

 

reprofoto/dennikn.sk

 

Kik lehetnek szóbajövő jelöltek?

 

A politológusok és szociológusok egy része szerint Kiska nem indul újra az elnökválasztáson, mivel szerintük azt már jeleznie kellett volna. Ettől függetlenül nem sok tényleges indulóról számolhatunk be, egyelőre mindenki kivár. Egy hirtelen fellángolásként körülbelül fél napig esetleges jelöltként szerepelt a médiában Imrich Béreš pénzügyi szakember, ám az őt ért támadások családjára gyakorolt hatására hivatkozva vissza is vonult.

 

Hátraarc: Mégsem indul az államfőválasztáson Imrich Béreš

 

A Körkép.sk-n még a belpolitikai válság kirobbanása előtt foglalkoztunk azzal a lehetőséggel, hogy a Most-Híd elnöke, Bugár Béla is fontolgathatja jelöltségét. Mivel azóta jócskán csökkent pozitív megítélése úgy a magyar, mint a szlovák választók körében, így jelöltségének esélyére sem mernék már fogadni.

 

Az ellenzék egyelőre nem jelezte, hogy közös jelöltet indítana. Az OĽaNO oldaláról többször is felmerül Veronika Remišová neve, a KDH szívesen támogatná Marián Čaučíkot, a Dobré noviny igazgatóját vagy Miroslav Mikolášik europarlamenti képviselőt. Az SaS, amennyiben nem indul Kiska, Róbert Mistrík kémikust látná szívesen az elnöki palotában.

 

Robert Mistrík kémikus lehet az SaS államfőjelöltje

 

A Smer legutóbbi hírek szerint inkább azzal foglalkozik, hogy megpróbálják visszaszorítani pártpreferenciáik esését – a legutóbbi felmérések szerint ez talán már sikerült is.

 

A Magyar Közösség Pártja bár felvetette, hogy saját jelöltet indít, egészen idáig nem rukkolt elő senkivel, aki mögé beállhatna a felvidéki magyarság.

 

A Körkép.sk főszerkesztője egy korábbi cikkében így magyarázta a magyar jelölt fontosságát:

 

Miért van szükség magyar jelöltre, ha nagy eséllyel úgysem nyerhet? A 2019-es államfőválasztás egy évvel előzi meg a parlamenti választásokat és kettővel a következő népszámlálást. A felelősen gondolkodó politikusok számára eleve nem lehet kérdés, hogy szükség van-e vagy sem magyar állanfőjelöltre. Egy tapasztalt, országosan ismert, kellő szociális érzékenységgel bíró magyar jelölt ugyanis megfelelően mobilizálhat egy ilyen fontos időszakban. Aki az se baj, ha nő. Sőt.

 

Egy fél milliós nemzetiség közvetlen elnökválasztáson a létezését cáfolná meg, ha lemond a saját jelölt lehetőségéről. És még a formálódó ellenzéki együttműködés érdekében sem kell beállni más jelölt mögé. Épp ellenkezőleg. Saját súlyunkat erősíthetjük egy felkészült magyar jelölttel, amennyiben „beleáll“ a témába, kellően hangos tud lenni és jó eredményt ér el (az se baj, ha jobbat, mint legutóbb).

 

Azzal kapcsolatban, hogy ki legyen a felvidéki magyarok köztársaságielnök-jelöltje, a Körkép.sk megkérdezte olvasóit is. Szavazzon Ön is!

 

A Körkép.sk. megkérdezi olvasóit, hogy az alábbi felvidéki közéleti személyiségek közül kit látnának szívesen köztársaságielnök-jelöltként:

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Körkép.sk

Nyitókép: czechleaders.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!