A meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak szülei nem jártak sikerrel. A szülők a rendőrség azon döntése ellen nyújtottak be panaszt, melyben elutasították a kontroverz vállalkozó, Marián Kočner Ján Kuciaknak címzett fenyegetéseinek kivizsgálását.

 

 „Kuciak úr, most én kezdek el érdeklődni Ön, az édesanyja, az édesapja, a testvérei iránt. Mindenki iránt érdeklődni fogok, és én is mindent nyilvánosságra fogok hozni, amit Önről találni fogok.

Mihelyt rájövök a piszkos ügyeire vagy tévedéseire, esetleg bűntetteire Önnel és az egész családjával kapcsolatban, mert ugyebár mindenkinek van valami rejtegetnivalója, akkor biztos lehet abban, hogy én is nyilvánosságra hozom”.

 

Marián Kočner ezeket a szavakat intézte 2017. szeptember 5-én Ján Kuciak oknyomozó újságíróhoz. Mindezt egy telefonbeszélgetés során mondta, amikor Kuciak Kočner nyilatkozatát szerette volna megszerezni az egyik cikkéhez. Ján Kuciak feljelentést tett, de több hétnyi várakozás után a rendőrség úgy utasította el a feljelentést, hogy Kočnert még csak ki sem hallgatták.

 

Nem lesz vizsgálat

 

 hirdetes_400x285  

Azután, hogy Kuciakot és a menyasszonyát február 21-én meggyilkolták a saját házukban, Jaroslav Čižnár főügyész újra elrendelte az ügy megnyitását és Kočner kihallgatását.

 

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) többszöri felülvizsgálat után sem talált okot a rendőrségi eljárásra, így március 23-án az ügyet lezárták. Kuciak szülei az ügyvédjük, Daniel Lipšic segítségével panaszt tettek a döntés ellen, mellyel ezután a Pozsonyi 2. Járásbíróság foglalkozott.

 

Az eredmény? Az ügyész a rendőröknek adott igazat, a szülők panasztételét pedig elutasította.

 

 „A gyanúsított Marián Kočner Ján Kuciak ellen intézett szóbeli megnyilvánulása társadalmilag ugyan illetlennek minősíthető, mindemellett azonban nem teljesítette a veszélyes fenyegetés jegyeit“

 

– konstatálta Boris Brenčič ügyész.

 

Az ügyész másképp látja a dolgokat

 

Az eset elutasításával kapcsolatos rendőrségi döntés kulcsfontosságú hibáját Lipšic abban látja, hogy Kuciak és Kočner beszélgetetését a teljes kontextusra való tekintet nélkül értékelték ki.

 

Akkor a nyomozó az ügy lezárása során arra a következtetésre jutott, hogy a Kočner csak és kizárólag törvényes módon akart bizonyítékokat szerezni Kuciakkal és a családjával kapcsolatban.

 

Lipšic rámutatott, hogy Kočner azon fenyegetése után, miszerint Kuciak be fogja fejezni az írást („garantálom, hogy be fogja fejezni az írást“) Kočner ezt mondja: Ha meglesznek a bizonyítékaim, mert most még nincsenek. De higgye el, hogy mindent megteszek azért, hogy ha léteznek ezek a bizonyítékok, akkor megszerzem őket.

 

Az ügyész azonban teljesen másképpen ítélte meg a dolgokat. Kiemelte, hogy az egész telefonbeszélgetés során Kočner egyszer sem fenyegette meg halálosan Kuciakot, sőt, egy esetleges személyi sérülés okozásával sem fenyegetőzött.

 

 „A hangfelvételből egyértelműen kiderül, hogy a gyanúsított azt mondta, hogy piszkos dolgokat, bűntetteket fog keresni Ján Kuciakkal és a családjával kapcsolatban, s ha mindezt megtalálta, akkor nyilvánosságra hozza. Mindemellett azonban azt is kiemelte, hogy ezeket a dolgokat csak akkor hozza nyilvánosságra, ha bizonyítékai lesznek róla“

 

– mondta az ügyész.

 

Az ügyész döntése ellen már nem emelhetnek panaszt.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Fotobanka Profimedia

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!